Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Golf Time

Sadílek je z Panákovy hry paf. Kolikrát si na hřišti řeknu: Ty vole, co dělá?

Při absenci Ladislava Krejčího, který si odpykával disciplinární trest po derby, si navlékl kapitánskou pásku a ukázal, že naprosto oprávněně. Filip Panák je podle expertů momentálně nejlepším stoperem ligy, což potvrdil i v utkání Sparty proti Plzni (2:1). Podle jeho spoluhráče Lukáše Sadílka má mnohdy tak geniální a zcela nečekané nápady, že jeho kolegové z Letné nechápou, co se děje.

Filip Panák a Brian Priske
zdroj: ČTK

Obhájce titulu zůstal po šlágru s Plzní v sezoně nejvyšší soutěže neporažen, z toho poosmé zvítězil, a upevnil si první místo o dva body před Slavií. Viktoria prohrála po rekordních 12 soutěžních výhrách a po šesti v lize.

"Sparta je samozřejmě úřadující mistr, takže by nemělo být překvapení, že vede tabulku. Ale je ještě silnější, do ofenzivy je skvělá, je v Evropské lize, tým se konsolidoval, takže spokojenost," říká expert ČT sport Luděk Zelenka.

"Je tam velmi málo čeho se chytnout, abychom řekli, že Sparta někde pracuje špatně. Je tam hodně pozitiv a je vidět, že se pod Priskem zlepšuje," dodává bývalý ligový útočník.

POSLECHNĚTE SI Fotbal fokus podcast nejen o reprezentační formě Filipa Panáka:

Všechny branky na Letné padly v prvním poločase. Domácí poslal do vedení Qazim Laci, za hosty srovnal Rafiu Durosinmu, ale Jan Kuchta vzápětí rozhodl. Sparta zdolala v lize Plzeň ve třetím z posledních čtyř duelů.

Na výhře měl velký podíl i Filip Panák. "Trenér po nás chce, abychom hráli fotbal, vyžaduje to po každém z nás. Chyby k tomu patří a přijdou, my se z toho nesmíme s prominutím po..." směje se v rozhovoru pro ČT sport sedmadvacetiletý pan fotbalista, který dával bohužel léta dohromady pochroumané koleno.

Jeho spoluhráč Lukáš Sadílek kolikrát nad Panákovým řešením herních situací na trávníku jen žasne. "Dělá to fantasticky, někdy to úplně nechápu, co vymýšlí za věci. Kolikrát si na hřišti řeknu: Ty vole, co dělá? Je to geniální," tvrdí.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Dohráno

"On je skvělý fotbalista, má myšlenku a my z těch jeho přihrávek strašně těžíme. Dokáže najít hráče v meziprostorech, pak z toho vznikají tyhle šance a my máme kvalitu na to dohrát to až do konce," chválí Panáka.

Zelenka jen upozorňuje na míru rizika, která se někdy nemusí vyplatit. "Tohle přesně chceme, fotbalový divák to kvituje. Ale ta míra rizika je prostě velká. Je otázka, zda to chce trenér," přemýšlí.

"Za mě to je velké riziko, ale když to vyjde, je to skvělé. A když z toho padne gól, všichni ho budou velebit. Ale poslední hráč by si takové riziko brát neměl. Jestli to takhle chce hrát a umí to hrát, ať to dělá," doplňuje Zelenka.

David Douděra a Filip Panák
zdroj: ČTK

Fanoušci by Panáka bývali rádi viděli v nominaci národního týmu na říjnovou kvalifikaci Eura proti Albánii a Faerským ostrovům. Nakonec zůstal mezi náhradníky.

Šanci ale dostal jeho parťák z Letné Martin Vitík. "Filip je typologicky jiný hráč, než jsme chtěli za Davida Zimu (vracejícího se po zranění). Martin to splňuje, je to kapitán jednadvacítky. Myslím, že podává velmi dobré výkony, i když ve Spartě se o šanci musí poprat," vysvětlil trenér Jaroslav Šilhavý.

Proti Plzni se vedle Quazima Laciho prosadil za Spartu ještě Jan Kuchta. Český reprezentant se zapsal mezi střelce počtvrté v ligovém ročníku. Sparta má spolu s Plzní s 27 góly nejlepší útok v sezoně nejvyšší soutěže.

"Kuchta potřebuje nějaký styl zápasu, derby ani zápas nebyl. Ale díky úvodnímu gólu se to otevřelo, Plzeň si to rozdala na férovku a viděli jsme krásný zápas," těší Zelenku.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články