Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Prosadil se na "nedostupný" post a plní si dětské sny. Tlak byl obrovský, přiznává Coufal

Pravý obránce v české reprezentaci, to je post, na který se tlačí hned několik hráčů. Jedním z nich je i Vladimír Coufal, muž s téměř nevyprázdnitelným rezervoárem sil. V národním týmu dostal šanci v závěru kvalifikace a svou úlohu splnil. Minulý rok šel od jednoho důležitého zápasu ke druhému a zkušenosti zužitkoval. Že zůstal v české lize, vůbec nelituje. Plní si sny a doufá ve světlé zítřky.

Vytrvalost a houževnatost se vyplatila. Před pár lety, když hrál druhou dorosteneckou ligu, měl nejrůznější myšlenky. Na fotbal ale nezanevřel, tvrdě na sobě pracoval a loni si zahrál Evropskou ligy, Ligu mistrů, získal titul a s reprezentací vybojoval postup na Euro.

"Stěhovali jsme se a koukal jsem na dresy. Jsou to vcelku slušná jména," podotkl s úsměvem sedmadvacetiletý defenzivní hráč. "Je to paráda hrát takové zápasy. Rozvíjí se mi a plní dětský sen, doufám, že to bude pokračovat."

Na pozici pravého beka nastupoval v národním týmu Theodor Gebre Selassie nebo Pavel Kadeřábek. Jak šla nahoru Slavia, dostal se do hry také Coufal. A těžký úkol v duelech proti Černé Hoře, Anglii i Kosovu zvládl.

Je nám líto, video expirovalo.
Na EURO s Vladimírem Coufalem

"Pozice byla opravdu nedosažitelná. Teď, když jsme se zvedli se Slavií, podařilo se mi odehrát nějaké zápasy, a to i celkem slušně," podotkl.

Ve všech třech duelech, ve kterých Coufal nastoupil, se hrálo o hodně. "Tlak byl obrovský. Premiéra v Černé Hoře psychicky byla hodně náročná, protože to bylo po 'propadáku' s Kosovem. Tenhle rok, kdy jsme museli, bylo těch zápasů moc jak na klubové scéně, tak v reprezentaci. Hlava to musí pobrat, je to důležitější než fyzický výkon nohama. Zápasy jsem si ale užil."

Coufal těží z fyzické přípravy, je to vpravdě jezdec nahoru dolů. "On se ten fotbal takhle dneska vyvinul. Musíte být atlet a mít rychlost, fyzičku, sílu. Pro mě je to určitě dobře. Od doby, kdy úpřišel trenér Trpišovský do Liberce, se pokouším pracovat i na fotbalovosti... Musím pořád pracovat na upgradu své hry, abych nebyl tak snadno čitelný."

Poslechněte si nový díl Fotbal fokus podcastu:

Už má možnost srovnávat styly trenérů v národním týmu i klubu. "Pan Šilhavý to má trochu těžší tím, že nás vidí jednou za několik měsíců. A trenér Trpišovský je náročný, to každý ví. Má hodně času s námi pracovat. Oba dva jsou skvělí trenéři a mluví za ně výsledky," prohlásila opora Slavie.

Coufal se mohl podobně jako jeho konkurenti dostat do prestižní německé soutěže, dostal se do hledáčku Freiburgu, ale z přestupu nakonec sešlo. "V žádném případě nelituji. Zahrál jsem si se Slavií krásné zápasy v Lize mistrů a teď bojuju o další titul," zdůraznil ostravský odchovanec.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články