Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

Pokorného gólparáda skolila Sigmu a zajistila Baníku cenné vítězství

Reparát za senzační domácí porážku 2:4 s Teplicemi složili ve 22. ligovém kole fotbalisté Baníku Ostrava. Ve vyrovnaném utkání totiž udolali Sigmu Olomouc 1:0 díky famózním nůžkám stopera Jakuba Pokorného. V neúplné tabulce se proto posunuli na čtvrté místo, Hanáci jsou devátí.

Utkání Baník Ostrava - Sigma Olomouc
zdroj: ČTK autor: Pryček Vladimír

Slezané inkasovali v úvodních dvou jarních kolech šest gólů, a zřejmě i proto trenéři po čtyřech měsících vrátili mezi tyče zkušeného Laštůvku, který dlouho scházel pro zranění. Gólmani ovšem ve velké permanenci nebyli.

Zejména bojovný fotbal přinášel řadu soubojů o míč ve středu hřiště, o to méně střeleckých příležitostí. Domácí zahrozili ve 12. minutě po rohu Ekpaiem, ale jeho hlavičku vyškrábl nad břevno Stejskal. Ekpai se dral do koncovky ještě jednou, když Ostrava postupovala v rychlém brejku kupředu, Boulův centr na malé vápno však odvrátila hostující obrana.

Olomouc v úvodní půli a vlastně v první hodině velkou šanci neměla. Zato pak dvě vyložené během necelé minuty. Nejprve v 63. minutě po Chvátalově centru hlavičkoval z malého vápna Beneš, ale domácí reflexivně na čáře spasil Laštůvka. Záhy po ostravském nedůrazu "vyplaval" sám na vápně Zifčák, ale i jeho přízemní ránu zkušený gólman lapil.

Baník se po minulé překvapivé porážce s Teplicemi opět moc neprosazoval a příliš tomu nepomohlo ani nasazení dalšího hrotového útočníka Klímy k Almásimu.

Domácí neměli žádný tlak ani šance, přesto se deset minut před koncem dostali do vedení. Už se zdálo, že hosté po rohovém kopu odolají hrozbě, ale pak se míč odrazil na Pokorného, který povedenými "nůžkami" zhruba z 13 metrů trefil síť.

"Moc gólů nohama nedávám, spíš hlavou. Takový už asi nedám nikdy. Vnímal jsem, že kolem mě nikdo není. Už jsem měl tenhle nápad jednou v Opavě, tam jsem trefil soupeře kolenem do hlavy a dostal červenou kartu. Nesjelo mi to, ale i tak to bylo obrovské štěstí," popsal Pokorný. "Vítězný gól Baníku byl nádherný. Bude patřit do hitparád, to musím přiznat," řekl olomoucký trenér Václav Jílek.

Sigma se pokoušela zachránit alespoň bod. Střídající Navrátil mířil nebezpečně k tyči, ale Laštůvka jeho ránu vytáhl.

Baník Ostrava - Sigma Olomouc 1:0 (0:0)

Branka: 81. Pokorný. Rozhodčí: Batík - Dobrovolný, Dresler - Ondráš (video). ŽK: Boula, Ekpai, Laštůvka - Greššák, Chvátal, Daněk. Diváci: 6151 (omezený počet). 

Ostrava: Laštůvka - Ndefe, Pokorný, Lischka, Fleišman - Ekpai (67. Jaroň), Kaloč, Kuzmanovič (59. Klíma), Boula (59. Buchta, 90. Juroška), Falta - Almási. Trenér: Galásek.

Olomouc: Stejskal - Chvátal (88. Zahradníček), Jemelka, Beneš, Zmrzlý - Zifčák (65. Navrátil), Greššák (88. Poulolo), Daněk, Breite, González - Chytil (77. Růsek). Trenér: Jílek.

Ondřej Smetana (trenér Ostravy): "Zápas byl velmi náročný po soubojové stránce. Sigma si vytvořila ve druhé půli několik šancí, při kterých nás podržel Lašty (Laštůvka). My jsme věděli, že utkání musíme vyhrát za každou cenu. Jsem rád, že jsme zápas úspěšně zvládli s čistým kontem a že kluci nechali na hřišti všechno."

Václav Jílek (trenér Olomouce): "V první půli tam bylo z naší strany málo sebevědomí i kvality. Bylo to hodně nepřesné, málo šancí. Druhý poločas už ale byl jasně v naší režii a měli jsme tři slušné brankové příležitosti. Ten vítězný gól Baníku byl nádherný. Bude patřit do hitparád, to musím přiznat. Bylo to po standardce, k nějaké chybě tam došlo. Chtěli jsem hrát aktivně, Baník si s tím moc nevěděl rady. Šlo o dobré utkání s nešťastným koncem pro nás. Bylo to podobné jako v Jablonci, připadá mi, že na nás leží taková kletba. Mohli jsme být v daleko větším klidu. Těžko dnes něco hráčům vytýkat, ale selhali jsme ve finální fázi."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články