Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Ščasný: Slavia je v nepohodě, ale... Proč není přesvědčen o titulu pro Spartu?

Byl u toho, když Sparta porazila Slavii naposledy. Před nedělní výhrou se to letenskému klubu povedlo v březnu 2016, tehdy pod vedením Zdeňka Ščasného. Z nynějšího vítězství někdejší trenér Sparty není překvapen, k urvání titulu je ale podle něj ještě daleko.

"Derby jsem si užíval asi jako každý fanoušek Sparty a výsledek je skvělý, protože po několika letech se Spartě podařilo vyhrát. Těch důvodů je několik. Ten nejdůležitější je, že Slavia v žádném případě není ve formě, ve které byla v předchozích sezonách," řekl Ščasný v rozhovoru pro ČT sport.

Nechtěl spekulovat z jakého důvodu. "Ale prostě byť je na špici, nemyslím si, že by předváděla takové výkony. Byl jsem přesvědčen o tom, že Sparta bude chtít navázat na týmový výkon, výbornou defenzivu, a to se všechno potvrdilo. Ale klíčové bylo, že Slavia není v té pohodě a formě, ve které byla."

Jaké bylo derby? Více ve FOTBAL FOKUS PODCASTU (k poslechu i na Spotify):

Série, kdy Sparta čekala na výhru v derby, trvala více než pět let. Proč tak extrémně dlouho? "Slavia po době neúspěchů a hledání sponzora, který vstupem čínského investora vše vyřešil, ale hlavně i příchodem trenéra a nesmírně kvalitních hráčů, si vybudovala silnou pozici, kterou potvrzovala v české lize i Evropě," uvedl Ščasný, který do vedení Sparty uváděl před čtyřmi lety Tomáše Rosického.

"Druhý moment byl z pohledu Sparty. V době, kdy jsme hráli čtvrtfinále Evropské ligy, byť jsme neudělali titul a skončili druzí, tak tam stačilo ten tým doplnit. Hráči, které jsme měli vytipovaní, nepřišli, naopak došlo k odchodu Brabce, Krejčího, Schicka. Mužstvo bylo hodně oslabené a došlo k tomu, že se tam začali střídat trenéři," pokračoval zkušený kouč, který má za sebou i opakované štace v Řecku.

Je nám líto, video expirovalo.
Dohráno

Klíčová pak podle něj byla éra Andrey Stamaccioniho. "Z mého pohledu to určitě nebyl špatný trenér, ale došlo z jeho strany k výraznému podcenění situace, neznal české prostředí a ligu."

Ščasný zmínil, jak Sparta dlouhou dobu dojížděla na angažování drahých, přeplacených hráčů. "Nebyli hladoví a nemohla se jich zbavit. I doktor Křetínský (majitel Sparty, pozn. red.) říkal, pojďme koupit hráče, ale nejdřív se zbavme těch, které tady máme, což nebylo jednoduché, protože je nikdo nechtěl," popsal Ščasný, jehož Stramaccioni po svém konci kritizoval, což někdejší sportovní ředitel klubu odmítl.

Podle svých slov je Ščasný rád, že současným trenérem Sparty je právě Pavel Vrba. "Patří na lavičku Sparty. Po dlouhé době je to trenér podle mého gusta. Dnes je klub výborně zajištěný," dodal.

I přesto není přesvědčen o tom, že by se Spartě podařilo vybojovat vytoužený titul. "Ve fotbale se vždycky může stát všechno. Ne že bych titul Spartě nepřál, ale myslím, že má ještě kolísavé výsledky, i když může přijít série výher."

Podcenit rozhodně nechce Plzeň s Michalem Bílkem. "A to, že Slavie teď nehraje úplně optimálně, ale Trpišovský je vynikající trenér a dokáže to dát zpátky kupy. Z tohoto pohledu to může být složité."

Čtyřiašedesátiletý trenér, který naposledy vedl právě Spartu dva roky nazpět, nepředpokládá, že by se k řemeslu v brzké době vrátil. "Myslel jsem, že mi to bude chybět, ale stačí mi bohatě, když se na to podívám v televizi," prohlásil.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články