Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Slavia chce potvrdit mistrovský hattrick, Opava si zatančí nad propastí

O víkendu už může být jasno o titulu i o prvním sestupu. Ve 30. kole fotbalové ligy může mít Slavia definitivně jistý třetí titul za sebou, zatímco Opava se bude snažit odvrátit potvrzení sestupu. Červenobílá parta kolem trenéra Trpišovského potřebuje v neděli v Edenu s Plzní alespoň bod. Ovšem když předtím Sparta nevyhraje v Liberci, bude mít Slavia titul jistý už před zápasem. V přímém přenosu na ČT sport můžete sledovat od 16:40 utkání Slovácko – Mladá Boleslav.

Slavia, jako jediná v sezoně dosud neporažená, vede tabulku o šestnáct bodů před Jabloncem, ale matematika dává šanci na titul už jen třetí Spartě, která je sice bod za Jabloncem, ale odehrála o zápas méně.

Slavia hrozí soupeřům rekordní sérií jednačtyřiceti ligových zápasů bez porážky a k tomu Plzeň v posledních pěti zápasech čtyřikrát porazila. I další čísla hovoří pro obhájce titulu - na svém stadionu s Viktorií čtyřikrát po sobě nedostala gól a v posledních osmi zápasech s ní bodovala.

Oba týmy se na šlágr kola naladily ve středu postupem v poháru. Plzeň v semifinále porazila Teplice 1:0 a Slavia v dohrávce čtvrtfinále zvítězila 3:0 v Olomouci. V dalším kole pohárové soutěže červenobílí za týden nastoupí v derby na Spartě.

"Jde nám to krásně za sebou. Doma s Plzní můžeme rozhodnout o titulu, pak nás čeká semifinále na Letné. Strašně se těšíme," řekl asistent slávistického trenéra Jaroslav Köstl.

"Soupeř hrál zápas v podobném čase jako my. Mají za sebou náročné věci, co se týká pohárové Evropy. Takový zápas je tak prestižní, že věřím, že se dokážeme vyždímat naplno a budeme na Slavii velmi silní," řekl plzeňský trenér Adrian Gula.

Jasno může být i o prvním ze tří týmů, které v sezoně tuzemskou fotbalovou VIP společnost opustí. Poslední Opavě totiž pět kol před koncem schází už deset bodů k příčce znamenající spásu. V sobotu tak musí její hráči doma porazit Bohemians, ale když prohrají a Teplice zdolají Zlín, první černý Petr definitivně patří jim.

Druhý Jablonec bodoval v devíti kolech po sobě a úspěšnou sérii může prodloužit doma s Olomoucí. Spartu čeká nedaleko odtud Liberec, který je šestý a stále hraje o evropské poháry. Čtvrté Slovácko přivítá Mladou Boleslav.

Program 30. kola první fotbalové ligy:

Sobota

15:00: Opava – Bohemians

            Příbram – České Budějovice

17:00: Slovácko – Mladá Boleslav

19:30: Ostrava – Brno

Neděle

15:00: Jablonec – Olomouc

            Pardubice – Karviná

            Teplice – Zlín

17:00: Liberec – Sparta

19:30: Slavia - Plzeň

Na opačném konci tabulky bude hrát o udržení reálných nadějí na záchranu Příbram, která dvakrát vyhrála venku a teď potřebuje zabrat i doma proti Českým Budějovicím. Na první nesestupové místo ztrácejí Příbramští pět bodů.

Jen o bod víc má Brno, které hraje v Ostravě. Teplice se mohou přiblížit záchraně, pokud doma porazí Zlín. Ve zbylém utkání přivítají Pardubice v pražském Ďolíčku Karvinou.

Na první ligu poprvé od 4. října mohou fanoušci. Kluby mohou za dodržení hygienických podmínek - roušky, jedna řada vynechaná a sedět ob sedadlo - zaplnit deset procent z kapacity hlediště. Šlágr na Slavii tak mohou sledovat téměř dva tisíce diváků.

Titul? Žádné oslavy, zní ze Slavie

Pokud Slavia získá mistrovský titul, neplánuje její vedení po domácím šlágru s Plzní žádnou společnou akci s fanoušky. Vzhledem k hygienickým opatřením proti šíření koronaviru neproběhnou oslavy na stadionu ani před ním. Podle aktuální epidemiologické situace v zemi se případně uskuteční až 29. května po závěrečném 34. kole.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články