Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Přípravy na ligu startují: Dukla s Radou, Pardubice se Saňákem a Plzeň i s Řezníkem

Zatímco v Německu se rozjíždí fotbalové Euro, v Česku už kluby startují přípravu na novou sezonu. Mezi tuzemskou elitu se vrátila Dukla, kterou povede dál trenér Petr Rada. V akci už jsou i hráči Plzně s posilami Tomem Slončíkem a Danielem Vašulínem. Také Pardubice už začaly přípravu pod vedením nového realizačního týmu v čele s trenérem Jiřím Saňákem a posilami Janem Kalabiškou a stoperem Davidem Šimkem.

Je nám líto, video expirovalo.
Trenér Rada zahájil s Duklou přípravu na sezonu

Dukla je zpátky a zkouší posily

Na úvodním tréninku v Suchdole nechyběl v kádru Dukly třiatřicetiletý bosenský útočník Muris Mešanovič, jenž na jaře v týmu vítěze druhé ligy hostoval a ještě dva týdny mu poběží kontrakt v polském celku Puszcza. 

Dukla chce angažovat i další posily do útoku. Se Slavií jedná o dvacetiletém Nigerijci Victoru Osuagwuovi. S týmem se začal připravovat i s deseti ligovými trefami nejlepší střelec týmu Lukáš Matějka, jenž poslední dva roky hostoval z Plzně.

Odejít z Julisky by však měl Kozel, autor šesti branek a pěti asistencí v poslední druholigové sezoně. Syn nového kouče Jablonce Luboše Kozla má podle médií namířeno do Mladé Boleslavi.

Dukla dlouho netušila, zda se vrátí do první ligy s koučem Radou, který dostal za rasistické výroky v utkání proti Brnu původně zákaz činnosti na osm měsíců. Zdálo se, že kvůli tomu ukončí kariéru. Doba trestu se však po odvolání zkrátila na tři měsíce a pětašedesátiletý kouč se nakonec rozhodl prodloužit smlouvu o další rok.

Jedna z legend pražského týmu vysvětlovala pro ČT, proč se rozhodla dál Duklu vést. "Těch důvodů bylo víc, už bych se k tomu nerad vracel, dohodl jsem se s majitelem, že ještě rok budu pokračovat. Poznal jsem druhou ligu, ale první je přece jen zajímavější," konstatoval Rada.

Kromě udržení Dukly v nejvyšší soutěži chce pětašedesátiletý kouč překonat i legendárního Jaroslava Vejvodu v počtu odtrénovaných utkání. Chybí mu na něj dvanáct zápasů.

"Jeho úspěchů nikdy nedosáhnu, ale chtěl bych ho aspoň v téhle disciplíně překonat. To je spíš taková prestiž, ale jsem rád, že jsem v Dukle, že můžu být jeho následovníkem," konstatoval Rada, kterého Vejvoda vedl v klubu jako hráče.

Tradiční pražský klub chce hrát v lize důstojnou roli. "Co se týče tradice a úspěchů, tak Dukla do ligy patří," konstatoval zkušený trenér, který už vedl i reprezentační celek. A co se týče posil? "Jsou tu hráči z béčka, další se vrátili z hostování, někteří přišli na zkoušku – z Vlašimi, i jeden Albánec. Brankář Hruška, který tu dříve působil, přišel z Banské Bystrice," vyjmenovával trenér, který chce do každé řady jednoho hráče. "Aby se ten tým okysličil. Pro mě je důležité, aby sem ten hráč chtěl jít, protože tahat někoho na sílu nemá smysl. Ale věřím, že Dukla je dobrá adresa a hráči budou mít zájem tu hrát," dodal.

