Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Rosický nastoupil v základu a gólem nasměroval Spartu k výhře nad Karvinou

Praha  Sparta si po propadáku v Brně alespoň zčásti spravila náladu, když doma na Letné dokázala porazit Karvinou 2:0 a poprvé v sezoně tak dokázala vstřelit více než jednu branku v utkání. Hlavním tématem duelu byl návrat Tomáše Rosického, který se představil v základní sestavě Sparty a nastoupil tak od úvodu utkání poprvé od Eura 2016. Bývalý reprezentační kapitán navíc k výhře přispěl i jednou brankou. 

Tomáš Rosický se raduje z gólu
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

Šestatřicetiletý Rosický poprvé od loňského návratu do Sparty nastoupil v základní sestavě a hned byl ústřední postavou utkání, když zakládal většinu útoků. V 17. minutě vymyslel akci, po které Lafata vysunul na křídle Zahustela, jeho střílený centr se vrátil k Rosickému a ten vstřelil svůj první gól v české lize od listopadu 2000, který náležitě oslavil. Šlo o jeho celkově devátou trefu v domácí soutěži.

Sparta měla převahu, karvinskou branku však v prvním poločase příliš neohrožovala. Jen Lafata pálil ve skluzu vedle. Karvinské brejky byly na první pohled nebezpečnější, ale karvinští se trápili v koncovce. Zejména útočník Ramírez, který nahradil zraněného Wágnera.

Ještě za bezbrankového stavu utíkal obraně Janečka, sám se ale dostal z úhlu a Ramírez pak vystřelil nedůrazně. Po půlhodině hry se po chybné zpětné přihrávce Lafaty hnal Ramírez do brejku dva na dva, ale přes obránce nezakončil. V další velké šanci venezuelský útočník přestřelil a Kalabiškovu hlavičku chytil Dúbravka.

I do druhé půle vstoupila Karviná velkou šancí, ale Budínského pěknou střelu vychytal Dúbravka. Pak Sparta přeci jen zlepšila ofenzivu. Lafata nejprve hlavou trefil jen připraveného gólmana, Berkovec vychytal i Sáčka, ale po následném rohu propadl míč k Hovorkovi, který zblízka snadno vstřelil svůj premiérový gól v dresu Sparty. Při zpracování si však zřejmě pomohl rukou.

Hosté mohli snížit také po rohu, ale Košťálovi zkazil radost Dúbravka. V závěru měli domácí šance vedení navýšit, Plavšič však při sólovém nájezdu nepropálil gólmana a Kadlec z dorážky minul prázdnou branku. Sparta už si výhru pohlídala a naplno bodovala teprve potřetí z osmi utkání pod trenérem Stramaccionim. Karviná popáté za sebou ztratila.

Sparta Praha - MFK Karviná 2:0 (1:0)Branky: 17. Rosický, 55. Hovorka. Rozhodčí: Nenadál - Koval, Kříž. Bez ŽK.Diváci: 9320.

Sparta: Dúbravka - Zahustel, Mareček, Hovorka, Costa - Mandjeck, Sáček (58. M. Frýdek) - Biabiany, Rosický (86. Plavšič), Šural (62. V. Kadlec) - Lafata. Trenér: Stramaccioni.

Karviná: Berkovec - Moravec, Košťál, Hošek, Eismann (56. Štepanovský) - Panák, Janečka (73. Smrž) - Kalabiška, Budínský (69. T. Weber), Letič - Ramírez. Trenér: J. Weber.

Andrea Stramaccioni (trenér Sparty): "Návrat Rosického je pro nás velmi důležitý, protože poprvé v sezoně mohli hráči ve středu hřiště hrát na svých postech. Zvláště Mandjeck, který je výborný v destrukci a teď může jen odevzdávat míče kreativnímu hráči. Také nám chyběla persona, jakou je Tomáš, který by mi pomáhal tým na hřišti řídit. Lafata je sice podobně zkušený, ale na hrotu je od týmu více odtržený než střední záložník. Kdyby Tomáš nebyl v dobré kondici, tak by nehrál do 85. minuty. On ji měl už předtím a hrál by v základu už dříve, nebýt toho nachlazení, které ho vyřadilo na 15 dní. Hráli jsme dnes kvalitně dopředu, ale vzadu byly chyby. Musíme na tom zapracovat. Mareček i Hovorka vědí, že umí zahrát lépe. Je důležité, že do derby půjdeme v dobrém rozpoložení. Je to pro nás zápas roku. Slavia není snadný soupeř, ale i díky účasti Tomáše Rosického budeme připraveni."

Jozef Weber (trenér Karviné): "Další prohra a nic lehkého pro nás. Opakovaně sice podáváme sympatické výkony, ale nevede se nám koncovka. Naši hráči vstoupili do utkání s velkým respektem a začali jsme hrát až po inkasovaném gólu. Pro mě byl klíčový začátek druhé půle, kdy měl Budínský velkou příležitost, ale brankář skvělým zákrokem Spartu zachránil. Jsem rád, že jsme se do šancí dostávali, ale neproměníme je. I když se mluví o tom, že je Sparta v krizi, tak má stále skvělé hráče a dnes nás porazil Tomáš Rosický, žijící legenda. Chystali jsme se na dvě varianty, jednu s Rosickým. Myslím, že kluci si s ním dokázali poradit, ale v rozhodující chvíli nezachytili jeho velmi dobrý náběh, kdy Tomáš potvrdil, že je to velký hráč."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články