Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Slavia představila tři posily. Kuchta neodletěl na soustředění a má namířeno do Ruska

Lídr nejvyšší domácí fotbalové soutěže hlásí hned tři posily. Z Českých Budějovic získala Slavia ukrajinského stopera Maksyma Talovierova, který podepsal s českým mistrem pětiletý kontrakt. Do pražského klubu přichází také dva záložníci z druhé ligy. Z Vlašimi Filip Blecha a z Táborska Marek Icha, jenž ale jaro stráví na hostování ve Vlašimi. S klubem naopak na soustředění neodletěl Jan Kuchta a podle informací ISport.cz má mít namířeno do Lokomotivu Moskva. Nové angažmá si může hledat Ladislav Takács.

O Kuchtu byl zájem už v létě, tehdy ale ve Slavii ještě zůstal. Nyní už kádr českého suveréna posledních let zřejmě opustí. Do Slavie, kde v minulosti působil v mládeži, přišel v létě 2020 z Liberce a stal se jednou z opor.

V minulé ligové sezoně vstřelil Kuchta 15 branek a spolu se sparťanem Adamem Hložkem se stal nejlepším střelcem soutěže. Pražanům výrazně pomohl k obhajobě titulu. V tomto ligovém ročníku za podzim skóroval devětkrát a ztrácí jediný gól na čelo tabulky kanonýrů. Třemi brankami také přispěl k postupu ze skupiny Evropské konferenční ligy.

V posledním utkání podzimní části v Ostravě Kuchta střídal a poté, co na brankové čáře zahrál rukou, byl vyloučen. Baník díky tomu kopal penaltu a s favoritem nakonec remizoval 3:3. Kuchta se ve Slavii prezentoval bojovným stylem, po srpnovém utkání kvalifikace Evropské ligy proti Legii Varšava ho kvůli chování musel usměrnit trenér Jindřich Trpišovský.

V říjnu byl Kuchta poprvé nominovaný do českého reprezentačního "áčka" a za národní tým si připsal už čtyři starty. V minulosti hrával za jiné pražské kluby, Bohemians 1905 a Žižkov, Slovácko, Teplice a Liberec a v mládeži za Spartu. V české lize má na kontě 110 zápasů a 37 branek.

Na odchodu ze Slavie je i Takács. Pětadvacetiletý obránce, který může hrát i na pozici defenzivního záložníka, promarodil prakticky celou podzimní část. V zářijovém zápase na hřišti Bohemians 1905 se zranil a od té doby už si nepřipsal ani minutu.

Slavia odcestovala na soustředění do Portugalska s 27 hráči do pole a čtyřmi gólmany. Dánský obránce Alexander Bah se kvůli pozitivnímu testu na koronavirus připojí později, Petera Olayinku čeká s Nigérií účast na africkém mistrovství.

V Praze zůstal zraněný kapitán Jan Bořil a v nejbližší době by se u něj mělo rozhodnout o dalším lékařském postupu. S mužstvem naopak odletěli uzdravení rekonvalescenti obránci David Hovorka s Ondřejem Kúdelou a záložník Lukáš Provod, kteří dlouho nehráli.

Tři posily, dvě z nich zůstávají

Přípravu v Portugalsku absolvují i dvě zimní posily ukrajinský obránce Maksym Talovierov a záložník Filip Blecha. 

O přestupu Talovierova se mluvilo již delší dobu. Ukrajinský zadák prožil povedenou podzimní část sezony a Jihočechům pomohl k současnému osmému místu v ligové tabulce. Rodák z Doněcku prošel mládeží tamního Šachtaru, působil také v "béčku" Sparty. Všech dosavadních 46 prvoligových startů si připsal v dresu Českých Budějovic, na kontě má jeden gól. Patří do kádru ukrajinské reprezentační jednadvacítky.

Maksym Talovierov
zdroj: ČTK autor: Pancer Václav

"Jsem pyšný, že budu hrát za takový klub, jako je Slavia. Pro mě je to jednoznačně nejlepší tým v Česku. Jsem moc rád, že jsem tady," uvedl na internetových stránkách Slavie Talovierov.

"Maksym přes svůj stále velmi nízký věk má už odehráno řadu zápasů v nejvyšší soutěži, dlouhodobě patřil mezi hráče, které jsme sledovali. Věřím, že se díky své kvalitě a charakteru dokáže ve Slavii prosadit," doplnil sportovní ředitel Pražanů Jiří Bílek.

Slávistickou záložní řadu rozšířil Blecha, který se v novém působišti dohodl na kontraktu do 30. června 2024. Čtyřiadvacetiletý středopolař patřil na podzim k nejlepším hráčům druhé ligy, v 15 zápasech v dresu Vlašimi zaznamenal osm branek a čtyři asistence. V minulosti působil i v Táborsku a v prvoligovém týmu Bohemians 1905, za které si ale připsal v nejvyšší soutěži jediný start v květnu 2017.

"Filip byl na podzim nejlepším hráčem ve Vlašimi a jedním z nejlepších hráčů druhé ligy. Pro naši strategickou spolupráci s Vlašimí považujeme za důležité, aby její nejlepší hráči měli šanci probojovat se do kádru Slavie. Filip Blecha odjede s A-týmem na soustředění do Portugalska, po kterém se rozhodne o jeho další nejbližší budoucnosti," uvedl Bílek.

"Ani nedokážu popsat, jak se cítím, jdu z druhé ligy rovnou do Slavie. Je to obrovský skok, jsem za to moc rád. Jsem strašně šťastný. Doufám, že se ve Slavii chytím a budu s ní bojovat o tituly a poháry," řekl Blecha.

Slavia s výhledem do budoucna angažovala také mládežnického reprezentanta Ichu z druholigového Táborska. Devatenáctiletý záložník se v Edenu upsal do 30. června 2025, ale na jaře ještě bude působit ve Vlašimi.

"Marek je hráčem do budoucnosti. V Táborsku ve svém věku ukázal svou kvalitu, dostal se do mládežnické reprezentace. Věříme, že další důležité zkušenosti s dospělým fotbalem získá na jaře ve Vlašimi," řekl Bílek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články