Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

První z legendárních "lízátek" opět v Hradci stojí. Další půjdou nahoru brzy

Jedna z dominant Hradce Králové se vrací na své místo. Východočeský fotbalový klub postavil první osvětlovací stožár ve tvaru lízátka u svého nově budovaného stadionu a v následujících dnech stavbaři instalují i zbývající tři stožáry.

Na budovaný fotbalový stadion v Hradci Králové se vrátil první osvětlovací stožár ve tvaru lízátka
zdroj: ČTK autor: Taneček David

Osvětlovací tělesa byla od postavení v roce 1974 jednou z charakteristických dominant stotisícového města. Tvůrci nového stadionu se je rozhodli po opravě opět použít a zakomponovat do nového stadionu.

Instalaci 55 metrů vysoké a 40 tun vážící konstrukce osvětlovacího stožáru stavbaři udělali za pomoci dvou jeřábů. "Usazení bylo bez komplikací. Všechny stožáry by měly být vztyčené během příštího týdne," řekla Jana Kohoutová z oddělení komunikace společnosti Strabag a dodala, že na instalaci jednoho stožáru stavbaři počítají se dvěma dny.

Stavbaři osvětlovací stožáry sundali v září 2021. Následně se pustili do jejich opravy, kterou udělali přímo na staveništi. Vyměnili zkorodované a narušené části a díly. Dělníci také doplnili konzoly pro namontování LED reflektorů a konstrukce pro ukotvení stožárů. Do konce stavby stadionu budou na lízátkách svítit jen malá bezpečnostní světla pro letecký provoz, plně rozzářit by se měla v létě.

Stadion za více než 630 milionů korun bez daně město buduje od srpna 2021. Hotový by měl být na konci letošního června. Kapacitu bude mít 9300 diváků.

Stavbaři nyní především pracují na ocelové konstrukci zastřešující tribuny, která by mohla být hotová do konce ledna. Také pracují na stavbě objektu západní tribuny, v níž bude hlavní zázemí celého stadionu.

Stadion staví konsorcium firem Strabag, Geosan Group a D&D Elektromont. Kvůli zdražení stavebních materiálů a prací a zadání dalších prací se město se stavbaři loni v červnu dohodlo na zvýšení ceny o 59 milionů korun a prodloužení termínu stavby o dva měsíce.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články