Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

POLEMIKA: Pomáhá, nebo ubližuje? Vyplatí se Spartě držet Kangu v kádru?

Dlouhodobě rozděluje fanoušky na dva tábory. Jedni ho nenávidí, druzí na jeho fotbalový um nedají dopustit. Guélor Kanga o sobě dal naposledy vědět v nedělním derby. V něm dostal další žlutou kartu. Dohromady jich nasbíral už dvanáct, takže se v posledních dvou kolech nejvyšší soutěže neobjeví. Podle fotbalových expertů si i kvůli tomu musí vedení Sparty vyhodnotit, zda se mu angažmá gabonského záložníka do budoucna vyplatí.

Kanga byl potrestán v osmé minutě nastavení prvního poločasu - i kvůli špatným verdiktům rozhodčích značně vyhroceného - derby, kdy odhozením balonu zdržoval rozehrávku domácích. "Tohle je naprosto zbytečné a pro Spartu velká ztráta. Zapadá to do jeho povahy," říká šéfredaktor čtvrtletníku Football Club Karel Häring.

Jako první v ligové sezoně tak Kanga dostal 12 žlutých karet, což automaticky znamená trest na tři kola. Osmadvacetiletý hráč ale vynechá pouze poslední dvě kola základní části a do nadstavby už bude moci zasáhnout. Tresty za žluté karty se totiž do nadstavbové části nepřenášejí, pokud klub uhradí pokutu.

"Zbytečná žlutá karta. Ale za simulování už mohl dostat v jiných momentech utkání další žluté," myslí si bývalý obránce Slavie Jan Suchopárek.

Jaké bylo derby a je Guélor Kanga pro Spartu dlouhodobě přínosem? Více ve Fotbal fokus podcastu:

"To je přesně druhá tvář Guélora Kangy. Není možné, aby hráči nevěděli o situaci v týmu. A vzít balon, který leží, a odkulit ho tři metry vedle a rozhodčímu dát šanci... To není normální. Uznávám, že je dobrý hráč, ale co někdy předvádí... Spartě umí pomoct, ale taky ublížit. A tady je na zváženou, kam to spěje," doplňuje Jan Podroužek z Deníku Sport.

Kanga chodil do některých soubojů se slávisty velmi tvrdě, sám se také často octl na trávníku a rozhazoval rukama. "Zápas se mu až tolik nepovedl. Odvolaná penalta byla po jeho ztrátě ve středu pole," říká Suchopárek.

Derby skončilo smírem ve skóre 1:1, nikoliv však na hřišti. Po hvizdu sudího Karla Hrubeše začala na trávníku v Edenu strkanice poté, když právě Kanga provokoval domácí fanoušky. K záložníkovi Sparty tak okamžitě přiběhl rozzlobený slávistický obránce Simon Deli a Kangu musel chránit stoper Lukáš Štetina.

"Kdybychom se podívali na pohárové zápasy v Opavě a Teplicích, které Sparta vyhrála na pokutové kopy, dělal tam prakticky to samé, že provokoval domácí fanoušky," připomněl Häring v pořadu Dohráno Plus.

Sparta by si tak podle něj měla sama vyhodnotit, zda je přínos bývalého záložníka ruského Rostova takový, že převyšuje jeho nespolehlivost. "Pro mě poměr cena a výkon tohoto hráče je pro ten klub kontraproduktivní, nevýhodný," tvrdí bývalý reprezentant Milan Luhový.

"Kangovo chování a přínos na hřišti? Sparta potřebuje hrát o titul a konstruktivní hru. A toto je vyloženě problém i v kabině, protože ho musíte držet, aby se vám neurval, protože vám to narušuje kolektiv. Jsou jednotlivci, kteří vám ho rozbít dokážou, a pak se to přenese na hřiště. A on to přenáší," dodává někdejší útočník Slovanu Bratislava a pražské Dukly.

Kangova osobnost jitří emoce prakticky od loňského února, kdy na Letnou přišel z Crvené zvezdy Bělehrad. V poslední době si ale řadu sparťanských fanoušků naklonil na svou stranu díky zlepšeným výkonům a větší koncentrovanosti na svém postu.

"Kangova pozice na hřišti se trochu změnila oproti podzimu, kdy byl zatažen skoro až mezi stopery. Teď hraje víc vepředu a je i víc produktivní, i když spoustu gólů dává z penalt,“ přidává ve Fotbal fokus podcastu komentátor ČT sport Vlastimil Vlášek.

"Pro Spartu je škoda, že Kanga hrál s Dočkalem jen jeden zápas, protože potom, co byl Kanga posazen, tak proti Plzni hráli spolu výborně," připomíná Vlášek březnové utkání, po kterém už se kvůli zranění kapitán Bořek Dočkal ve sparťanském dresu až dosud neukázal. Podle posledních informací má jeho léčba trvat delší dobu.

"Kanga je v současné době hra Sparty a spousta hráčů tu odpovědnost na něm nechává. Kdyby tam byl i Dočkal, tak zodpovědnost by byla i na něm, určitě i on je typově a charakterově hráč, který by Kangu nějakým způsobem trochu srovnal," myslí si Vlášek.

"Kanga rozděluje. Ale musí se uznat, že je to jeden z mála hráčů, který se nebojí vzít zodpovědnost. Udělal chyby, ale se svou kontroverzní povahou se neschovává. Sparta si musí vyhodnotit, jestli se jí pořád vyplatí, nebo ne," dodává Häring. Guélor Kanga má na Letné smlouvu do léta 2021.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio fotbal - Dohráno Plus
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články