Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Slavia mocně kontruje. Přichází Danny, Altintop a Rotaň. Pavlenka jde do Brém

Praha - Zatímco Sparta nakupuje jako zběsilá, její velký rival a úřadující mistr Slavia se zatím v letním přestupovém období držel při zemi. To se ale dneškem razantně mění. Do klubu přichází turecký záložník Halil Altintop z Augsburgu, Portugalec Danny ze Zenitu Petrohrad a Ukrajinec Ruslan Rotaň z Dněpropetrovsku. "Nejsou to žádné nafoukané primadony, zanechávají za sebou ten nejlepší možný dojem," řekl šéf představenstva Slavia Jaroslav Tvrdík, který uvolnil na investice zhruba 250 milionů korun. Naopak jisté je, že ve Slavii končí brankář Jiří Pavlenka, který odchází do bundesligového Werderu Brémy, kde by měl zastávat post jedničky.

Halil Altintop
zdroj: ČTK/AP

Tvrdík na úvod velké tiskové konference uvedl, že osa Slavie zůstane zachována. "Opírat se budeme o Škodu, Hušbauera, Deliho. Cíl je základní skupina Evropské ligy, sen Liga mistrů."

Vedle očekávaného příchodu devatenáctiletého záložníka Daniela Trubače z Hradce Králové a jednadvacetiletého středopolaře Filipa Panáka z Karviné přidali v Edenu ještě další domácí jméno čekající na podepsání smlouvy - Matěje Chaluše z Příbrami.

To byl ale teprve začátek. Tvrdík pak začal rychle vyjmenovávat zvučné zahraniční posily jako na běžícím pásu.

Altintopovi je čtyřiatřicet a naposledy hrál za Augsburg, kde skončil, i když měl od klubu nabídku na prodloužení smlouvy. Turecký záložník či útočník, který kopal i za reprezentaci, postupně vystřídal dresy Kaiserslauternu, Frankfurtu, Schalke 04 či Trabzonsporu.

"Věřím, že klub poslední jeden či dva roky nastartoval dobrý vývoj a díky tomu si zalsoužil i účast v evropských pohátrech. Chci být součástí téhle rodiny. Věřím, že to bude skvělá zkušenost," uvedl.

Ve Slavii poté, co nevyšla akvizice Ukrajince Jevhena Konopljanky, na východě ještě zůstali a v Zenitu Petrohrad si vybrali záložníka Dannyho z původem Venezuely. Bývalý hráč Sportingu Lisabon a Dinama Moskva, který se několikrát objevil i v portugalské reprezentaci, v Rusku začátkem června skončil, když mu Zenit neprodloužil smlouvu. V hlavním městě podepsal dvouletý kontrakt.

Chtěl ho i Krasnodar, ale Danny dal přednost Slavii. Třiatřicetiletý hráč strávil v Petrohradu téměř devět let a v klubu odehrál 256 zápasů, v nichž dal 68 branek.

Přichází také ukrajinský reprezentant Rotaň, uspěl na testech

Slavia oznámila i příchod Ukrajince Ruslana Rotaně, který se s týmem připravuje už od minulého týdne a v utkání proti Viktorii Žižkov dal penaltu. Jeho výkon ale některá média hodnotila přinejmenším jako rozporuplný, trenéra Jaroslava Šilhavého však zaujal a podepsal roční smlouvu. Pětatřicetiletý záložník z Dněpru se nechal slyšet, že o angažmá v Praze moc stál.

"Všichni tito tři hráči jsou přesně těmi, které potřebujeme pro současnou etapu. Jsou to velmi zkušení borci z mezinárodních soutěží. Všichni jsou skromní a týmoví. Z osobních jednání, které tady vedli, zanechali nejlepší možný dojem," řekl Tvrdík.

Slavia už během letní přestávky získala také slovenského záložníka Jakuba Hromadu ze Sampdorie Janov, stopera Jakuba Jugase ze Zlína a brankáře Jana Laštůvku z Karviné.

Tvrdík: S posilami možná ještě nekončíme

Je možné, že v Edenu to nejsou poslední posily tohoto léta. Tvrdík připustil, že zástupci klubu skautovali hráče na mistrovství Evropy do 21 let. Slavia má zájem například o slovenského reprezentanta, záložníka Stanislava Lobotku. Sám hráč projevil zájem do Prahy odejít z dánského Nordsjællandu, jednání ale ještě nebyla uzavřena.

Kdo odchází, je brankář Pavlenka. Tvrdík sice před dvěma týdny oznámil, že pražský klub nabídku Brém na brankářskou jedničku odmítl. Poté ale do Edenu přišel Laštůvka a Pavlenka dostal svolení s Werderem jednat.

"Opakovaně jsem se ho snažil přesvědčit, aby zůstal. Chápu, že podobné nabídky každý týden nepřichází. Od Brém jsme dostali nabídku, která výrazně převyšovala tři miliony euro. Jednání byla dlouhá a tvrdá. Je splněn aspoň jeden z těch parametrů, že na Jirkovi vyděláme. Přišel rámcově za deset milionů a odchází za 100. Za Pavlenkou zůstane stopa. Byla tu alternativa udělat z něj slávistického Konatého do té doby, než se rozmyslí," přiznal Tvrdík.

Do Slavie zamířil Pavlenka v lednu 2016 z Ostravy a postupně se vypracoval v jedničku Pražanů. V minulé sezoně výrazně pomohl k titulu a byl zvolen i nejlepším brankářem nejvyšší soutěže. Dvakrát chytal i za národní tým.

"Jsme přesvědčeni, že Jiří bude pro náš tým posilou jak po sportovní, tak lidské stránce. Hlavně v uplynulém ročníku ukázal svoje kvality, ale stále má potenciál zlepšovat se," doplnil trenér Werderu Alexander Nouri.

V Brémách se Pavlenka potká s českými hráči obráncem Theodorem Gebre Selassiem a brankářským kolegou Jaroslavem Drobným. "Bundesliga je jednou z nejlepších lig světa a Werder je skvělá adresa. Od Thea a Jara jsem slyšel o městě a klubu jen samé pozitivní věci. Těším se, že budu součástí tohoto týmu," konstatoval Pavlenka.

Odchází také dvaadvacetiletý záložník Jaroslav Mihalík, na kterého uplatnila opci Cracovia.

Ilustrační foto

Tvrdík se také ještě vrátil k úspěšné sezoně, kterou Slavia zakončila titulem. "Chtěl bych poděkovat Jiřímu Šimáněmu a CEFC za důvěru, kterou před dvěma roky vložili do budoucnosti Slavie Praha. Co se nám podařilo, je věc nevídaná," uvedl.

Je rád, že úspěch se dostavil dříve, než čekali odborníci. "Bez peněz se tak náročný sport, jako je fotbal, dělat nedají. Bez nich bychom neslavili titul, nepřemýšleli dnes o tom, jak pokračovat v další sezoně," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články