Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Provoda místo Eura čeká operace, ortéza, berle i státnice: Ještě to nepřebolelo

Měl výbornou formu, jenže přišlo zranění. Nejlepší hráč končící sezony první fotbalové ligy v anketě LFA Lukáš Provod z mistrovské Slavie sám nečekal, jak dobře hrál. Kvůli vážně poraněnému kolenu ale čtyřiadvacetiletý záložník přijde o mistrovství Evropy, což ho stále mrzí. Věří ale, že se vrátí ještě silnější a zlepší produktivitu. V úterý ho čeká operace a během pauzy pak státnice.

"Myslím, že to, jak se mi dařilo, překvapilo všechny, asi i mě. I když jsem si vždy věřil. Snažil jsem se to brát postupně. Ze začátku jsem se snažil, abych ve Slavii vůbec nastupoval. Pak abych týmu mohl nějak pomoci a potom ta role byla čím dál větší a větší. Teď tu sedím s cenou pro nejlepšího hráče ligy. Je to pro mě neuvěřitelné, bylo to hodně rychlé. Jen doufám, že to takhle půjde dál a po zranění se moje kariéra zase nakopne," řekl v on-line rozhovoru Provod, který odehrál teprve druhou prvoligovou sezonu v kariéře.

Na začátku května si vážně poranil koleno a přijde o mistrovství Evropy. "Vítězství v anketě je pro mě neuvěřitelné. Strašně si toho vážím i proto, že hlasují trenéři a kapitáni, je to ta nejodbornější veřejnost. Je to pro mě hezké, ale jako náplast to neberu. Zahrát si na Euru by bylo něco krásného. Asi to ještě nepřebolelo," uvedl Provod.

"První den, když mi to doktor oznámil, byl úplně nejhorší. Teď už to beru tak, jak to je. Soustředím se na to udělat pro nohu maximum, abych se co nejdřív vrátil. V úterý podstoupím operaci, potom budu mít šest týdnů ortézu a osm týdnů berle. Léčba bude postupovat podle toho, co se bude muset v koleně opravovat. Moje osobní vize je taková, že bych se chtěl v zimní přípravě vrátit zpátky," dodal.

V ligovém ročníku nastoupil do 28 zápasů, v nichž si připsal tři góly a osm asistencí. "Sám jsem o tom přemýšlel, jestli sezona může být ještě lepší. Koukám na to spíš z týmového než osobního pohledu – vyhráli jsme ligu, pohár, byli jsme ve čtvrtfinále Evropské ligy. Sezona byla skvělá, i pro mě. Nahrál jsem toho hrozně moc, byl jsem součástí týmu a nějakým způsobem jsem k tomu přispěl i já sám. Ale například v číslech jsem mohl mít mnohem víc gólů a asistencí. I když jsem dal svůj první gól v reprezentaci a Evropské lize," řekl Provod.

"Takže když budu do budoucna produktivnější, sezona by mohla být ještě lepší. Tohle byla spíš týmová sezona, bez mých spoluhráčů a trenérů bych to nezískal. Klidně by to mohlo vyhrát 10 jiných hráčů ze Slavie," dodal.

Během pauzy se více věnuje škole. "Karma mi to trochu vrátila. Na Západočeské univerzitě jsem měl zažádáno, jestli bych mohl dělat státnice až v září. Věřil jsem, že pojedu na Euro. Bohužel zranění mi to neumožní. Ve škole mi dovolili dělat státnice v řádném termínu v červnu, takže jsem se teď učil na zkoušky. Jeden okruh je obchod a služby a druhý mikroekonomie a makroekonomie. Doufám, že nejdéle v září, jestli si to rozložím na dva termíny, budu bakalářem," uvedl Provod.

Studium si pochvaluje. "Je dobře, že dělám obojí. Jsou to úplně jiné oblasti, doplňuje se to. Ve škole se trochu odreaguji a přemýšlím absolutně nad něčím jiným, než je fotbal. Pod tlakem jsem ale na obou frontách," smál se odchovanec Plzně a bývalý hráč Sokolova a Českých Budějovic.

Po zranění ho potěšila podpora od veřejnosti. Fanoušci Slavie si ho zase vyžádali na děkovačku po vítězném finále domácího poháru v Plzni. "Bylo to krásné a hodně emotivní. I složité pro mě, že jsem musel zadržovat slzy. Já tu podporu cítil hned po tom zranění, psalo mi nespočet lidí hodně pozitivních zpráv. Ta děkovačka byla krásné gesto, že se mnou pořád počítají a i takové poděkování za celou sezonu," uvedl Provod.

"Myslím, že se vrátím silnější. Budu teď moci v těch měsících bez fotbalu dělat věci, které jsem neměl čas dělat, když jsme hráli a zápasů bylo hodně. Věřím, že budu schopen se dostat zpět do té formy, v které jsem byl, ne-li lepší," doplnil.

Na Euro se i v roli diváka moc těší. "Určitě to budu prožívat s klukama. Myslím, že tým je teď skvěle poskládaný. To, co předvedli Tomáš Souček a Vláďa Coufal v Premier League, ukazuje, jak je ten tým silný. Doufám, že uděláme velký úspěch. Navíc se k tomu přidá Alex Král, který s námi posledně v březnu nebyl. Myslím, že to může být hodně dobré. Můžeme udělat krok k tomu, aby český fotbal vypadal líp a měl lepší jméno," dodal Provod.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články