Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Revoluce pokračuje. Už od příští sezony s videorozhodčími a profesionálními sudími

Praha – Sametová revoluce v českém fotbale, kterou ohlásil po skandálu opilých rozhodčích Jecha a Pilného šéf českého fotbalu Miroslav Pelta, dostává jasnější kontury. Pelta věří, že v českém fotbale budou už v příští sezoně zavedeni videorozhodčí a profesionální sudí.

Rozhodčí Jan Jílek
zdroj: ČTK autor: Milan Kammermayer

Česká liga by už na začátku příští sezony mohla pracovat se systémem videorozhodčích. "Chtěl bych, abychom to udělali v nejkratší možné době. Neslibuji, že by to bylo od prvního kola, ale je to věc, kterou prosazuji a podporuje ji i budoucí šéf komise rozhodčích. Je to v podstatě nepřímá kopie hokeje, kde je brankový rozhodčí u monitoru a posuzuje sporné situace," prohlásil předseda FAČR Miroslav Pelta.

A přípravy jsou ve finálních fázích. "Přestože by to bylo hodně finančně náročné, je to nutné," připouští Pelta. "Už jsem dokonce oslovil i jednu z významných firem v České republice, jejíž brand je pro sport velice příjemný, aby pomohla a spojila se s tímto projektem."

Vedle videorozhodčích se fotbalová asociace chystá také zprofesionalizovat část rozhodčích. "Je to jedna z myšlenek i budoucího šéfa rohodčích pana Listkiewicze. Ten by chtěl uplatnit polský model, kde by bylo několik profesionálních rozhodčích, a já bych také chtěl, abychom na tu cestu přešli," soudí Pelta. "Dostali by smlouvu a bylo by na nich, jestli si ji obhájí, nebo neobhájí. V podstatě by měli naprosto jasnou a čistou hlavu, byl by to jejich jediný zdroj příjmů."

Nemyslí si ale, že všichni rozhodčí budou mít zájem na to se zprofesionalizovat. "Jsou rozhodčí, kteří vykonávají v soukromém životě velice významné posty, což je třeba také zohlednit," upozorňuje Pelta. "Ne všichni by mohli přejít do profesionálního režimu, ale mohlo by být třeba 4-6 sudích na začátek, zhruba do deseti rozhodčích. Profi rozhodčí by byli jedním z dalších kroků, kterými by se výrazně zvýšila důvěryhodnost," soudí šéf českého fotbalu.

Rozhodčí by se měli profesionalizovat a přijít o svazové funkce

Nový systém s profesionálními rozhodčími by mohl fungovat od jara 2017. "Od začátku nové soutěže to asi nelze, ale už třeba od jara 2017 bychom na ten model mohli přejít," myslí si Pelta.

Ve stejnou dobu se také bude rozhodovat o šéfech krajských a okresních svazů. A Pelta bude usilovat o to, aby rozhodčí byli nezávislí na FAČR, a tudíž nemohli usilovat o svazové funkce. "Jedním z opatření, které chystáme, je to, aby tato provázanost nebyla," potvrzuje Pelta.

"Máme dokonce i krajské předsedy, kteří jsou zároveň ligoví rozhodčí – třeba jihočeský sudí pan Jílek, nebo další ve vysokých funkcích. To vzbuzuje nedůvěru a pocit, že jsou si navzájem s kluby závislí," popisuje situaci šéf českého fotbalu.

"Příští rok jsou ve všech okresech a krajích volební valné hromady. Chtěl bych aby do té doby… Na úrovni okresu by mi to ani tak nevadilo, ale sudí by neměli zastávat vyšší volené funkce než ty okresní," myslí si Pelta. "Ale je potřeba říct, že je potřeba sudí nějak nahradit. Jak jsou rozhodčí od mladého věku organizovaní, tak odvádějí i dobrou práci na funkcionářském poli."

Pelta: Čeští rozhodčí jsou v Evropě nadprůměrní

Byť podle Pelty takové kroky přispějí k větší důvěryhodnosti, úroveň českých rozhodčích je prý dobrá. "Když si vyhodnotíme celý ročník, čeští rozhodčí patří k nadprůměrným rozhodčím v Evropě. Důkazem je to, že Pavel Královec s celým svým týmem jede na závěrečný turnaj do Francie, finále mistrovství Evropy do 17 let zase pískal rozhodčí Ardeleánu," argumentuje Pelta.

Šéf českého fotbalu pevně věří, že český fotbal je zcela čistý. "Jestli něčemu věřím, tak tomu, že v českém fotbale nedochází k jakékoliv manipulaci výsledků," říká Pelta. Z toho přitom byl obviňován, když před posledním zápasem sezony, v němž již Jablonci o nic nešlo a Příbram hrála o záchranu, stál na hřišti s funkcionáři obou klubů Horníkem, Starkou a dalšími.

"Setkání s funkcionáři Jablonce byla minimálně diplomatická chyba. Přijel jsem těsně před utkáním z Berlína z Final Four v basketbalu a když jsem přišel na hlavní tribunu, viděl jsem, že na hrací ploše stojí prezident soupeře i sportovní ředitel a moji funkcionáři," vysvětloval Pelta. "Měl jsem se zachovat jako předseda svazu, místo toho jsem se zachoval jako funkcionář Jablonce. Chci ale jednoznačně odmítnout jakékoliv pochybnosti o regulérnosti utkání Jablonec–Příbram. Vylučuji jakoukoliv dohodu s kýmkoliv."

Zdroj
ČT sport, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články