Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

PŘEHLED: Bílek připustil možný odchod Brabce. Mandouse chce ze Sigmy ulovit Slavia

Přípravu na nový ligový ročník zahájila většina ligových týmů. Trenér Plzně Michal Bílek žádné velké příchody neočekává a kádr bude postupně zužovat. Pokud bude nabídka, pak možná i o obránce Jakuba Brabce. Brankáře Aleše Mandouse by ráda ulovila z Olomouce mistrovská Slavia. Zlín povede dál Jan Jelínek, jehož přáním je přivést k Tomáši Poznarovi dalšího dobrého útočníka. Na novou sezonu se už chystá Karviná, Bohemians 1905, Mladá Bleslav či Jablonec.

Plzeň dosud posílili kolumbijský křídelník Jhon Mosquera a záložník Ondřej Pachlopník, několik dalších hráčů se vrátilo z hostování. Kouč Bílek žádné další velké příchody neočekává a kádr bude postupně zužovat.

"33 hráčů, kádr je teď široký. Následujících 10 nebo 14 dní budeme takhle pracovat a potom ho zúžíme tak, aby do Rakouska (na soustředění) už odjel užší kádr. Jestli bude ještě nějaký pohyb v kádru, to teď nemůžu říct. Ale určitě se už žádné velké příchody nedají očekávat."

Do přípravy se zapojí na zkoušku z druhé ligy brankář Marián Tvrdoň z Ústí nad Labem a záložník Modou N'Diaye z Táborska. Z Vyšehradu, který sestoupil do třetí nejvyšší soutěže, přišli mladíci Adam Alexandr a Dominik Kříž. Z hostování se vracejí útočník Tomáš Chorý, záložníci Michal Hlavatý, Marko Alvir a Dominik Janošek a obránci Luděk Pernica se Šimonem Gabrielem.

"Přicházejí hráči, kteří by měli zvýšit konkurenci na všech postech," konstatoval bývalý kouč české reprezentace, jenž převzal Viktorii v květnu po slovenském trenérovi Adriánu Guľovi a dovedl ji k pátému místu v tabulce.

Připustil, že by v létě mohl odejít i kapitán a stoper Jakub Brabec, jenž je momentálně s českou reprezentací na mistrovství Evropy. "Ve hře jsou obě varianty. Uvidíme, co se stane v nejbližších dnech. Jestli na něj bude nějaká nabídka ze zahraničí, tak asi Plzeň o tom bude jednat, pokud ne, tak s ním dál počítáme," nastínil Bílek.

Je nám líto, video expirovalo.
Fotbalisté Jablonce a Plzně začali přípravu na ligu

Plzeňští se v první přípravě utkají v sobotu s Trnavou, v Luční ulici pak ještě přivítají Příbram a německé Aue. Od 6. do 15. července absolvují soustředění v rakouském Westendorfu, kde narazí i na rumunský celek Sepsi Sfantu Gheorghe nebo ruský Arsenal Tula. Ještě před startem nového ligového ročníku sehrají 22. července úvodní domácí zápas 2. předkola Evropské konferenční ligy proti běloruskému Dynamu Brest.

"Dostali jsme se do předkol Konferenční ligy a budeme chtít postoupit do skupiny. V lize si ale nemůžeme dovolit v úvodu nějak moc zaváhat. Nedělám v tom žádné rozdíly, obě soutěže jsou pro nás velmi důležité," prohlásil Bílek.

Hübschman o další rok prodloužil smlouvu s Jabloncem

Jablonecký fotbalista Tomáš Hübschman ani v 39 letech nekončí s kariérou. Bývalý český reprezentant se severočeským klubem na startu letní přípravy prodloužil smlouvu o další rok do 30. června 2022. 

V Jablonci naopak už nebude pokračovat zkušený levý obránce či záložník Jakub Podaný. Čtyřiatřicetiletý univerzální hráč v uplynulé sezoně nepatřil do základní sestavy. Na úvodním tréninku nechyběl černohorský křídelník Vladimir Jovovič, který má smlouvu do konce června. O jeho budoucnosti se jedná, nedávno se o něj zajímala konkurence.

