Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Ščasný pokračuje v roli trenéra Sparty, Rosický je sportovním ředitelem

Bývalý kapitán fotbalové reprezentace Tomáš Rosický se stal novým sportovním ředitelem pražské Sparty. Nahradil tak Zdeňka Ščasného, kterému dosud dělal asistenta na sportovním úseku. Ščasný pokračuje coby hlavní kouč Sparty. "Tomáš je jednoznačně připravený do této zodpovědné funkce vstoupit," míní generální ředitel František Čupr. "Je potřeba pomocí konkrétních jednotlivých kroků tým stabilizovat. Prvním konkrétním cílem je vrátit se do evropských pohárů, kde dvě sezony v řadě klub chyběl," doplnil Rosický.

Osmatřicetiletý Rosický je ve vedení Sparty už rok poté, co loni v prosinci ukončil hráčskou kariéru. Od té doby se podílel na fungování sportovního úseku pod Ščasným, aby nabral zkušenosti.

Rosický bude odpovídat za střednědobou a dlouhodobou sportovní strategii klubu a bude řídit pohyb Sparty na přestupovém trhu.

"Tomáš vstupuje do nové pozice se silným mandátem, stává se nyní sportovním ředitelem s podporou celého vedení. Jeho úloha je klíčová pro další směřování Sparty. Má jasnou vizi a důkladnou znalost fotbalového prostředí v Česku i v Evropě," řekl Čupr.

Rosický v nové roli už musel rozhodnout o osudu Ščasného v pozici trenéra. Z posledních deseti zápasů pod ním Sparta získala jen devět bodů a je v tabulce až pátá. Přesto se nový sportovní ředitel rozhodl trenéra u týmu ponechat.

Je nám líto, video expirovalo.
Dohráno plus: Rozbor situace ve Spartě i Slavii

Za poslední tři roky měnila Sparty trenéry hned šestkrát a výsledek to nepřineslo. "Průběh jejich angažmá byl ve většině případů stejný, po jejich nástupu došlo k oživení mužstva a následovalo krátkodobé zlepšení. Po relativně krátkém časovém úseku však výkonnost hráčů opět upadala. Proto si myslím, že problémy, které klub v posledním období má, nejsou jen věcí trenérů," uvedl.

Na začátku letošního roku Rosický prohlásil, že Sparta bude možná potřebovat víc času na to, abych tým stabilizovala. "Bohužel se tato předpověď naplnila. Mým rozhodnutím, a jsem ve shodě s generálním ředitelem a představenstvem, je v tuto chvíli to, že změnu na pozici trenéra dělat nebudeme," uvedl Rosický.

Pod jeho vedením se chce klub výrazně soustředit na změny ve stávajícím kádru. "I když mohou bolet," dodal Rosický.

Sparta chce zároveň posílit realizační tým. "Bude nutné učinit i takové kroky, které bude potřeba důkladně a otevřeně vysvětlit fanouškům. Každopádně nevydařený podzim byl obrovským zklamáním pro mě i pro trenéra a celé vedení. V mnoha ohledech však byl určující v tom, jakou cestou se nyní vydáme," dodal Rosický.

Dohlížet bude i na přestupovou politiku. Výrazný podíl už měl na nedávném příchodu Davida Moberga Karlssona z Norrköpingu. "Mojí ambicí je přivádět hráče, kteří se budou se Spartou identifikovat. Pro mě bylo privilegium za Spartu hrát a je pro mě privilegium působit v klubu dál. A chci spolupracovat s hráči, kteří to budou vnímat stejně," uvedl Rosický.

Ten chce mít v týmu balanc mezi českými a zahraničními hráči. "Je nutné, aby se z téhle kombinace zrodil skutečný tým a neměli jsme v kabině skupinu individualistů. Rozhodně také chceme vytvářet příležitosti v A-týmu pro odchovance," doplnil.

POSLECHNĚTE SI Fotbal fokus podcast ze začátku prosince o krizi Sparty:

"Po neúspěšných dvou posledních ligových sezonách a nevydařeném podzimu je potřeba pomocí konkrétních jednotlivých kroků tým stabilizovat. A prvním konkrétním cílem je vrátit se do evropských pohárů, kde dvě sezony za sebou klub chyběl," dodal Rosický.

Ve vedení Sparty působí už rok, ale nyní se jeho role zásadně mění. "Dosud jsem měl roli jen poradní. Teď bude odpovědnost za rozhodnutí na mně. Zodpovědnosti se nebojím, jsem na ni zvyklý z hráčské kariéry. Moje ambice je, aby se Spartě dařilo. Kde jiní vidí trable, já vidím příležitost. A doufám, že se nemýlím," řekl Rosický.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články