Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Golf Time

Slavia je v karanténě. Duel se Zlínem se odkládá na neurčito

Zlínská Letná ve středu fotbal neuvidí. Duel domácích se Slavií byl definitivně odložen na neurčito kvůli koronaviru v kádru Pražanů, kteří jsou v karanténě. Rozhodla o tom pražská hygienická stanice.

Fotbalisté Slavie
zdroj: ČTK autor: Deml Ondřej

Slavia měla vysoký počet pozitivních testů už v pondělí. Pražané se uvalení karantény pokusili zvrátit přetestováním týmu, ale výsledky nákazu potvrdily. V ohrožení je i konání nedělního utkání vedoucího týmu tabulky s Bohemians 1905 a šlágru v Plzni v předvečer Štědrého dne. O jejich osudu rozhodnou další testy, které Slavia podstoupí v sobotu.

"Je pro nás frustrující, že nemůžeme hrát. Věřím, že všichni nakažení i jejich rodiny budou v pořádku a rovněž že už další nepřibudou. Pak bychom snad mohli v neděli proti Bohemce nastoupit," uvedl na sociální síti Twitter člen představenstva Slavie Tomáš Syrovátka.

Podle Seznam Zpráv má Slavia maximálně osm až devět nakažených. Zato v Opavě je aktuálně více pozitivních hráčů než v Edenu, přesto Slezané nastoupili k odpolednímu utkání v Liberci. Podle asistenta trenéra Radoslava Kováče chybělo na severu Čech kvůli covidu-19 14 hráčů.

Obě krajské hygienické stanice by měly mít k dispozici manuál od LFA, který měl zabránit rozdílnému přístupu jednotlivých stanic. Mluvčí moravskoslezských hygieniků Aleš Kotrla řekl, že v případě Opavských se postupovalo podle pokynů ministerstva zdravotnictví z letošního srpna, které se vztahují přímo k řešení nákazy covidem-19 u ligových hráčů, a tedy v souladu s manuálem.

"Když má hráč negativní PCR test, který není starší než 48 hodin, a nevykazuje klinické příznaky onemocnění, tak může hrát a není třeba mu vydávat karanténu," uvedl Kotrla.

Opavský klub tvrdí, že jen pár desítek minut před utkáním v Liberci dostal od hygienické stanice další stanovisko. V něm se bez bližších podrobností nejednoznačně uvádí, že se na tým vztahují karanténní opatření včetně zajištění kontrolních odběrů.

"Já tu informaci dostal půl hodiny před zápasem. Mě už to v ten moment nezajímalo, už jsem byl hlavou v zápase. Když už jsme tu byli, chtěli jsme to odehrát za každou cenu," řekl Kováč na tiskové konferenci po prohře 0:2 v Liberci, kde musel nasadit i dorostence.

"Slezský FC Opava oficiální cestou nepožádal vedení soutěže o odložení zápasu. LFA bude samozřejmě s klubem i krajskou hygienickou stanicí úzce spolupracovat a konzultovat další postup," řekl tiskový mluvčí LFA Štěpán Hanuš.

Liberecký trenér Pavel Hoftych přivítal, že se hrálo. A upozornil, že Slovan v podobné situaci nastoupil na začátku listopadu v Teplicích, kde zvítězil 2:1. "My jsme do Teplic jeli s tím, že jsme měli torzo mančaftu a mohli jsme asi žádat o nějaké odložení. Neudělali jsme to právě z toho důvodu, aby nevznikl nějaký precedens. Věřím, že v lize bude ubývat zápasů, které se kvůli covidu nebudou hrát," uvedl Hoftych.

Vyjádření pražské hygieny k rozhodnutí poslat mužstvo Slavie do karantény se ČTK dosud nepodařilo získat. Kováč se nad rozdílným přístupem pozastavil. "Regulérnost je v pochybení, to je jasné. My navíc hrajeme o záchranu, takže ten zápas byl extrémně důležitý. Nicméně já jsem trenér Opavy a snažím se o to, aby byl tým co nejlépe nachystaný. Už ta pravidla ani nečtu, to je úplně zbytečné. Akorát si tím zadělávám hlavu, to není dobré na fotbal," řekl Kováč.

LFA sáhla k vytvoření manuálu i proto, že Opava v létě s jediným nakaženým skončila v izolaci. Kvůli tomu se nedohrála nadstavba o záchranu a nikdo nesestoupil. Slezany kvůli tomu vyšetřovala disciplinární komise, ale porušení protikoronavirových opatření ze strany klubu neshledala.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články