Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Sigma ukončila sérii bez vítězství, poslední Opava si veze domů "čtyřku"

Šňůru sedmi zápasů bez skalpu soupeře zastavili fotbalisté Olomouce s grácií. V 16. kole totiž doma deklasovali poslední Opavu 4:1. Dvěma brankami se pod triumf Hanáků podepsal španělský záložník Pablo González, první gól mezi českou elitou oslavil osmnáctiletý Kryštof Daněk. Slezané hráli od závěru úvodního dějství v oslabení po vyloučení Christa Tiéhiho a protáhli sérii bez výhry na devět kol, mají však k dobru jedno odložené utkání.

Kryštof Daněk z Olomouce se raduje z gólu
zdroj: ČTK autor: Peřina Luděk

Po vyrovnané úvodní dvacetiminutovce udeřili domácí hned z první dotažené akce ve 25. minutě. Nešporův centr propadl k Vepřekovi, kterého sice vychytal brankář Fendrich, ale míč se odrazil k Daňkovi, jenž nezaváhal - 1:0.

"Za první gól jsem moc rád. Klasicky jsem ho dal hlavou, všechny své první góly dávám hlavou. Nevím, čím to je," smál se Daněk. "Míč letěl dlouho, musel jsem dobře načasovat výskok, abych vyskočil co nejvýš a nikdo mi to nevzal z hlavy," doplnil odchovanec Sigmy.

Olomoučtí navíc hned za čtyři minuty zvýšili. Španěl González se v šestnáctce uvolnil přes bránícího Březinu a střelou o tyčku poslal míč podruhé za Fendricha.

Ve 43. minutě mohl Opavu vrátil do zápasu kapitán Žídek, ale z rohu hlavičkoval do břevna. Těsně před pauzou poté šance Slezanů ještě více snížil francouzský obránce Tiéhi, jenž byl vyloučen po druhé žluté kartě.

Hosté ale navzdory oslabení vstoupili do druhé půle dobře. Kania v pokutovém území spadnul po kontaktu s Hubníkem a rozhodčí pro Opavu nařídil penaltu, kterou v 56. minutě proměnil Nešický.

Olomoučtí ovšem drama nepřipustili. V 64. minutě nejistý Fendrich vyrazil Vepřekovu ránu jen ke Gonzálezovi a ten už měl zblízka snadnou práci - španělský záložník tak vstřelil v jediném duelu stejně branek jako za předchozích 51 zápasů dohromady. Hned za minutu navíc přidal čtvrtý gól David Houska přesnou střelou k tyči. 

Sigma Olomouc - SFC Opava 4:1 (2:0)

Branky: 29. a 64. González, 25. Daněk, 65. Houska - 56. Nešický z pen. Rozhodčí: Lerch - Caletka, Antoníček - Adam (video). ŽK: Breite - Tiéhy, Březina. ČK: 45.+1 Tiéhy.

Olomouc: Mandous - Radek Látal, Hubník, Beneš, Vepřek (79. Zmrzlý) - González, Breite, Houska (79. Sladký), Chytil (69. Hála), Daněk (79. Yunis) - Nešpor (70. Radič). Trenér: Radoslav Látal.
Opava: Fendrich - Březina, Didiba, Žídek - Mondek (72. Řezníček), Nešický (72. Janjuš), Tiéhi, Hellebrand (73. Večerka), Kania (81. Helešic) - Juřena, Čvančara (46. Schaffartzik). Trenér: Skácel.

Radoslav Látal (trenér Olomouce): "Utkání pro nás bylo hlavně po psychické stránce strašně náročné. Každý očekává, že získáme tři body, protože je Opava na posledním místě. Viděli jsme ale hrát Opavu se Spartou, kdy podala vynikající výkon. Spartu potrápila a předvedla, že je nepříjemným soupeřem. Vstoupili jsme do zápasu dobře, bylo tam hodně soubojů a pomocí míčů za obranu jsme se dostávali zejména po stranách do přečíslení. Dali jsme dva góly, ale po poločase zase přestaneme hrát, uděláme penaltu a zkomplikujeme si to. Úplně jsem zkameněl, protože nejde nemyslet na to, kolik bodů jsme takhle už ztratili. Jsem ale rád, že potom už jsme to rychle rozhodli. Dostali jsme se tam znovu po krajích do centrů a zakončení. Ještě mě mrzí konec zápasu, kde jsme měli hrát lépe, vytvořit si více gólových příležitostí a vstřelit ještě nějaké góly."

Lukáš Černín (asistent trenéra Opavy): "Chtěl bych pogratulovat Sigmě k zaslouženému vítězství. Rozhodlo se o něm už v prvním poločase, kdy nám nedovolila být aktivní v zakládání útoků. Byli na nás nachystaní a důrazní, tak jsme zvolili delší nákopy. Čekali jsme, že budeme úspěšnější, ale Beneš s Hubníkem nám toho moc nepovolili. Sem tam jsme se dostali přes stranu nahoru, ale tím to pro nás končilo. Doufali jsme, že navážeme na výkon se Spartou, kde jsme na tom byli kombinačně velmi dobře. Dnešní utkání od nás bylo ale po herní stránce slabé. Před poločasem jsme se dostali po dvou faulech do desíti. V kabině jsme si řekli, že by bylo fajn utkání zdramatizovat. Nebyli bychom jediný celek, který to tady zvládl. Naše hra se trochu zlepšila a podařilo se nám snížit na 1:2. V tom okamžiku jsme cítili šanci. Sigma si to ale nedala vzít, byla nadále aktivní a měla tlak v našem vápně. Měla kvalitní centry do vápna, kde byla důrazná a tam se to rozhodlo."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články