Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Šilhavý: Výhra nás posunula k titulu, nepamatuji si na velkou šanci Plzně

Praha – Jaroslav Šilhavý po zápase jen těžko skrýval dojetí. Velká výhra Slavie nad Plzní přiblížila jeho tým za titulem, před zaplněnými tribunami navíc sešívaní vybojovali vítězství za dramatických okolností – až dvě minuty před koncem se trefil Frydrych. Nevyhnutelně se tak ještě více mluví o prvním titulu pro Slavii po osmi těžkých letech. A Šilhavý se ambicím nevyhýbá.

Radující se Jaroslav Šilhavý
zdroj: ČTK autor: Ladislav Adámek

Když Jaroslav Šilhavý vstoupil do místnosti a začal čelit otázkám médií, ještě byl myšlenkami na trávníku a v kabině. "Ještě jsem rozechvělý z výkonu a ze závěru. V hodině dvanácté jsme zachránili, aby body zůstaly tady. Když jsem pak viděl fanoušky, kteří nechtěli odcházet, na to se koukalo pěkně," rozplýval se trenér Slavie.

Jeho tým si v zápase vypracoval jednoznačně více šancí než Plzeň, která se směrem dopředu trápila. I proto bylo vítězství Slavie zasloužené a Šilhavý byl první, kdo na tento fakt poukázal. "Bylo vidět, že kluci za vítězstvím chtěli jít, že nám nestačila remíza. Soupeř samozřejmě hrál o deseti, ale nepamatuji si obecně na velkou šanci Plzně. Klukům za to musím poděkovat, protože proti takhle silnému soupeři nám to leccos napovědělo," pochválil své svěřence hrdý kouč.

Cesta za titulem ale ještě rozhodně nebude jednoduchá. Slávisté možná nejtěžší krok zvládli a mají teď situaci ve vlastních rukou, do konce ligy ale stále zbývá jedenáct kol. "Budeme krotit euforii, jedině tvrdou prací můžeme postupovat dál," je si vědom Šilhavý. "Je pravda, že titul máme ve vlastních rukou. Chceme a budeme o něj bojovat. Tento zápas nás k titulu posunul, ale ještě je to strašně daleko, třicet tři bodů. Chceme se připravit na Teplice a když budeme takhle dále bojovat, tak to může dopadnout."

Věděli jsme, že máme převahu ve standardkách, řekl Šilhavý

Podle Šilhavého zápas s Plzní změnilo hlavně vyloučení Radima Řezníka a také změna rozestavení Slavie na 4-4-2. Kouč na hřiště poslal Mešanoviče, a tak sešívaní začali hrát na dva hrotové útočníky. Později se k nim ještě přidal Tecl, který hlavou společně s Delim přizvedl gólový centr tak, aby propadl až na Frydrycha, který na zadní tyči skóroval za Kozáčika.

"Střídáními vyústil náš tlak. Vyloučení také výrazně ovlivnilo zápas, ale ta střídání... Známe Mešanoviče z předchozích zápasů, přišel na hřiště a dokáže zápas změnit. Tentokrát si sice gól nepřipsal, jeho naturelem a emocemi tam ale do zápasů vždy přijde oživení," pochvaloval si Mešanovičův přínos Šilhavý.

Sport
zdroj: ČT4

Slavia tak gólem zužitkovala jednu velkou převahu – polovinu její základní sestavy tvořili hráči nad 190 centimetrů, na což poukázali oba trenéři. "Hráči tam šli, abychom tu hru zjednodušili, dostávali jsme se blíž k brance soupeře a vytvářeli si šance. Věděli jsme i podle standardek, že máme převahu. Oni tam měli tři hlavičkáře, tak jsme věřili, že se prosadíme," řekl Šilhavý.

Na robustní slávistický tým poukázal i Roman Pivarník. "Somatotypy hráčů jsou u Slavie srovnatelné s Evropou. U nich je to ještě extrém, jediný menší hráč je Sýkora, jinak je zbytek hodně vysokých a silných. Dokáží hrát fyzický fotbal," uznal trenér Plzně.

Nervózní vstup

I když výhra byla nejspíš spravedlivým vyústěním zápasu, leckoho mohlo vzhledem k jarním výkonům obou týmů překvapit, jak dobře do zápasu vstoupila Plzeň a jak nervózně působila Slavia. "Vstup do zápasu nebyl úplně optimální, z naší strany tam byla nervozita, hodně nevynucených ztrát, takže když byla Plzeň na míči, byla silnější," všiml si Šilhavý.

Vstup do zápasu byl opatrný a nepříliš pohledný i proto, že oba týmy se rozhodly do utkání nasadit pět záložníků. "Rozestavení bylo z naší strany... Nechci říct defenzivnější, ale zesílili jsme střed pole, jako jsme hrávali na podzim proti silným soupeřům. A myslím si, že to prospělo, byť to nebylo tak ofenzivní," mínil Šilhavý.

Závěr prvního poločasu, kdy Slavia pořádně potrápila soupeře ze standardek a vytvořila si i závary ve vápně, jen naznačil, co mělo přijít v druhé půli. "Hlavně v první půli to byla spíše taktická bitva, v závěru poločasu už jsme se ale osmělili a byly tam pěkné šance, ze standardek a závarů už jsme zatlačili soupeře," prohlásil slávistický kouč.

Pavlenka by měl dostat nějakou cenu fair-play, smál se Šilhavý

O vítěznou branku se postaral Michal Frydrych, který navíc před třemi dny slavil narození své dcery. "Je to silný, poctivý a charakterní kluk, který to má vydřené. O pár dní dříve se mu narodila dcerka, tak jsem mu moc přál, aby rozhodl utkání. Je silný hráč ve standardních situacích a soubojích, u něj to není náhoda, že se dostal do té hlavičky," usmíval se Šilhavý.

Po zápase měl trenér Slavie i slova chvály pro brankáře Pavlenku, který se přiznal k rohu na začátku druhého poločasu. Nejdřív ale příliš nadšený nebyl. "Měl by dostat nějakou cenu!" zasmál se Šilhavý. "Sice chvilinku jsem si říkal: 'Do pytle,' ale pak jsme se tomu smáli a bavili se o tom. On dokonce říkal, že někde hráli a někde snad nepřiznal nějakou teč a za tři minuty dostali góla. S pověrčivostí to přiznal, ale zvládli jsme to. Ale je to samozřejmě jednoznačně gesto fair-play, to je bez diskuze."

Do vítězné kabiny dorazila i početná návštěva – zástupci majitele Slavie. "Byl tam pan Tvrdík s delegací z Číny, představoval nějaké lidi, kteří tam přijeli na fotbal, chtěli se podělit o naši radost společně, tak to bylo pěkné. Pan Tvrdík gratuloval, měli velkou radost," těšilo Šilhavého.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články