Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Rosický: Nezapomněl jsem, kdo mě vychoval. Do Sparty jsem přišel pro titul

Praha - Do české ligy přichází největší posila za poslední roky. Do Sparty se vrátil Tomáš Rosický, který na Letné podepsal smlouvu na další dva roky. Do svého domovského klubu se podle svých slov nevrátil jen si zahrát na konec kariéry, ale vyhrát titul. Zdravotně se cítí dobře a může naplno trénovat, ale ještě potřebuje chvíli, než bude moci nastoupit do zápasů. A nevyloučil ani pokračování v reprezentaci.

Tomáš Rosický na Letné
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

"S panem Křetínským jsme v kontaktu byli dlouhou dobu a bylo to naše časté téma. Od té doby, co jsme se o návratu bavili konkrétně, nebyla možnost to udělat, protože jsem byl vázán v Arsenalu. Dveře se nejvíce otevřely teď," popsal Rosický svůj návrat.

"Nikdy jsem nezapomněl, kdo mě fotbalově vychoval. Myslím, že to můžete vidět i v mém fotbalovém životopise. Hrál jsem osmnáct let a hrál jsem jen za tři kluby. Vždy pro mě bylo důležité, abych se mohl s tím týmem identifikovat. Jsem na to pyšný," řekl hrdě Rosický. "Jsem rád, že po té dlouhé době, co jsem ušel, kdy mě Sparta vypustila do světa, jsem zpátky. A moc se na to těším," dodal stále úřadující kapitán reprezentace.

Do Sparty Tomáš Rosický nechtěl přijet zraněný, a tak se ještě vrátil do tréninkového střediska Arsenalu, aby se doléčil. "Po Euru jsem potřeboval nějaký čas na rozmyšlenou, byl jsem nedoléčený, nechtěl jsem, abych přišel v nejistotě. Jel jsem proto do Arsenalu, kterému tímto děkuji, že se o mě postaral, to bylo úžasné," prohlásil Rosický. "Dal jsem panu Křetínskému slovo, že s tím, že pokud všechno bude v pořádku, budu hrát za Spartu."

Přicházím vyhrát titul. Na pokračování v reprezentaci ještě odpovědět nedovedu

Když se Rosický po Euru rozmýšlel, co dál s kariérou, největší otázkou pro něj bylo, zdali ještě dokáže podstupovat zápasovou i tréninkovou zátěž na nejvyšší úrovni a najít motivaci pro pokračování v profesionálním fotbale. A odpověď pro něj nakonec byla jasná. "Šlo hlavně o to, abych zjistil, jestli mám pořád velkou chuť vyhrát, jinak bych tady neměl opodstatnění. Nepřicházím si zahrát fotbal, přicházím vyhrát titul," řekl Rosický.

Bývalý záložník Dortmundu či Arsenalu ale zatím nemá jasno, jestli bude pokračovat i v reprezentaci. "To já teď nevím, potřeboval jsem vyřešit tohle," odpověděl s úsměvem Rosický. "Já na to teď ještě nedokážu odpovědět. Opravdu," ujistil záložník Sparty.

Na hřišti by už se ale v dresu mohl objevit zanedlouho. "Začnu ode dneška naplno trénovat s týmem, samozřejmě ale budu potřebovat nějaký čas trénovat s týmem," myslí si Rosický. "Po reprezentační pauze první zápas ještě nestihnu, ale potom už by to nějakým způsobem mohlo jít. Jsem blízko, ale nějaký týden tréninku ještě budu potřebovat."

Vím, do čeho jdu, v Příbrami už jsem hrál, řekl Rosický o lize

Největším cílem kromě titulu je pro Rosického i dostat Ligu mistrů zpět na Letnou. "Liga mistrů tady nebyla strašně dlouho a klub, jako je Sparta, musí mít jasný cíl a musí ji chtít hrát. A aby ji hrála, musí vyhrát titul," ví Rosický.

Spartu nepřestal sledovat ani v zahraničí. "Viděl jsem dost zápasů a nejen v této sezoně. Projev je kostrbatý, ale pozitivní je, že tým dokáže vyhrávat, i když se mu vůbec nedaří. Se Sönderjyske to fotbalově vůbec nebylo dobré, ale obětovali se na hřišti. Ale klub jako Sparta se musí prezentovat lepším fotbalem, to je bez debat," prohlásil Rosický.

Česká liga se podle něj radikálně změnila, kulturní šok po příchodu z Premier League ale nečeká. "Vím, do čeho jdu, v Příbrami už jsem někdy hrál," usmál se Rosický. "Česká liga se změnila strašně moc. Když jsem odcházel, tak co se týče tempa a taktického pojetí nebyla vůbec na silné úrovni, ale byla mnohem techničtější. Dnes když se na to podíváte, týmy hrají v tempu a takticky, ale technická úroveň ligy moc dobrá není," myslí si.

"Pro Spartu je radostná zpráva, že Tomáš Rosický podepsal profesionální smlouvu v našem klubu s dobou trvání dva roky," prohlásil majitel Sparty Daniel Křetínský. "Všichni jsme mimořádně rádi, že tato naše dlouhodobá hlavní přestupová priorita je naplněna, že je Tomáš ve Spartě a za sebe se hrozně těším, až ho zanedlouho uvidím na trávníku," doplnil Křetínský.

Velkou radost z návratu měl i Rosického agent Pavel Paska. "Společně s Tomášem jsme odešli v roce 2001 do Dortmundu a jsem velmi rád, že se Tomáš společně se mnou vrací do Sparty," sdělil Paska.

VIDEO: Sparta představila Tomáše Rosického na mimořádné tiskové konferenci

Zdroj
sparta.cz, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články