Olomouc začala přípravu i se Sedlákem, brankáře Mandouse chce Slavia

Olomouc pod vedením staronového trenéra Václava Jílka začala letní přípravu na novou ligovou sezonu i s defenzivním záložníkem Janem Sedlákem. Šestadvacetiletý středopolař má od Zbrojovky Brno svolení připravovat se se Sigmou a oba kluby dolaďují jeho příchod na Hanou. Na prvním tréninku chyběl brankář Aleš Mandous, který je s reprezentací na mistrovství Evropy a usiluje o něj mistrovská Slavia Praha.

Olomoučtí v minulých dnech angažovali dvě útočné akvizice Davida Vaněčka s Antonínem Růskem. "Věřím, že Vaněček bude posilou a bude dávat góly. V Růskovi zase vidím fotbalistu, který by měl zvýšit konkurenci v poslední třetině hřiště," řekl Jílek.

Do Sigmy se po necelém roce vrátil obránce Václav Jemelka, na něhož belgická Lovaň neuplatnila opci. Člen širšího reprezentačního kádru se ale dnes do přípravy nezapojil, neboť doléčuje zranění ze závěru minulé sezony.

O jednu z hlavních olomouckých opor brankáře Mandouse stojí Slavia. Podle sport.cz už Hanáci dostali od pražského klubu nabídku, ale zatím na ni nekývli. "Jeho případná náhrada nás tolik nepálí. Myslím, že Matúš Macík, který mu kryl záda, ho může úspěšně zastoupit," mínil Jílek.

Zlín hledá nového útočníka

V krátké letní přestávce získal tým zatím dvě posily z ostravského Baníku Martina Filla a Roberta Hrubého, který uplynulou sezonu strávil na hostování v Jablonci. Smlouvu prodloužili defenzivní hráči Václav Procházka, Marek Hlinka a Martin Cedidla.

"Fillo je jezdec na kraji hřiště, pravý profík. Hrubý má zase zkušenosti ze středu hřiště," okomentoval Jelínek posily. 

Tomáš Poznar se raduje z gólu
zdroj: ČT4 autor: Dalibor Glück

Kádr Zlína zdaleka není uzavřen. "Není tajemstvím, že hledáme útočníka k Tomáši Poznarovi," řekl kouč. Naopak odchod zkušeného stopera Petra Buchty nehodlá Jelínek řešit novou posilou. "Máme pět středových hráčů, což je dostačující počet," konstatoval.

Během soutěže nebude uváděn jako hlavní kouč, byť se bude vedení odpovídat za výsledky a celkový projev A týmu. Zlín najíždí na model, který loni praktikovala Opava s dvojicí Radoslav Kováč, Alois Skácel a před tím i Příbram s Pavlem Horváthem a Petrem Čuhelem.

S Karvinou začal přípravu i Svoboda, který byl v akademii Salcburku

Fotbalisté Karviné zahájili přípravu na novou sezonu již bez Marka Janečky, Róberta Mazáně a Tomáše Ostráka, kteří po uplynulém ročníku klub opustili. V týmu zatím chybí Estonec Vlasij Sinjavskij a Řek Stylianos Kokovas, kteří se připojí později. Slezané během pětitýdenní přípravy absolvují pět zápasů, z toho dva na soustředění v polské Ustroni.

Zatímco vedení jedná o další budoucnosti Vojtěcha Smrže a Romana Haši, novými tvářemi v týmu Jozefa Webera jsou ofenzivní hráči Jan Holzer, Kacper Zych a Juraj Teplan. Na zkoušku dorazili také obránci Lukáš Neuer z Olomouce a Antonín Křapka z Mladé Boleslavi.

K týmu se připojil i devatenáctiletý útočník Antonín Svoboda, jenž patřil do mládežnické akademie Salcburku a v únoru za rakouský tým nastoupil v Evropské lize na chvíli proti Villarrealu. Z hostování se vrátili Martin Vlachovský a Daniel Stropek.

