Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Slavia opět klopýtla s Hradcem Králové a ligu odstartovala nečekanou porážkou

Rčení, že dvakrát nevstoupíš do stejné řeky, pro utkání Slavie s Hradcem Králové neplatí. Sešívaní totiž se srdnatě hrajícím soupeřem v jeho mladoboleslavském azylu znovu prohráli, tentokrát 0:1 gólem Daniela Vašulína. "Votroci" tak navázali na senzační vítězství 4:3 z posledního vzájemného duelu z úvodu nadstavbové části minulého ročníku.

Stanislav Tecl ze Slavie si zoufá v utkání s Hradcem Králové
zdroj: ČTK autor: Černý Vít

Slavii absolutně nevyšla generálka na čtvrteční úvodní zápas 3. předkola Evropské konferenční ligy s Panathinaikosem Atény. Úřadující český vicemistr v součtu s uplynulým ročníkem ztratil body popáté z posledních šesti utkání nejvyšší soutěže. Hradec Králové se v lize radoval z vítězství po třech porážkách za sebou.

Trenér favoritů Jindřich Trpišovský udělal hned osm změn oproti čtvrteční odvetě 2. předkola Evropské konferenční ligy proti St Joseph's (7:0) a před úvodním duelem s Panathinaikosem nasadil papírově silnější základní sestavu. V zahajovací jedenáctce Hradce nechyběl Vlkanova, který nakonec zůstal v týmu "Votroků", byť o něj v létě usilovali právě Pražané. Kapitán domácích nastoupil k 50. prvoligovému utkání.

Sešívaní podle předpokladů více drželi míč, ale do velkých šancí se za celý první poločas nedostali. Aktivní byl zejména Traoré. Ve 28. minutě nadějným volejem trefil obránce a chvíli před pauzou pak jeho ránu zpoza vápna nadvakrát zlikvidoval gólman Reichl. Jurečka už se k dorážce neprotlačil.

Po změně stran zahrozil Douděra, jehož ránu z úhlu domácí brankář vykopl na roh. Krátce po něm Východočeši překvapivě otevřeli skóre. Reichlův dlouhý výkop si na útočné polovině zpracoval Kubala, nezištně vysunul Vašulína a ten v 54. minutě prostřelil Mandouse. Čtyřiadvacetiletý útočník otevřel skóre i v posledním vzájemném měření sil při výhře 4:3.

"Snažil jsem se trefit bránu - ani jsem neviděl, jestli to bylo mezi nohama brankáře nebo ne. Jsem rád, že to tam propadlo. Vypadá to, že jsem si formu z přípravy přenesl do ligy. Jsem za to strašně rád, protože těch šancí jsme neměli moc," řekl pro O2 TV Vašulín, který skóroval v posledních čtyřech zápasech v letní přípravě.

Kouč Trpišovský zareagoval hned trojnásobným střídáním a na trávník poslal Provoda, Ševčíka a Lingra. Slávisté poté dlouhé minuty obléhali královéhradeckého vápno, ale k velkým šancím se nemohli dostat.

Až v poslední minutě napálil odražený míč Ousu a domácí podržel Reichl. V závěru nastavení pak královéhradecký brankář zareagoval i na centr, který tečoval jeho spoluhráč Smrž, a balon vyrazil na roh. Slavia navázala na porážku se Spartou ze závěru nadstavby minulé sezony a první kolo prohrála poprvé od roku 2015.

"Novou sezonu je potřeba dobře odstartovat. Už dlouho se nám nestalo, že bychom první kolo nevyhráli. Chtěli jsme do toho vstoupit dobře, ale to se nám nepovedlo. Myslím si, že jsme zkušený tým a oklepeme se z toho," konstatoval slávistický kapitán Tomáš Holeš.

FC Hradec Králové - Slavia Praha 1:0 (0:0)

Branka: 54. Vašulín. Rozhodčí: Zelinka - Hájek, Kříž - Franěk (video). ŽK: Kučera, Reichl - Douděra. Diváci: 5000 (vyprodáno).

Hradec Králové: Reichl - Klíma, Čech, Smrž - Harazim, Kučera, Kodeš, Vlkanova, Leibl (16. Rybička) - Kubala (73. Rada), Vašulín (83. Prekop). Trenér: Koubek.

Slavia Praha: Mandous - Douděra, Ousou, Santos (75. Tecl), Oscar - Holeš, Tiéhi (72. M. Jurásek) - Usor (58. Provod), Traoré (59. Ševčík), Ewerton - Jurečka (59. Lingr). Trenér: Trpišovský.

Miroslav Koubek (trenér Hradce Králové): "Prožíváme podařený start do nového ročníku. Jsme velmi spokojeni, je to určitě nečekané vítězství. Myslím, že jsme dobře splnili naši strategii vedení boje. Dokud jsme měli hodně sil, chtěli jsme napadat Slavii co nejvýš a narušovat jí její kombinaci. Fungovalo to, Slavia toho v první půli kromě jedné střely Traorého moc neměla. Mohli jsme mít lepší protiútoky. Tušili jsme, že nám dojdou síly, tento způsob je velmi náročný. Věděl jsem, že postupem času tam budou muset jít hráči z lavičky a zároveň jsem měl obavy z lavičky Slavie. Nastoupil scénář B, jestli to uhrajeme z bloku. Podařilo se, v závěru nás několikrát podržel Reichl. Myslím, že to vítězství není nezasloužené."

Jindřich Trpišovský (trenér Slavie): "V prvním poločase jsme byli málo nebezpeční do ofenzivy. V druhé půli jsme dopustili to samé co v minulém vzájemném zápase. Udělali jsme po jednoduché situaci hrubku v obraně, soupeřův útočník šel sám na bránu a dal gól. O to jsme si utkání udělali těžší. Ke konci jsme se dostali do tlaku, ale kromě jedné situace jsme se nedokázali dostat před soupeřovy hráče. Nedali jsme gól, jsem nespokojený a strašně zklamaný. Je to první kolo, přijela sem spousta lidí, měli jsme tu domácí prostředí a na můj vkus jsme předvedli hrozně málo. Zápas si vyhodnotíme, ale ve čtvrtek nás proti Panathinaikosu bude čekat úplně jiné střetnutí s jiným průběhem."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články