Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Před záchranářským derby to jiskří. Slávistům se nelíbí opatření v Ďolíčku

Praha – Bohemians 1905 chystá před důležitým zápasem se Slavií přísná bezpečnostní opatření. Fanoušci z Edenu se proti nim bouří, nelíbí se jim například to, že by příznivci hostů označení klubovým symbolem nemuseli být vpuštěni do jiných částí stadionu než do svého sektoru. "Klokani" tvrdí, že si Slavia některé věci špatně vyložila, opatření se podle nich týká jen domácího kotle.

Slavia o opatřeních informovala v prohlášení, které jí zaslali Bohemians. "Klokani" tvrdí, že si tým z Edenu některé věci špatně vyložil, opatření se podle nich týká jen domácího kotle, což zástupci Bohemians oznámili i na dnešním setkání s fanoušky Slavie.

"Máme informace, že si tam fanoušci Slavie kupují lístky," řekl mluvčí Bohemians Tomáš Mutinský. "Proto jsme Slavii informovali, že pořadatelská služba může při případných problémech proti takovým příznivcům zakročit. Bohužel si to vyložila poněkud nešťastně," dodal v narážce na článek na slávistickém webu.

Mimo kotel žádné povzbuzování?

Slavia ale zkreslení informací odmítá. "Jen jsme doslovně přetiskli to, co nám Bohemians poslali," řekl tiskový mluvčí Slavie Jiří Vrba. Slavia na webu oznámila seznam mimořádných
opatření
, o jejichž zveřejnění ji prý Bohemians požádali. Fanoušky pobouřily především první dva body, podle nichž nemusejí být vpuštěni hostující příznivci s klubovými symboly jinam než do svého sektoru a mimo "kotel" nesmějí aktivně fandit.

Slávističtí příznivci se v reakci na opatření dnes dopoledne sešli se zástupci Bohemians a situaci si vyjasnili. "Bylo nám vysvětleno, že zákaz fandění byl myšlen zejména v kotli domácích, zde údajně došlo ke komunikačnímu šumu mezi Slavií a Bohemians. V sektorech na hlavní tribuně, zejména v sektoru A1, nikdo zakazovat slávistům fandění nebude," stojí v prohlášení na stránkách www.slaviaultras.cz.

"Aby se předešlo konfliktům u vstupu s pořadatelskou službou a policií, žádáme všechny
slávisty, aby své suvenýry schovali pouze při průchodu na stadion. Na tribuně vám však jejich nošení nikdo zakazovat nebude," uvedli slávističtí fanoušci v prohlášení.

Bohemians se brání, podobná opatření nejsou nová

Podle Mutinského nesáhli Bohemians k podobným opatřením poprvé. "Zavedli jsme je už při zápasech se Spartou a s Baníkem. Hostující fanoušci tehdy také nebyli pouze v určeném sektoru, ale neměli šály a dresy, fandili normálně a všechno proběhlo v pohodě," prohlásil Mutinský.

Fotbalová asociace České republiky a Ligová fotbalová asociace vydala k situaci oficiální vyjádření. Podle nich není možné bránit fanouškům ve slušném povzbuzování. "FAČR i LFA však zároveň podporují domácí klub při důsledném uplatňování všech opatření souvisejících s bezproblémovým průběhem utkání," píše se rovněž v prohlášení.

Z prohlášení FAČR Ligové fotbalové asociace:

"Ani při rizikovém utkání, které vyžaduje přijetí maximálních bezpečnostních opatření jako například rozdělení domácích a hostujících fanoušků do určených sektorů, nelze bránit projevům slušného povzbuzování či vyjádření pozitivní přízně svému klubu, byť se neodehraje v sektorech určených výhradně pro hostující fanoušky."

Nedělní zápas v Ďolíčku je pro oba celky velmi důležitý, protože čtrnácté Bohemians dělí od předposlední Slavie jen lepší skóre. Poslední Ostrava je zpět o jediný bod.

Hosté proto zakázali ve vršovickém derby startovat brankáři Martinu Berkovcovi, který v Bohemians hostuje právě ze Slavie. Její manažer Karol Kisel přitom nedávno tvrdil, že klub v podobných případech svým hráčům starty zakazovat nebude. Více čtěte zde.

Ze zápasu Bohemians 1905 – Slavia nabídne náš web podrobnou textovou on-line reportáž. V neděli od 20:15.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články