Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Předseda LFA Svoboda: Absence videa nemůže být omluvou pro výkony rozhodčích

Předseda Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda je přesvědčen, že uplynulá baráž o první ligu, kterou provázely kontroverzní výkony sudích, nebyla o tom, že při utkáních scházel videorozhodčí. Absence pomocné technologie by podle něj neměla sloužit jako omluva pro chyby rozhodčích. Kritiku si vysloužil i první ročník nadstavby nejvyšší soutěže, i s ní je ale Svoboda spokojen a v nejbližší době změnu formátu nechystá.

Dušan Svoboda
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

"Video hodnotím pozitivně. Nechci, aby se stalo záminkou, že tím budeme omlouvat výkony rozhodčích, ať už tam ten VAR je nebo není. Před dvěma lety tady žádné video nebylo a rozhodčí to taky museli odpískat. Je to videoasistent, takže má pomáhat k tomu, aby nedošlo ke zjevným průšvihům. A to to video plní," řekl Svoboda, šéf LFA, která řídí profesionální soutěže.

Po neúspěšném boji v baráži a víkendové odvetě s Karvinou vedení Jihlavy kritizovalo údajně tendenční řízení obou zápasů se Slezany a vyzvalo k rezignaci předsedu komise sudích Jozefa Chovance. Kontroverzní průběh měl i závěr druhé odvety baráže v Příbrami, kde rozhodčí nastavil navzdory dlouhému přerušení jen tři minuty a v závěru proti hostům otočil faul. Zbrojovka stejně jako Jihlava do ligy nepostoupila.

Výkony sudí v baráži řešil i nový díl Fotbal fokus podcastu:

Místopředseda Fotbalové asociace ČR Roman Berbr v České televizi prohlásil, že hlavní chybou baráže byla absence videa. "Technicky nebylo možné zajistit nasazení VAR na všechna čtyři utkání baráže, a to mimo jiné z důvodu nutného schválení druholigových stadionů od IFAB (Mezinárodní pravidlové komise) nebo dostatečně kvalitního TV přenosu. Můžeme to příští rok začít řešit dva měsíce dopředu, nějakou dobu to trvá. Ale nehledejme za vším VAR. Má řešit fatální věci, o tom baráž nebyla," mínil Svoboda.

V uplynulé sezoně video poprvé asistovalo u tří utkání z kola a poté ve všech duelech nadstavbové skupiny o titul. Od další sezony video na jednom utkání z kola přibude. "Samozřejmě já bych byl nadšený, kdyby šlo do všech zápasů. Ale vše je to otázka peněz, zatím jsou jen nejrůznější proklamace. Jedna věc je přání a druhá jsou fakta. Od příští sezony čtyři zápasy, od jara snad pět," uvedl Svoboda.

Nadstavba bude

"Jsme přesvědčeni, že 30 kol je prostě málo. Když vezmu prvních 20 ligových soutěží v Evropě, nehraje snad nikdo jen na 30 kol. Z našeho pohledu je tahle varianta nejoptimálnější, tak jsme ji zkusili pustit a po nějaké době, aby došlo k vyhodnocení. Po nějaké době, ne po jedné sezoně, aspoň po třech. Co to přináší a co ne," řekl Svoboda.

Nadstavba je schválena na dobu neurčitou. "Na to, že to byl první ročník, tak to hodnotím pozitivně. Slyším kritické hlasy, nebudu říkat, že ne. Ale na to jsem si zvykl, že my jsme taková země, která kritizuje od začátku vše. Změní se formát Fed Cupu a Davis Cupu, je to špatně. Finále Evropské ligy v Baku, je to špatně. MS v hokeji má 16 týmů, to nám taky nevyhovuje," prohlásil Svoboda.

Nadstavba příliš netáhla fanoušky. Bez baráže se odehrálo 37 utkání a pouze na osm z nich přišlo více diváků než na duel stejných soupeřů v základní části.

"Bylo to ovlivněno dvěma momenty. Zaprvé bylo extrémně hnusné počasí. Jel jsem na první zápas baráže Sparta s Baníkem a bylo pět a půl stupně. Věřím, že v příštích deseti letech tak studený květen nebude. A druhý moment, který návštěvnost ovlivnil, bylo mistrovství světa v hokeji v Bratislavě. Kdyby to bylo v Lotyšsku, takovou pozornost to nepřipoutá. Tady byla mediální prezentace extrémní. To je život, musíme se z toho poučit, je to naše chyba," podotkl šéf ligy.

Majitelé a představitelé klubů jsou podle něj s nadstavbou na rozdíl od trenérů spokojeni. "Neformálně jsem se s nimi bavil na galavečeru a jejich názory jsou veskrze pozitivní. Neuvažujeme o žádných dramatických změnách. Je potřeba odehrát aspoň tři ročníky. Nebudeme se bavit o zásahu do systému určitě na základě jednoho ročníku," řekl Svoboda.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články