Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Rosický: V době, kdy se daří, to může dělat každý. Vidím obrovskou šanci

Vidí před sebou jasnou metu: vyvést Spartu z krize. Velká odpovědnost beze strachu. Tomáš Rosický přijal nabídku stát se sportovním ředitelem, aby čelil obří výzvě. Velmi rád by při tom využil zkušenosti ze zahraničí a pomohl tak změnit českou mentalitu.

Tomáš Rosický
zdroj: ČTK autor: Ondřej Deml

"Je to velká zodpovědnost, ale láká mě Spartě pomoci, aby to vypadalo jinak. Spousta lidí mě od toho odrazovala, že načasování není dobré. Ale v době, kdy se daří, to může dělat každý. Já to vidím jako obrovskou šanci," řekl Rosický.

Většina negativních reakcí prý byla z českého prostředí. Zatímco jeho známí v Dortmundu a Arsenalu ho v rozhodnutí podporovali. "V zahraničí jsou všichni mnohem povzbudivější. Naopak lidi z Česka mi radili, ať si odpočinu, že je čas," uvedl bývalý kapitán národního týmu.

Jako sportovní ředitel zodpovídá za výběr posil. "Identifikaci hráčů mám na starost já. Konzultuji to s trenérem (Zdeňkem Ščasným), abychom byli ve shodě. Pak jdu za generálním ředitelem a majitelem jim to odprezentovat. Oni se hodně ptají, což je dobře, protože oni jsou ti, kdo musí investici schválit," popsal Rosický proces.

Je nám líto, video expirovalo.
Sparta na startu přípravy

Po zkušenostech z Dortmundu a Arsenalu, kde se hodně pracovalo s mladými hráči, chce i on dávat prostor sparťanským odchovancům. Vždyť tím je i on sám. "Zařadili jsme další tři mladé kluky, kteří udělali progres a chceme je vidět v přípravě. Je to určitě správná cesta, aby kluci viděli, že dostanou šanci, když si ji zaslouží. Na tom já mám velký zájem," řekl.

Internacionalizace je správný směr. Ale ne zcela se povedla

Nechce zatracovat myšlenku internacionalizace Sparty. Jen ji chce plnit s větším rozmyslem, než tomu bylo před minulou sezonou. "Ta myšlenka před rokem a půl investovat do týmu, aby se dostal do Ligy mistrů, byla skvělá. Bohužel se nepovedlo investovat do správných lidí a následky tu jsou," poukázal Rosický. "Mám zájem zapojovat odchovance, ale budeme se nadále koukat i do zahraničí," dodal.

Nelíbí se mu averze českého prostředí vůči cizincům a rád by zlepšil českou fotbalovou kulturu. "Nebudeme řešit, jestli byl Strama (bývalý kouč Sparty Andrea Stramaccioni) dobrý trenér, ale když vezmeme jeho kulturu, tak se vždy vyjadřoval s respektem k českému prostředí. Ale kamkoli jsme přijeli, tak mu brutálně nadávali i lidé z realizačních týmů soupeře. Dokonce i v italštině. Neváhali kvůli tomu vytáhnout slovník a učit se cizí jazyk. To já nechápu," zlobil se Rosický.

"Celé je to hrnuté do toho, že problém jsou cizinci. Ano, protože jich je hodně a měli bychom mít českou kostru, ale určitě se cizincům nemůžeme vyhýbat. Podívejte se, kolik máme českých trenérů v zahraničí. Nikoho. Čeští hráči mají v zahraničí obrovské problémy. Co tu tedy máme tak speciálního, že si to tak chráníme, že tu cizince nechceme. Pro mě není problém cizinec jako takový, ale spíše když přijde hráč, který se nechce nadále zlepšovat," prohlásil.

Je si vědom, že ho čeká náročný půlrok, ve kterém bude třeba co nejlépe napravit nepovedený závěr podzimu. "Konec byl velice špatný a strašně nepovedený. Teď náš čeká spousta práce, abychom důvěru fanoušků získali zpět. Aby mohli být zase na klub hrdí. Teď je ze všeho nejdůležitější herní progres týmu i hráčů," dodal Rosický.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články