Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Rada nebude chybět na lavičce Dukly v úvodním kole, disciplinárka mu prominula zbytek trestu

V prvním zápase nové ligové sezony proti Plzni bude na střídačce svého týmu. Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace vyhověla žádosti trenéra Dukly Praha Petra Rady o prominutí zbytku tříměsíčního trestu, který dostal ještě v minulém ročníku druhé nejvyšší soutěže za rasistickou urážku.

Petr Rada
zdroj: fkdukla.cz

Rada na začátku jarní části uplynulé sezony urazil tehdejšího trenéra Zbrojovky Brno Tomáše Polácha výrokem "zoufalče cikánskej". Disciplinárka mu tehdy udělila bezprecedentní trest na osm měsíců a pokutu, odvolací komise později verdikt snížila na čtvrt roku.

Zákaz činnosti by Radovi vypršel pár dnů po úvodním kole nadcházející prvoligové sezony proti Plzni. Kouč ale požádal o prominutí zbytku trestu a disciplinární komise, kterou po nedávném konci předsedy Richarda Bačka nově vede jiný advokát Jiří Matzner, mu vyhověla.

"Komise jeho žádosti vyhověla v části podmíněného upuštění od výkonu zbytku trestu za současného uložení zkušební doby v délce dvou měsíců. V části žádosti o prominutí výkonu zbytku trestu nebylo vyhověno. Věříme, že si jmenovaný vzal dostatečné ponaučení, jak i uvedl ve své žádosti. Uvědomuje si nesprávnost svého chování, stejně jako dopad v mediální i osobní úrovni a takového jednání se do budoucna vyvaruje. Pan Rada vykonal trest z více než poloviny a současně uhradil uložený finanční trest," uvedl Matzner.

Připomeňte si celou kauzu ve Fotbal fokus podcastu:

"Zbývající výkon zákazu činnosti v rozsahu tří dnů nebude vykonán za podmínky dodržení dvouměsíční zkušební doby, která je v tomto rozsahu nejkratším možným obdobím, kterou lze dle Disciplinárního řádu uložit. V této lhůtě bude mít jmenovaný prostor svým chováním doložit svoji žádost," dodal předseda komise.

Rada chyběl při soutěžních zápasech na lavičce Dukly od závěru dubna. Tým z Julisky navzdory jeho absenci u hřiště při utkáních ovládl druhou ligu a po pěti letech se vrátil mezi elitu.

Rada opakovaně odmítl, že by šlo o rasistický podtext. Uvedl, že se Poláchovi po zápase omluvil, společně si dali kávu a věc uzavřeli. Kouč cítil křivdu, a dokonce zvažoval konec kariéry. Rozhodl se ale pokračovat a na Julisce prodloužil smlouvu.

"Tím verdiktem jsem dostal pecku do hlavy. Zanechal ve mně takový stín. Musím se s tím vyrovnat. Dodnes jsem to ještě neskousl, bylo to špatně. Neříkám, že jen z druhé strany, také z mojí. Ale už je to pryč. Hlavně chci, abychom hráli důstojně a Dukla se etablovala v lize," uvedl trenér před startem sezony.

Klub svého srdce vedl bývalý hráč Dukly ve druhé lize dva roky, až druhý pokus o postup vyšel. "Projel jsem si stadiony, kde jsem ještě nebyl. Lidi tam byli dobří, někde zlí, ale mně to nevadí. Těším se na první ligu i na fanoušky. Ať mi nadávají, mám lidi rád, třeba na Spartě jich bude dvacet tisíc. Myslím, že někteří se těší i na mě, můžou mě provokovat a dělat divadlo," dodal Rada.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články