Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Šéf LFA Svoboda: Kvůli titulárnímu partnerství tu létají částky, o nichž se mi nesnilo

Milion sem, milion tam. A u jednotného čísla určitě nezůstane. Dušan Svoboda coby hlava Ligové fotbalové asociace je nadšený z toho, jaké částky nyní nabízejí společnosti za smlouvu o titulárním partnerství dvou nejvyšších soutěží v Česku. "Teď po pár letech jsme se dostali do situace, že létají v novinách částky, o kterých se mi ani nesnilo," prohlásil předseda LFA.

Je nám líto, video expirovalo.
První fotbalová liga bude končit v netradičních termínech

Sázková kancelář Tipsport tvrdí, že je ochotna přispívat 150 miliony korun ročně, a žádá transparentní výběrové řízení. LFA má ještě dva roky smlouvu s Fortunou a Svoboda ujistil, že asociace zvolí finančně nejvýhodnější řešení.

"Nastal čas, abychom se do fotbalu pustili ve velkém. Chceme být více vidět. Jsme schopni nabídnout výrazně lepší podmínky, než jaké jsou stávající. Nabízíme fotbalu 150 milionů korun za sezonu, což je asi dvakrát více než stávající partner ligy. Dalších 30 milionů pak rozpustíme mezi kluby," uvedl marketingový ředitel Tipsportu Jan Čumpelík.

"Podle nás je jediným ekonomicky racionálním a průhledným řešením vypsání tendru, do něhož se samozřejmě mohou přihlásit i jiné subjekty než sázkové kanceláře. Může se stát, že tendr nevyhrajeme, fotbal by však na něm rozhodně neprodělal," doplnil Čumpelík s tím, že výsledná částka by se třeba mohla vyšplhat ještě nad Tipsportem nabízenou sumu.

Současným titulárním partnerem ligy je jiná sázková kancelář Fortuna, jejíž název nesou dvě nejvyšší soutěže od sezony 2018/19. Podle odhadů médií společnost přispívá částkou necelých 80 milionů korun ročně. Nynější kontrakt Fortuny s LFA vyprší za dva roky a Svoboda věří, že dojde k dohodě o prodloužení. Jednat s případnými dalšími zájemci může asociace nejdříve rok před vypršením stávajícího kontraktu.

"Za sebe říkám, že jsem úplně nadšený, kam jsme se za několik málo let dostali. Když si vzpomeneme, jaké krkolomné názvy dříve soutěž měla. Byli jsme vděčni, že jsme za výrazně nižší finanční plnění vůbec někoho přesvědčili," řekl Svoboda před startem sezony.

"Mohu všechny ubezpečit, že LFA nejsem jen já. V ligovém výboru sedí další kolegové – Adolf Šádek z Plzně, Dariusz Jakubowicz z Bohemky, Tomáš Bůzek za Slavii, Václav Brabec za Baník. To jsou lidi, kteří umí počítat a rozhodovat se tak, jak to udělat nejvýhodněji. Takže já jsem přesvědčen, že se rozhodneme správně. Jsem rád, že aspoň na poli sázkových kanceláří se tohle odehrává. Možná je to i určité ocenění toho, jak LFA funguje," doplnil Svoboda.

LFA nyní s Fortunou ještě smluvně řeší předchozí dvě sezony, které byly ovlivněny koronavirovou pandemií. "Kdyby nedošlo k té situaci s covidem, tak bychom za rok ta jednání (o prodloužení) zahájili. Ta jsou ve smlouvě poměrně jasně popsána. Jsme v situaci, že nemáme primárně vyřešenou situaci z posledních dvou sezon," řekl Svoboda.

"Jednání přes letní pauzu mezi sezonami nepokračovala, ale budou pokračovat. Já bych byl rád, abychom se dohodli. Vždy se chceme chovat seriózně a férově k našim partnerům," doplnil Svoboda.

Fortuna v nadcházející sezoně poprvé v historii investuje do profesionálního ligového fotbalu více než 200 milionů korun. Podle Svobody se ale navýšení finančního příspěvku nijak netýká titulárního partnerství s LFA, nýbrž jde o individuální sponzoring klubů.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články