Přípravu zahájila i jedna z největších opor klubu – Jakub Hora. "Všechno je pozitivní, všechno je super a budeme se snažit, aby se ta pozitivní atmosféra po postupu do první ligy co nejdéle udržela. A od toho bychom se měli odrazit. Máme před sebou nějakých čtyři pět týdnů, abychom se nachystali a byli důstojným soupeřem pro ostatní kluby v lize," vysvětloval záložník, který byl vyhlášen nejlepším hráčem uplynulé sezony druhé ligy.

A jaké jsou ambice klubu se slavnou tradicí? "Pan Jinoch (sportovní ředitel) byl dneska v šatně a říkal nám, že by chtěl, abychom byli do desátého místa. Ale já si myslím, že všichni budeme rádi, když tenhle rok pro Duklu zachráníme první ligu, a uvidíme, co bude dál," dodal Hora realisticky.

Pražané odehrají úvodní přípravné utkání v sobotu proti Táborsku. V plánu mají zatím šest zápasů před začátkem nejvyšší soutěže, do které se vracejí po pěti letech.

Plzeň začala i s Řezníkem

I s posilami Slončíkem a Vašulínem vstoupila do přípravy Viktoria Plzeň. Ta dala možnost připravovat se zde i zkušenému obránci Radimu Řezníkovi, kterému v červnu končí s klubem smlouva. "Pro klub odvedl neskutečnou práci. Když požádal, zda by se s námi mohl začít připravovat, samozřejmě jsme rádi vyhověli," řekl k tomu sportovní ředitel Plzně Daniel Kolář.

První den čekaly hráče fyzické a funkční testy. Do přípravy se zapojili i mladý obránce Václav Míka, jenž působil v minulé sezoně v druholigové Chrudimi, a Alexandr Sojka, který nastupoval za Táborsko. Šanci dostali i mladíci z klubové akademie Ondřej Deml, Jiří Panoš a brankář Matyáš Šilhavý.

"Naší strategií je dávat prostor talentovaným mladíkům, aby dělali další postupné kroky v kariérách. Příprava s A-týmem je na jejich cestě zase posune," uvedl Kolář.

Čtveřice Tomáš Chorý, Lukáš Červ, Pavel Šulc a Robin Hranáč je s českou reprezentací na mistrovství Evropy v Německu. Kvůli startům za národní tým se o několik dní později připojí i Sampson Dweh z Libérie.

Individuální tréninkový plán plní Matěj Valenta, který by se do přípravy mužstva měl zapojit na herním kempu v Rakousku. To samé platí pro gólmana Viktora Baiera.

Útočník Rafiu Durosinmi, jenž podstoupil během jara operaci kolena, rehabilituje na klinice v Belgii. Do přípravy Viktorie by se měl zapojit v průběhu podzimu. "Pro Rafia jsme zvolili špičkové zařízení v zahraničí, kde absolvuje vše potřebné, a následně by se měl bez omezení připojit k týmu," řekl Kolář.

Do přípravy zatím nezasáhnou obránce Jan Paluska a záložník Jan Sýkora, kteří jsou po zranění.

Plzeň v přípravě čekají divizní Petřín, Banská Bystrica, Lafnitz z druhé rakouské ligy a na soustředění v rakouském Westendorfu druholigové německé Karlsruhe, Karabach a FC Kodaň.

Pardubice s novým koučem

Pardubice udržely prvoligovou příslušnost a s novým koučem Saňákem se budou chtít v nové sezoně sestupovým starostem vyhnout. Kromě Kalabišky se Šimkem testují další hráče – z hostování se vrátili David Huf, Bernardo Rosa, Samuel Šimek nebo Matěj Helešic.

Na tréninku byl i záložník Michal Hlavatý, o něhož se zajímá několik ligových klubů. Na testy dorazili například Filip Vedral, Lois Fauriel nebo Andrij Juzvak.

První přípravné utkání sehrají Pardubice v závěru června proti pražské Slavii a Komárovu. Narazí také na nováčka nejvyšší soutěže Duklu Praha a poté na dva druholigové celky: německý Fürth a Chrudim.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články