Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Slavia, nebo Plzeň? Startuje české fotbalové jaro, poprvé i s nadstavbou

Nejkratší zimní pauza v samostatné historii nejvyšší soutěže je minulostí. Na šestnáct týmů čeká šestnáct zápasů, které rozhodnou o titulu, pohárových účastnících, baráži i sestupu. Pět z nich se odehraje v rámci nadstavbové části, jež bude premiérově následovat po 30. kole. Udrží náskok v čele pražská Slavia, nebo úspěšně zaútočí úřadující šampioni z Plzně? 

Miroslav Stoch ze Slavie při exekuci pokutového kopu proti Plzni
zdroj: ČT4 autor: Vondrouš Roman

Po podzimu mají sešívaní před Viktorií čtyřbodový náskok. Manko třetího Baníku je patnáctibodové, což víceméně zužuje mistrovský souboj pouze na tandem hlavních favoritů, které na jaře čeká i play-off Evropské ligy. 

Rozhodnuto zdaleka není ani o pozicích zaručujících místenku v pohárech. Mimo jiné také proto, že v nadstavbovém systému má reálnou šanci například i aktuálně desátá Mladá Boleslav. Právě desátá příčka totiž znamená vyřazovací fázi (7.-10.) o postup do dvojzápasu o účast v kvalifikaci EL, kde bude čekat čtvrtý, případně pátý tým po 35. kole v závislosti na vítězi MOL Cupu.

Poslední šestice si to v novém režimu rozdá o udržení, baráž a sestup. O patro níž spadne přímo klub na šestnácté příčce, celek z patnáctého a čtrnáctého místa si před startem léta zahraje play-off s druhým a třetím druholigovým mužstvem.

Boj o titul i o záchranu podrobně rozebral nový díl Fotbal fokus podcastu

Slavia v zimě absolvovala dvě soustředění v zahraničí a trenér Jindřich Trpišovský hovořil před jarní ouverturou víceméně v superlativech. Pražané z pěti duelů hned čtyřikrát vyhráli a padli pouze s loňským semifinalistou Evropské ligy Salcburkem 0:1. 

"Měli jsme naprosto ideální podmínky vzhledem k faktu, jak to v Česku s počasím vypadá. Nemáme si na co stěžovat. Příprava byla za mě v podstatě dokonalá - ať už logisticky, tréninkově, zápasově nebo zdravotním stavem hráčů. Bylo tam jen pár drobností lehčího rázu. Doufám, že si to přeneseme do jarní části," uvedl dvaačtyřicetiletý kouč.

Slova svého nadřízeného bude chtít bezesporu naplnit i trojice posil – Petr Ševčík z Liberce, Lukáš Masopust z Jablonce a Alex Král z Teplic. Klub z české metropole získal také Júsufa Hilála, ale ten dokončí sezonu na hostování v Bohemians 1905. "Cíle víme, všichni chceme vyhrát ligu a pohár. Úplně nejspokojenější bych byl, pokud bychom udrželi laťku z podzimu. A ještě přidali deset nebo patnáct procent," dodal Trpišovský.

Přípravná utkání Slavie Praha v zimní pauze:

Ústí nad Labem 8:0Peking Guoan 4:0, Red Bull Salcburk 0:1, Brentford "U23" 4:0, Rosenborg Trondheim 2:0.

Plzeň zahájila krátkou pauzu třemi demolicemi protivníků z nižších soutěží. Na soustředění ve španělské Marbelle však zvítězit nedokázala - se zahraničními soupeři třikrát remizovala a jednou prohrála s CSKA Sofia 1:2.

Zkušeného stratéga Pavla Vrbu nicméně bilance před začátkem jara netrápí. "Nervózní nejsem vůbec, protože příprava je příprava a soutěžní utkání jsou soutěžní utkání. Uvidíme, jak dopadnou - to je pro nás hlavní priorita," prohlásil rezolutně.

Za obhajobou titulu se pokusí Viktorii nasměrovat i nové akvizice v čele s nejlepším střelcem zimního období Jeanem-Davidem Beauguelem, který přišel ze Zlína. Stárnoucí ofenzivu by měli oživit také záložníci Joel Kayamba (dříve Opava) s Erikem Pačindou (Dunajská Streda). Z hostování v Trnavě se navíc vrátil velezkušený útočník Marek Bakoš. "Naším cílem v lize není nic jiného než bojovat o titul," řekl prezident klubu Tomáš Paclík.

Přípravná utkání Viktorie Plzeň v zimní pauze:

Ústí nad Orlicí 6:0, Sokolov 7:0, Ústí nad Labem 6:1, Wuhan 1:1, Puskás Akadémie 0:0, CSKA Sofie 1:2, New England Revolution 2:2.

Lepších výsledků než Plzeň dosáhli v lednu "pronásledovatelé" na třetím až pátém místě. Fotbalisté Ostravy, Jablonce i pražské Sparty totiž přemožitele nenašli.

Zejména celek z hlavního města, který se musel vyrovnat s odchodem klíčového záložníka Nicolae Stancia, prokazoval po zpackaném podzimu velmi dobrou formu – sedm výher ze sedmi střetnutí při skóre 23:7 mluví samo za sebe. O 6 gólů se postaral devatenáctiletý útočník Václav Drchal. "S přístupem všech hráčů jsem spokojen, ale kromě toho, že pracovali, tam vždy bylo ještě něco navíc. Celá příprava byla opravdu výborná, nicméně vždy o všem rozhoduje liga " upozornil trenér Zdeněk Ščasný.

