Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Předseda FAČR Malík hájí komisi rozhodčích, ale dodává: Množství chyb s videem je tristní

Předseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Martin Malík připustil, že videorozhodčí momentálně nenaplňuje očekávání fanoušků a že chyb v nejvyšší soutěži je v poslední době neúměrně mnoho. Ke změnám v komisi rozhodčích nebo k jejímu odvolání však aktuálně nevidí důvod.

"Samozřejmě je jasné, že videorozhodčí aktuálně nenaplňuje očekávání fanoušků, kteří si pochopitelně představovali, že chybovost bude nulová a úspěšnost stoprocentní. Je zapotřebí vzít v potaz to, že je to pokaždé o lidském faktoru, uvnitř přenosových vozů sedí jen lidé. Dochází k celé řadě situací, které jsou pro ně nové, které neměli možnost si nacvičit. K chybám dochází stejně, jako k nim dochází v zahraničí. Samozřejmě je tristní jejich množství," řekl Malík.

Podle něj k nim přispívá několik věcí. Z velké části i to, že rozhodčí spadají pod FAČR, zatímco video pod Ligovou fotbalovou asociaci (LFA). Malík by to rád sjednotil a zasadit se chce i o proškolení dalších rozhodčích.

Je nám líto, video expirovalo.
Doškolování rozhodčích je naše priorita, prozradil Malík

"Nevím, jestli je to největší problém, ale určitě je to jedna z věcí, která samozřejmě způsobuje enormní chybovost. S kolegy z LFA jsme ideu, že bychom měli sjednotit používání VAR, několikrát otevřeli na ligovém výboru. Pochopitelně základním prvkem, který ovlivňuje, jak to nakonec dopadne, jsou vždy finance. Budeme teď usilovat o to, abychom tento cíl mohli naplnit. Bavíme se o částce někde pod 30 miliony korun ročně."

Nasazování sudích na utkání v uplynulých dnech čelilo kritice. Podle Malíka komisi omezuje fakt, že pro práci s videem je v současnosti proškoleno jen 14 rozhodčích. "V oblasti těch nominací to není vždy tak jednoduché, jak to zvenčí vypadá. Někteří rozhodčí jsou zranění, někteří v trestu. To jsou všechno věci, které musí brát komise v potaz. Není to o tom, že by komise některé věci dělala bezhlavě," upozornil šéf FAČR.

Proto se chce zasadit o to, aby byli doškoleni pro práci s videem další sudí. "Zcela jednoznačně je to priorita. Jsme připraveni do toho investovat peníze, které jsou s tím spojené. Samozřejmě je to o dostupných zápasech, v nichž mohou být sudí doškoleni. Musíme to zvládnout skutečně rychle, protože všichni víme, že LFA plánuje od jarní části rozšířit počet zápasů pod videem na pět. Připravujeme i školení pro videorozhodčí, aby byli lépe připraveni na situace, které mohou na hřišti nastat."

Změny v komisi rozhodčích, kterou vede Jozef Chovanec, nepovažuje za nutné. "Nemohu mluvit za celý výkonný výbor, který bude příští týden a určitě se bude i touto problematikou zabývat. Za sebe řeknu, že v tuto chvíli za mě nejsou změny v komisi rozhodčích na pořadu dne. Spíš se chci zaměřit na to, jak zlepšit práci komise a podmínky pro rozhodčí tak, abychom eliminovali chyby. To je pro mě priorita. Až kdyby se to nezlepšilo, pak je třeba z toho vyvodit důsledky," konstatoval Malík.

Odmítl, že by komise rozhodčích byla řízena místopředsedou FAČR Romanem Berbrem. "Jedna věc je důvěryhodnost, druhá praktický vliv. Nedomnívám se, že Roman Berbr má jakýkoli vliv na komisi rozhodčích," dodal.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články