Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Sedm let čekal na splnění dohody. Nyní Křetínský konečně získá majoritu ve Spartě

Možná pro mnohé překvapivé zjištění, ale Daniel Křetínský, který je dlouho považován za majitele fotbalové Sparty, držel v klubu pouze deset procent podílu. Podle slovenského webu hnonline.sk teprve teď po sedmi letech získá v klubu většinu, přesnějí 56 procent, a naplní se předešlá neformální dohoda. Většinu ve Spartě dosud drží slovenská investiční skupina J&T podnikatelů Ivana Jakaboviče a Jozefa Tkáče.

Daniel Křetínský
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Skupina J&T koupila Spartu v roce 2004 od německého zubaře Axela Diekmanna. Oficiální částka nebyla nikdy zveřejněna, odhady se pohybovaly mezi 540 a 900 miliony korun. O osm let později klub zveřejnil změnu vlastnické struktury, v níž mělo Křetínskému připadnout čtyřicet procent. Dosud však vlastní jen deset procent.

Po dalších sedmi letech se teď podle slovenských HN naplní tehdejší neformální dohoda a Křetínský bude vlastnit minimálně 50 procent. Slovenskému webu to potvrdil i mluvčí J&T Maroš Sýkora. Přesná výše jednotlivých podílů i způsob vyrovnání jsou zatím předmětem jednání.

O chystaných změnách hovořil i mluvčí Křetínského energetického holdingu Daniel Častvaj. "Daniel Křetínský drží v klubu nepřímo deset procent, na financování klubu se však podílí jednou polovinou. Změny mají logickou návaznost na odchod skupiny J&T z Energetického a průmyslového holdingu a na snížení podílu pana Křetínského v strojírenském holdingu EP Industries," uvedl Častvaj.

Od vstupu J&T do letenského klubu v roce 2004 skončilo hospodaření Sparty jen dvakrát v kladných číslech. Loňská ztráta 723 milionů korun byla nejhorším výsledkem.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články