Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Sigma vyučovala ve Zlíně a pojede na Letnou s náskokem

Velmi důležitý triumf zaznamenali ve 28. kole nejvyšší soutěže fotbalisté Sigmy Olomouc. Na stadionu Zlína zvítězili 4:1 a uhájili třetí místo v tabulce, které bude velmi pravděpodobně znamenat vstupenku do základní skupiny Evropské ligy. Před očekávaným duelem s aktuálně čtvrtou Spartou mají k dobru tři body. Odpor "Ševců" zlomil dvěma přesnými zásahy Jakub Řezníček a Hanáci poosmé v řadě neprohráli.

Fotbalisté Olomouce slaví vstřelený gól
zdroj: ČTK autor: Glück Dalibor

Aktivně hrající Olomouc poprvé udeřila už v 7. minutě, kdy se na pravé straně zbavil Bartošáka Zahradníček, Plšek vzápětí našel před brankou volného Řezníčka a ten otevřel skóre. Rychle inkasovaný gól hodně srazil sebevědomí domácích fotbalistů. Snaha o přechod do protiútoků většinou končila na nepřesné kombinační souhře a nakopávané míče pohodlně sbírali zadáci Sigmy nebo končily v náruči brankáře Buchty.

Svěřenci kouče Václava Jílka hrozili rychlými akcemi po stranách, kde táhli většinu akcí Zahradníček s Faltou. Vydatně jim pomáhal Řezníček, jenž stačil operovat nejen ve středu pole, ale i na hrotu útoku. Obrana "Ševců" často působila bezradným dojmem. Ve 25. minutě propásl po sólu možnost zvýšit skóre Vepřek, když sám před Zlámalem netrefil prostor mezi tyčemi. Podobnou příležitost neproměnil ve 37. minutě i Plšek.

Důrazněji hrající Sigma nicméně trvalý tlak přece jen zúročila ještě před přestávkou. Ve 42. minutě dostal za obranu míč Řezníček, jehož střelu stačil Zlámal vyrazit a ve snaze zabránit hostujícímu forvardovi v dorážce si srazil míč do vlastní sítě stoper Bačo.

Po změně stran svitla na chvíli Zlínu naděje na zvrat. V 52. minutě brankář Buchta neudržel tvrdou ránu Bartošáka z dvaceti metrů a odražený míč dorazil hlavou do sítě Železník. O dvě minuty později však Řezníček unikl po levé straně, v pokutovém území obešel stopera Baču a střelou k tyči přidal třetí gól Olomouce.

Domácí se ještě v závěru snažili o korekci, ale v koncovce si neporadili s pozorným Buchtou. Ten stačil zlikvidovat vyložené šance Hronka i Železníka. Naopak v 89. minutě neuhlídala děravá obrana Housku, který počtvrté prostřelil Zlámala.

"Ševci" stále nemají jistotu záchrany a prohrou prodloužili svou více než mizernou bilanci před vlastními příznivci. Po návratu do ligy nedokázali na jaře vyhrát doma ve třech sezonách za sebou.

28. kolo první fotbalové ligy:

Fastav Zlín - Sigma Olomouc 1:4 (0:2)

Branky: 52. Železník - 7. a 54. Řezníček, 42. vlastní Bačo, 89. Houska. Rozhodčí: Královec - Mokrusch, Vít. Bez karet. Diváci: 4112.

Zlín: Zlámal - Matejov, Bačo, Gajič, Bartošák - Jiráček, Hnaníček - Ekpai (46. Vukadinovič), Hronek, Holzer (67. Beauguel) - Železník (83. Džafič). Trenér: Petržela.

Olomouc: Buchta - Hála, Radakovič, Jemelka, Vepřek - Zahradníček, Houska, Kalvach, Plšek (89. Yunis), Falta (80. Moulis) - Řezníček (71. Polom). Trenér: Jílek.

Vlastimil Petržela (trenér Zlína): "Na dnešní utkání jsme se připravovali celý týden. Bohužel to tak na hřišti nevypadalo. Naši hráči něco trénují a něco jiného předvádí v zápasech. Mohli bychom se hádat, čím je to způsobeno. Při sprintech bylo vidět, jak zaostáváme. Kondičně jsme byli slabší. Olomouc hrála velice rychlý a jednoduchý fotbal. Nevodila míče. Dala z každého útoku gól. Při našem tlaku po změně stran létaly míče kolem jejich branky. Dali jsme i gól, jenže nám hned soupeř z náporu vyjede a přidá další. Musím říci, že Sigma vyhrála naprosto zaslouženě. I když jsem si tajně přál, abychom vyhráli my. S Olomoucí jsem před dnešním duelem ještě nikdy neprohrál. Ale zázraky se nedějí. Olomouc byla lepší. Obavy o záchranu ale nemám. Věřím, že to zvládneme."

Václav Jílek (trenér Olomouce):  "Splnili jsme základní dvě roviny v požadavcích na hráče. Chtěli jsme brát tři body po dobrém výkonu. Oba faktory se nám podařilo naplnit. Určující byl rychlý gól, podobný se nám podařilo vstřelit i proti Teplicím. A potom ještě jeden soupeři do šatny. Není nikdy špatné, když se vede o dva góly. Ve druhém poločase jsme čekali zvýšenou aktivitu Zlína s agresivitou a častým zakončením. Bohužel jsme inkasovali lacinou branku. Ani bych ji nevyčítal brankáři Buchtovi, který neudržel míč, ale situaci jsme nedohráli a nechali jsme volné hráče. Na druhou stranu jsme herně rychle zareagovali a navýšili vedení na 3:1. Po tomto gólu jsme se stáhli do bloku. Soupeř ještě chtěl korigovat výsledek a měl dvě šance, které zaváněly gólem. Závěr už od nás nebyl tak aktivní, ale Zlín jsme do šance nepustili."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články