Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Slavia jede do Plzně pro mistrovskou naději, trumfy ovšem pevně drží Viktoria

Spanilá jízda plzeňských fotbalistů nemá v historii české nejvyšší soutěže obdoby. Dvanáct ligových vítězství za sebou znamená komfortní náskok 11 bodů před obhájcem trofeje, kterého ve 13. kole přivítají doma. Pokud rekordní sérii prodlouží, nakročí s několikaměsíčním předstihem k titulu a mistrovské ambice Pražanů se posunou do oblasti bláznivé teorie. Na další zaváhání sešívaných bude naopak čekat Sparta, jež se v přímém přenosu ČT sport představí od 16:00 ve Zlíně. On-line reportáž z utkání Viktoria Plzeň – Slavia Praha sledujte od 18:00 na webu ctsport.cz.     

Josef Hušbauer ze Slavie v souboji s Romanem Hubníkem z Plzně
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Zatímco suverénní Plzeň vyhrála všech dvanáct dosavadních kol, Slavia už pětkrát ztratila body po čtyřech remízách a domácí porážce s Libercem. Viktorii se navíc dařilo lépe i ve čtvrteční Evropské lize, kdy doma porazila Lugano 4:1. Svěřenci kouče Jaroslava Šilhavého podlehli v Edenu favorizovanému Villarrealu 0:2.

"Mají kvalitní tým a bude se to těžko dohánět, ale pokud existuje naděje, tak umírá poslední. Střetnutí v Plzni nám napoví, kam ještě můžeme sahat. Když vyhrajeme, oživíme jiskřičku naděje. Když to nezvládneme, nastane konec v boji o první místo," řekl slávistický trenér.

Jednoznačný magnet 13. kola, který povede jako hlavní rozhodčí Radek Příhoda, bude podle Šilhavého z obou stran mimořádně kvalitní. "Bude se víceméně přibližovat Evropské lize, oba týmy jsou hodně vyspělé. Viktoria je zatím neomylná, ale my ji chceme připravit o neporazitelnost," zakončil.

Utkání Viktoria Plzeň - Slavia Praha se věnoval i nový díl Fotbal fokus podcastu:

Poslední vzájemný duel ovládli v březnu doma červeno-bílí 1:0, ale na západě Čech třikrát za sebou prohráli a na ligové vítězství ve Štruncových sadech čekají od května 2013.

"Nevím, jestli náš náskok bude výhodou, nebo nevýhodou. Samozřejmě je dobře, že jsme to v těch dvanácti zápasech zvládli a uhráli plný bodový zisk. Určitě by bylo příjemné v tom pokračovat. Obrovský respekt ke Slavii máme, ale na druhou stranu budeme před vlastními příznivci hrát na vítězství a budeme chtít sérii prodloužit," uvedl plzeňský kouč Pavel Vrba.

Zkušený stratég nicméně ocenil výkon Slavie v domácím utkání s Villarrealem. "I když ve čtvrtek prohrála, od stavu 0:1 hrála výborně a měla několik šancí na vyrovnání. Hrát s Villarrealem takovou partii, jakou předvedla, samozřejmě budí respekt. Byla hodně blízko k tomu, aby získala body. Víme, že má formu a hraje dobře," dodal Vrba.

Sparta přicestuje na zlínskou Letnou

Ve stínu zmíněného šlágru se mimo jiné odehraje zápas mezi Zlínem a Spartou. Letenští, jimž patří v tabulce páté místo, touží prodloužit vítěznou šňůru na tři ligová střetnutí. Po jednoznačném triumfu 3:0 v Jablonci se protrápili k domácímu skalpu Baníku (3:2).

Jedenáctý Zlín naopak ve čtvrtek prohrál ve skupině Evropské ligy v Kodani 0:3, navíc mu proti celku z hlavního města nepomůžou Daniel Holzer a Vukadin Vukadinovič, kteří hostují právě z mužstva nedělního soupeře.

"Budou na nás velmi dobře připraveni, i když ve čtvrtek hráli těžký zápas," uvedl asistent trenéra Sparty Radoslav Kováč. "Spoléhat na to určitě nebudeme, ve Zlíně budeme chtít vyhrát," doplnil záložník Lukáš Mareček.

Domácí kouč Bohumil Páník doufá, že jeho tým dokáže po lekci v Kodani rychle přepnout na českou ligu. "Do utkání se Spartou dáme všechny síly. Pokusíme se to urvat pro sebe a tím si zvýšit sebevědomí," konstatoval.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články