Z ostatních klubů zaujal po Novém roce především sedmý Liberec. Slovan čtyřikrát uspěl (mimo jiné porazil Partizan Bělehrad), a nestačil pouze na čtvrtý tým polské ligy Jagiellonií Bialystok. Do svého kádru navíc zlákal bývalého reprezentanta Libora Kozáka, jehož po návratu z Itálie čeká v sobotu v devětadvaceti letech pikantní debut mezi českou elitou. 

V nejhorší pozici otevře jaro pražská Dukla se shodným bodovým ziskem jako patnáctá Karviná. A dolní patra bude chtít bezesporu v co nejkratším čase opustit i účastník letošního předkola Evropské ligy Olomouc, která nečekaně okupuje čtrnácté místo.

Výraznou pomoc si Sigma slibuje od exjabloneckého Víta Beneše - ostřílený ligový stoper zamířil na Hanou z maďarského Vasasu Budapešť. "Jsem přesvědčen, že připraveni jsme dobře. Uvědomujeme si, že nejsme v komfortní situaci, ale chceme navázat na druhou polovinu podzimu a posunout se v tabulce výš," konstatoval trenér Václav Jílek.

Odvrátí zmíněná trojice hrozbu sestupu či baráže? Zaujme jejich postavení na chvostu Bohemians 1905, Příbram, Slovácko, Opava nebo Mladá Boleslav?

Překoná ruský kanonýr Nikolaj Komličenko (aktuálně 18 gólů) rekordních 25 přesných zásahů Davida Lafaty ze sezony 2011/12?

O všem bude rozhodnuto nejpozději během posledního květnového víkendu, kdy je naplánováno závěrečné kolo nadstavbové části.   

Harmonogram a pravidla nejvyšší soutěže:

TERMÍNOVÁ LISTINA:
8. - 10. 2. (20. kolo, začátek jarní části) 
27. a 28. 4. (30. kolo, konec základní části) 
4. - 25. 5. (nadstavbová část; jediné vložené kolo je na programu ve středu 15. 5.) 
27. 5. - 2. 6. (baráž o udržení a Evropskou ligu)

ZÁKLADNÍ ČÁST
Všech šestnáct účastníků nejvyšší soutěže hraje systémem každý s každým dvoukolově (doma, venku). Po základní části následuje nadstavba o třech skupinách, do nichž jsou kluby rozděleny podle pořadí v základní části, a sice následovně:
Skupina o titul (1. – 6. místo po základní části)
Skupina o účast v Evropské lize (7. – 10. místo po základní části)
Skupina o záchranu (11. – 16. místo po základní části)

NADSTAVBA
Skupina o titul: Hrát se bude systémem každý s každým jednokolově. Mužstva umístěná v tabulce základní části na 1. – 3. místě nastoupí třikrát doma, na 4. – 6. místě pouze dvakrát. Počet bodů po základní části zůstává v platnosti. 
1. kolo: 3 - 5, 2 - 4, 6 - 1
2. kolo: 4 - 5, 3 - 6, 1 - 2
3. kolo: 5 - 6, 1 - 4, 2 - 3
4. kolo: 5 - 1, 6 - 2, 3 - 4
5. kolo: 2 - 5, 1 - 3, 4 - 6

Skupina o účast v Evropské lize: Hrát se bude vyřazovacím způsobem na dvě utkání (doma, venku) – klub umístěný v tabulce základní části na 7. místě proti klubu na 10. místě a klub na 8. místě proti klubu na 9. místě (semifinále). První zápas se odehraje na stadionu klubu, který se v tabulce základní části umístil níže. Vítězové semifinálových dvojutkání postoupí do "finále". Vítěz "finálového dvojzápasu" postoupí do dvojutkání o účast v kvalifikaci Evropské ligy, kde bude čekat čtvrtý, případně pátý tým po 35. kole v závislosti na šampionovi MOL Cupu.

Skupina o záchranu: Hrát se bude systémem každý s každým jednokolově. Mužstva umístěná v tabulce základní části na 11. – 13. místě nastoupí třikrát doma, na 14. – 16. místě pouze dvakrát. Počet bodů po základní části zůstává v platnosti. 
1. kolo: 13 - 15, 12 - 14, 16 - 11
2. kolo: 14 - 15, 13 - 16, 11 - 12
3. kolo: 15 - 16, 11 - 14, 12 - 13
4. kolo: 15 - 11, 16 - 12, 13 - 14
5. kolo: 12 - 15, 11 - 13, 14 - 16

BARÁŽ: 
Mužstva, která se v tabulce nejvyšší soutěže umístí po nadstavbové části na 14. a 15. místě, změří síly ve dvojutkání se soupeři z 2. a 3. místa druhé nejvyšší soutěže.
1. utkání:
3. tým z druhé nejvyšší soutěže – 14. tým z nejvyšší soutěže
15. tým z nejvyšší soutěže – 2. tým z druhé nejvyšší soutěže
2. utkání:
14. tým z nejvyšší soutěže - 3. tým z druhé nejvyšší soutěže 
2. tým z druhé nejvyšší soutěže - 15. tým z nejvyšší soutěže 

TIP redakce webu ctsport.cz na tabulku po 30. kole:

1. Slavia Praha
2. Plzeň
3. Sparta Praha
4. Ostrava
5. Jablonec
6. Liberec
7. Mladá Boleslav
8. Zlín
9. Teplice
10. Olomouc
11. Slovácko
12. Bohemians
13. Opava
14. Karviná
15. Příbram
16. Dukla Praha

Zdroj
ČT sport, fortunaliga.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články