Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Příbram nebo Real Madrid? Je mi to jedno, vtáhne mě všechno, říká trenér měsíce Rada

Od zimy, kdy přišel do Jablonce, vyhrál jeho tým šest zápasů v řadě, čímž klub vyrovnal svůj rekord ze sezony 2010/11. Trenér Petr Rada se vracel do známého prostředí, v Jablonci už několik let působil. A velmi mu to vyhovuje. "Líbilo se mi tu vždycky. Znám tu spoustu lidí, takže jsem byl za návrat rád," říká. Jak ale dodává, asi největší dojem z celé jeho kariéry v něm zanechalo předchozí angažmá ve Spartě.

Ilustrační foto

Rada má za sebou řadu trenérských angažmá. Některá povedená, některá už méně. Jedno město a stadion je pro něj však nejmilejší: Jablonec. Při svém působení v něm vydržel nejdéle, téměř čtyři roky.

"Samozřejmě 10 let je dlouhá doba, ale vracel jsem se do prostředí, které znám. Je to takový rodinný klub, lidí ve vedení moc není, to je z pohledu trenéra lepší. Všechny je znám. Vyjma té starší paní uklízečky, která tu není, tu zůstali všichni. To je výhoda, když člověk potká stejné lidi jako před 10 lety. Hlavně že jsou všichni zdraví," tvrdí bývalý reprezentační kouč Rada, kterému nyní opět šéfuje majitel Jablonce Miroslav Pelta.

Nejvíc si prý vzal od trenérů, pod nimiž před lety působil. "To bylo nejvíc. Bral jsem si určité věci a dnes na to kladu určitý důraz. Přesnost, dochvilnost, přístup k tréninku. To by mělo být automatické. Dnešním mladším hráčům to chybí. Proto s nimi máme trochu problémy. Ale v tomhle věku to měnit nebudu a už to doklepu," směje se Rada.

Je nám líto, video expirovalo.
Fotbal Extra: Petr Rada táhne Jablonec za úspěchem

Když trénoval v Jablonci naposledy, pod taktovkou měl hráče jako Michal Špit, Milan Petržela, Jozef Weber nebo David Lafata. "Jožka Weber je v lize úspěšný trenér, má velkou budoucnost, hlavně je to dobrej kluk. Byl výbornej fotbalista, prožil toho hodně," chválí Rada.

V Jablonci mu trénuje gólmany právě Špit. "Michal se dal na kariéru, která je mu asi vlastní. Myslím že tu práci dělá dobře, proto si ho tady nechali," říká Rada, který zrovna vyhrál březnovou anketu o nejlepšího ligového trenéra.

U Lafatova jména se pozastaví. "To je trochu jiná kapitola. Co dokázal pro český fotbal, 200 ligových gólů... Myslím, že zanechal velkou stopu. V Jablonci ho mají lidi rádi, kdykoli se tu objeví, většina říká, že by bylo dobré, kdyby přišel," popisuje Rada a pokračuje: "Ale věk nejde zastavit, má rodinu, bydlí na druhém konci republiky."

Ilustrační foto

Devětapadesátiletého trenéra podle jeho slov mrzelo, co se kolem Lafaty určitou dobu dělo. "Že není loajální klubu. Kdyby byli všichni jako David, byla by škoda, kdyby se ho jakýkoli klub zbavil. Mrzí mě, že se k hráčům, kteří něco dokázali, nechováme tak, jak bychom se měli. Venku je to jiné," tvrdí Rada.

Ten měl Lafatu na starosti ve svém předposledním angažmá na Spartě. A tak jako ve všech předchozích klubech s mužstvem doslova dýchal. "Mě vtáhne jakýkoli zápas. Nepotřebuju mít Příbram nebo Real Madrid. Je mi to jedno, můžu s kýmkoli. Jsem s hráči na jedný vlně a asi nemůžou říct nic špatnýho," myslí si Rada.

Impulsivní kouč dopředu věděl, že do Sparty přichází pouze na dobu určitou. Na to se ale neohlížel. "Samozřejmě to, že jsme věděli dopředu, že to asi půjde jinou cestou... Někdo by to zabalil, ale pro mě i ten poslední zápas na Slovácku byl důležitej, chtěli jsme ho vyhrát," tvrdí. Zápas nakonec skončil remízou 1:1.

Ilustrační foto

"Z mého působení ve Spartě, nejen že jsem tam mohl být, ale i jak se ke mně chovali fandové, jsem asi nejvíc překvapený z celé mé fotbalové kariéry," dodává muž, který vedl mimo jiné Teplice, Liberec, Slavii, Jihlavu i Příbram.

Jeho Jablonec je teď v tabulce pátý o bod právě před Spartou. A kromě toho ještě bojuje i v MOL Cupu, kde ho v semifinále čekají fotbalisté Zlína. A Rada se střetne s dalším energickým trenérem - Vlastimilem Petrželou.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články