Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Šilhavý: Po výhře nad Plzní jsme začali věřit v titul víc

Praha - Neuvěřitelný příběh prožil trenér Jaroslav Šilhavý, který převzal Slavii v září 2016 po čtyřech ligových zápasech, v nichž jeho předchůdce Dušan Uhrin mladší nasbíral pět bodů. Šilhavý ale poté ani jednou z 26 utkání neprohrál a dovedl Pražany k vysněnému titulu. Zlomovým momentem se pro něj stala jarní výhra nad Plzní 1:0 po brance Frydrycha z 89. minuty.

Trenér Slavie Jaroslav Šilhavý v objetí s Milanem Škodou
zdroj: ČTK autor: Deml Ondřej

"Můj přestup sem byl hodně rychlý. Pan Tvrdík se mě ptal, jestli jsem schopný ustát tlak a očekávání fanoušků. Říkal jsem mu, že už jsem nějaký pátek něco zažil, tak to snad zvládneme," vzpomínal Šilhavý po výhře 4:0 v posledním kole nad Brnem, která přinesla Slavii po osmi letech titul.

"Ale přiznám se, že v té chvíli bych v titul určitě nevěřil, když jsme byli s pěti body asi dvanáctí. Udělali jsme 20 bodů na týmy, které byly nahoře. To je skvělá vizitka tohohle týmu," doplnil pětapadesátiletý trenér.

V roli hlavního trenéra slaví svůj druhý titul, v sezoně 2011/12 dovedl k mistrovskému primátu Liberec. "Být v něčem první, nejlepší v republice, to se nikdy neomrzí. Není to nějaká moje výhra, ale je to týmová výhra. Určitě to řadím hodně vysoko, stejně jako titul v Liberci. Tady možná o to víc, že fanouškovská obec je obrovská," uvedl Šilhavý těsně předtím, než do tiskového střediska vběhli slavící hráči a svého trenéra polili. "To je ta zdravá kabina, kterou jsem chválil. Už se podruhé převlékám. Naštěstí je to jen voda," smál se Šilhavý.

Sezona se podle něj lámala, když Slavia v 19. kole doma porazila obhájce titulu z Plzně. "Dali jsme gól těsně před koncem, to byl takový zlom. Začali jsme trošičku víc věřit, že bychom se mohli zapojit do boje o titul," uvedl Šilhavý.

Vyzdvihl, že jeho tým dokázal bodovat i v zápasech, kdy se mu herně nedařilo. "Měli jsme tam nějaká zaškobrtnutí, hlavně v domácím prostředí. Nebylo úplně vše, jak jsme si představovali, každý zápas nebyl úplně fotbalově nejlepší, ale přesto jsme dokázali ty zápasy nějak dohrát, třeba do remízy. Kabina se semkla, byla tam touha týmu něco dokázat. A nakonec z toho byla taková úžasná série," pochvaloval si Šilhavý.

Jeho tým se nyní bude chystat na třetí předkolo mistrovské části Ligy mistrů. "Už jsem o příští sezoně přemýšlel v předchozích dnech. Jak říkal (trenér) pan Škorpil, každým úspěchem si zaděláváš na další neúspěch," žertoval Šilhavý.

"I s vedením klubu, panem Tvrdíkem, i majiteli klubu, kteří jsou v Číně, chceme vybudovat silný tým. Nejen že bude dominovat doma, ale aby byl konkurenceschopný i v Evropě. Věřím, že tím úspěchem, co jsme teď udělali, jsme je přesvědčili, že i oni to budou myslet vážně. A my uděláme tým silný, abychom v Evropě mohli hrát důstojnou roli," dodal Šilhavý.

Oslavy titulu zatím naplánované nemá. "Nemám naplánovanou ještě ani dovolenou. Uvidíme, co další dny přinesou. Chystá se vyhlášení ligy, musíme být ready. Snad mě nebude bolet hlava," smál se. "V pondělí je ještě autogramiáda, těšíme se na fanoušky," vzkázal kouč.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články