Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Přál bych si, aby to Kuchta ustál. Mabil? Klobouk dolů, tlak musel být obrovský, řekl Brabec

Divoký závěr 30. ligového kola v Liberci nakonec přinesl Spartě tři body, a tím i vedení tabulky před startem nadstavby, kdy se rozhodne o titulu. Podle bývalého hráče letenských Ericha Brabce měli přitom domácí utkání vzhledem k mizernému představení Pražanů vyhrát. Uznává ale, že Sparta si za vítězstvím jde neustále a vždy hraje až do poslední minuty.

Radost fotbalistů Sparty
zdroj: ČTK

Sparta nakonec zvítězila 3:1. Závěr utkání na Slovanu ale vzbudil velké emoce.

Pražané otočili stav po dvou penaltách, které se však nepozdávaly ani domácím hráčům, ani trenérovi Liberce Luboši Kozlovi. Podle pondělního vyjádření komise rozhodčích ale sudí nikterak nepochybili.

"Liberec hrál velmi dobře. Byl lepší než Sparta, ten zápas měl vyhrát. Vypracoval si daleko víc brankových příležitostí, jenom je nedokázal realizovat a to ho nakonec stálo i body," bylo jasné Brabcovi.

"Jak to zmínil i trenér Kozel – nedokázali ten zápas rozhodnout. Dát na 2:0, tak pro Spartu už by to bylo asi nehratelné. Ale nakonec se ukázalo, že Sparta čtvrtý zápas v řadě, který prohrávala, dokázala zvládnout a získat v něm body. Sparta hraje do posledních minut a to jí jde ke cti," dodává bývalý obránce v pořadu Dohráno.

Je ovšem důležité zmínit, že Sparta se musela vypořádat s řadou absencí. "Jednoznačně to ovlivnilo její hru," ví Brabec.

"To jsou prostě nosní hráči sestavy a Kairinen, byť je novým hráčem, tak drží prostředek hřiště. O Láďovi Krejčím se nemusíme bavit. A to, že vypadl další stoper Sörensen, do toho Zelený se zlepšuje, tak to se podepsalo na tom, že Sparta neodehrála vůbec dobré utkání," prohlásil Brabec v rozhovoru pro ČT sport. Kromě toho nebyl k dispozici třeba ani zraněný střelec Čvančara.

I tak ale tým Briana Priskeho dokázal zvítězit. Rozhodčí Dominik Starý nejprve v 87. minutě správně nařídil pokutový kop za faul domácího Ndefeho na unikajícího Kuchtu. Liberecký zadák, který byl po druhé žluté kartě vyloučen, podle komise kopl soupeře kolenem do lýtka. Z následné penalty Mabil vyrovnal na 1:1.

Je nám líto, video expirovalo.
Dohráno

"Ndefe se asi neumí dobře chovat v šestnáctce, podobnou penaltu udělal i proti Slavii. Přál bych si, aby to Honza Kuchta ustál a dohrál tu situaci. Nelíbí se mi, že padne, byť ho malinko rukou potáhne. Je tam ještě úder do lýtka, ale myslím, že to šlo ustát," uvedl Brabec.

Rozhodčí Starý si byl pokutovým kopem jistý, VAR to nerozporoval, protože tam objevil ještě jiné obrázky, které se neobjevily ani v přímém přenosu stanice O2. Já bych takovou penaltu pískat nechtěl. Tu druhou už vůbec ne," doplnil.

Onen druhý pokutový kop se odehrál v páté minutě nastavení. Přitom se nejprve zdálo, že Starý u monitoru kvůli možné červené kartě přezkoumává ostrý faul sparťana Vydry, ale videorozhodčí Jana Adámková ho upozornila na faul domácího Červa ve vápně. Liberecký záložník podle komise kopl podrážkou do lýtka Wiesnera.

Gigli Ndefe z Liberce (druhý zprava) dostává červenou kartu
zdroj: ČTK

Mabil ani z druhé penalty nezaváhal a otočil stav na 2:1. Jeho tým nakonec pod Ještědem zvítězil 3:1 a vyhrál základní část nejvyšší soutěže o dva body před Slavií, která v neděli doma nečekaně jen remizovala s Hradcem Králové 1:1.

"Tu první penaltu nekopl Mabil vůbec dobře. Vliegen to měl na rukou, měl by to chytit, ale jeho úspěšnost chytání penalt je malá. Mabil klobouk dolů, že si to vzal, tlak na něj musel být obrovský. Možná je to tím, že Kuchtovi penalty nejdou, jinak si nedovedu představit, proč by si to nevzal právě on," zamyslel se Brabec.

Spartu se Slavií teď čeká – ještě před derby ve 2. kole nadstavby – derby v podobě finále poháru. "Věřím, že se nic nestane a rozdají si to ve finále poháru dva momentálně nejlepší týmy v lize," řekl Brabec v souvislosti s pískáním "soft penalt" v poslední době.

Vyvrcholení domácího poháru, které budou řídit stejní sudí jako nedávné ligové derby na Letné v čele s Daliborem Černým, odvysílá živě ve středu od 18:20 stanice ČT sport a ČT sport Plus.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články