Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Revoluce ve fotbalové lize? Svoboda navrhuje nadstavbu i baráž o EL

Praha – Herní systém fotbalové ligy by se mohl do dvou let zásadním způsobem proměnit. Po třicetikolové základní části by soutěž pokračovala nadstavbovou částí ve třech skupinách, poté by se hrála baráž o jedno místo v Evropské lize. Předseda Ligové fotbalové asociace (LFA) Dušan Svoboda podle deníku Sport navrhl klubům nový model, který může být připravený od sezony 2017/18.

Od příštího ročníku se první i druhá liga osamostatní, nově je bude řídit LFA. Svoboda tvrdí, že se v nejvyšší soutěži hraje málo zápasů, s čímž podle něho souhlasí i kluby. Větší počet utkání by pomohl rovněž navýšit příjmy. "Třicet kol je nyní v Evropě jeden z nejnižších počtů. Navíc málokterá srovnatelná soutěž hraje ještě tím klasickým systémem dvakrát každý s každým a nic navíc," řekl.

Hodlá zachovat soutěž s 16 účastníky a po základní části přidat nadstavbu, která by týmům přinesla tři až sedm zápasů navíc. Šest klubů by hrálo jednokolově každý s každým o titul, týmy na sedmém až desátém místě o možnost vyzvat celek na poslední pohárové příčce v baráži o postup do předkola Evropské ligy a zbylá mužstva o udržení.

Předseda LFA Dušan Svoboda:

"Chceme atraktivnější soutěž s větším počtem kvalitních zápasů, v nichž se pokud možno do poslední chvíle o něco hraje."

Zdroj: iSport.cz

Návrh počítá s prodloužením podzimní části do poloviny prosince a dřívějším začátkem jara. "Nyní máme jednu z nejdelších přestávek v Evropě, konkrétně 11 týdnů. A vedle jiného to svým způsobem handicapuje třeba i týmy, které hrají v pohárové Evropě. Protože když liga skončí na konci listopadu, máte problém, jak hráče další dva tři týdny udržet v zápasovém rytmu," vysvětlil Svoboda.

"Body by se přičítaly k těm, které týmy získaly v základní části. Toto jsem klubům předložil k diskuzi a nyní čekám na debatu. Je to živé a hravé téma, takže už začala docela intenzivně," uvedl Svoboda.

Počet zápasů a délka zimní přestávky ve vybraných fotbalových ligách
zdroj: ČT sport

Návrh změn přehledně

Navýšení počtu zápasů z 30 na 35 (1 tým v baráži o EL 37)

- základní část beze změny

- poté rozdělení tabulky na tři skupiny

- body v základní a nadstavbové části se sčítají

Týmy na 1.–6. místě hrají o titul a poháry

- jednokolově každý s každým, první tři týmy mají výhodu jednoho domácího zápasu navíc

- poslední tým na pohárové příčce (a ne vítěz MOL Cupu) hraje baráž o EL

Týmy na 7.–10. místě hrají o baráž o EL

- jednokolově každý s každým, první dva týmy mají výhodu jednoho domácího zápasu navíc

- vítěz skupiny vyzve poslední tým z první skupiny o 1.–6. místo na pohárové příčce v baráži o EL

- baráž na dva zápasy

Týmy na 11.–16. místě hrají o záchranu

- jednokolově každý s každým, první tři týmy mají výhodu jednoho domácího zápasu navíc

- poslední dva přímo sestupují do FNL

Zdroj
ČTK, iSport.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články