Mezi hráči, s nimiž začali přípravu Bohemians 1905, byli i obránce Martin Nový a útočník Jan Chramosta nebo ofenzivní univerzál Jakub Fulnek, o jehož působení v Ďolíčku klub jedná s Mladou Boleslaví.

Nový posílil "klokany" z Příbrami, s níž sestoupil do druhé ligy. S Bohemians podepsal tříletou smlouvu. Chramosta bude v klubu působit na ročním hostování bez opce z Jablonce, kam naopak zamířil záložník Antonín Vaníček. Fulnek je v Mladé Boleslavi od ledna 2019, na jaře ale vypadl ze základní sestavy.

Kromě nich se k mužstvu trenéra Luďka Klusáčka, které v minulém ročníku obsadilo 10. místo, připojili navrátilci z druholigového hostování záložník Michal Vrána (Vlašim) a útočník Matěj Koubek (Ústí nad Labem). Z třetiligové rezervy přišli bek Radek Lehovec a záložník Lukáš Musil. Aktuálně je v přípravě Bohemians 31 hráčů včetně bývalého českého reprezentanta Tomáše Necida.

Kromě Vaníčka opustili "klokany" také krajní obránce či záložník Till Schumacher, jenž odchod z klubu oznámil už v březnu, a záložník Filip Hašek. Oběma vypršela smlouva. Po konci hostování se do pražské Sparty vrátil útočník Matěj Pulkrab. O dalším působení stopera Lukáše Pokorného ze Slavie rozhodne zdravotní stav, ve hře je i jeho setrvání v Ďolíčku. Naopak hostování skončilo jinému slávistovi, obránci Danielu Koskovi.

Mladá Boleslav zahájila letní přípravu se značně obměněným kádrem. Ze Slavie přišel defenzivní univerzál Ondřej Karafiát, z jiného pražského celku Sparty zase stoper Dominik Plechatý. Z Pardubic se vrátil brazilský záložník Ewerton.

Mužstvo naopak opustil záložník Jaromír Zmrhal, který by měl odejít ke slovenskému mistrovi Slovanu Bratislava. Kromě něj skončilo hostování rovněž Václavu Drchalovi, Ladislavu Takácsovi, Radimu Řezníkovi, Tomáši Malínskému a Martinu Graiciarovi. Útočník Michal Škoda odešel po konci smlouvy do Českých Budějovic.

Do přípravy se po sestupu s Brnem do druhé ligy zapojil i osmnáctiletý útočník Daniel Fila, na něhož Středočeši uplatnili výstupní klauzuli. Z druholigového Prostějova přišli záložník David Jurásek a útočník David Píchal, z Blanska zase brankář Pavel Halouska.

V osmadvacetičlenném kádru nechybí devětatřicetiletý kapitán Marek Matějovský ani bosenský útočník Muris Mešanovič, který od ledna 2020 hostoval v Turecku.

Teplice prodloužily smlouvu s Grigarem a Vondráškem

S brankářem Tomášem Grigarem či obráncem Tomášem Vondráškem, kteří podepsali novou roční smlouvu, zahájili přípravu i fotbalisté Teplic. Vedle zkušeného dua se do týmu vrátil na další hostování z pražské Sparty gólman Jan Čtvrtečka, novými tvářemi jsou pak Martin Chlumecký a Denis Laňka. Teplice zkouší i šest hráčů včetně budějovického útočníka Davida Ledeckého. V týmu už naopak nejsou Vukadin Vukadinovič, Jakub Řezníček a hostování skončilo Janu Fortelnému, Davidu Heidenreichovi a Šimonu Gabrielovi.

"Díky tomu, že bude pokračovat Jan Čtvrtečka, Luděk Němeček i Tomáš Grigar, máme v tuto chvíli velmi silnou brankářskou trojici, která si to rozdá o post jedničky. Tomáš Grigar na konci sezony v těch nejdůležitějších zápasech ukázal, jak umí být pro tým stále velmi důležitým článkem," řekl sportovní ředitel Štěpán Vachoušek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články