Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Plzeňský komplex Sparta. Viktoria chce konečně zvítězit

Plzeň - První fotbalovou ligu čeká nejdůležitější duel podzimní části. Dva největší favorité na zisk titulu, Plzeň a Sparta, se po dvanácti kolech konečně střetávají ve vzájemném duelu. Západočeši jsou na tom zatím o bod lépe. Letenské však neporazili již dva roky od památného zápasu, který rozhodla kontroverzní penalta po zákroku na Davida Limberského. Přímý přenos utkání Viktoria Plzeň - Sparta Praha sledujte od 20:15 na ČT sport, Studio fotbal začíná již v 19:25.

Vyzyvatelem v utkání bude spíše Plzeň, která nehodlá Spartě dovolit obhájit titul a nad letenským celkem nezvítězila v posledních pěti zápasech. Jenže bodový náskok na čele tabulky Plzni poskytuje psychologickou výhodu. "Myslím, že je to určitý bonus. Mužstvo do zápasu vstupuje jako lídr a ten, kdo se musí snažit nás předhonit, je Sparta," staví role jednotlivých týmů v utkání trenér Viktorie Miroslav Koubek.

Co napovídá tomu, že by Plzeň mohla nepříznivou statistiku v posledních pěti utkáních změnit? Sebevědomí Viktorie pomáhá vynikající forma, mužstvo se po příchodu trenéra Koubka stabilizuje a zlepšuje se v defenzivě. V posledních šesti zápasech pětkrát udrželo čisté konto.

"Viktorka je ofenzivní mužstvo, ale v této sezoně se změnila v tom, že inkasuje méně branek. Stále si udržuje stejnou kvalitu ve hře dopředu, ale dřív ji brzdilo to, že dostávala hodně branek. To se teď změnilo. O to je jejich kvalita a síla komplexnější," ocenil kouč Sparty Vítězslav Lavička.

Plzni navíc v uplynulých ligových střetnutích často škodilo, že byla vyčerpána boji v evropských pohárech. Například v minulé sezoně Západočeši odehráli o šestnáct utkání více než Sparta a únava vždy byla znát. Ať už na začátku sezony, kdy Sparta vypadla hned ve druhém předkole Evropské ligy, zatímco Plzeň se prokousávala do Ligy mistrů, či na jaře, kdy po souboji se Spartou následovalo osmifinále Evropské ligy s Lyonem.


Rozdáme si to se Spartou jako rovný s rovným," říká nyní možná i proto David Limberský. "Doma jsme s nimi zas tak špatně nehráli. Každá šňůra jednou končí a nevidím důvod, proč bychom neměli vyhrát nyní," dodává reprezentační levý bek.

Vítězné mentalitě může pomoci i návrat Václava Pilaře na Štruncovy sady. Právě při jeho posledním startu v základní sestavě v zápase proti Spartě se Viktorii podařio na Letné vyhrát 3:1 a šikovný tvořivý hráč se postaral o vítězný gól. Podle Pilaře je recept na Spartu jasný. "Potřebujeme oproti minulým zápasům zlepšit všechno, musíme hrát agresivně a nedat jim prostor," myslí si.

Pro Spartu tak bude zápas zřejmě největším testem v domácí soutěži za poslední měsíce. "Blíží se zápas, který hodně přitahuje pozornost fanoušků, médií i nás. Bude to nesporně důležitý zápas z psychologického pohledu," uznává trenér Letenských Lavička. "Oba soupeři se znají do detailů, ale vždy může dojít k překvapivým krokům," doplnil Lavička.

V sobotu se před večerním vrcholem Plzeň - Sparta uskuteční dalších pět utkání. Slavia chce ukončit sedmizápasovou sérii bez vítězství doma proti Příbrami, která na půdě pražského klubu nikdy v první lize nevyhrála. Poslední nováček Hradec Králové touží zlomit šňůru šesti porážek v Ostravě. Slovácko se představí v Brně, které čtyřikrát za sebou nebodovalo.

Teplice chtějí domácí formu potvrdit proti předposlední Jihlavě, Vysočina však pod koučem Romanem Kučerou ve třech zápasech neprohrála a neinkasovala. Dukla Praha na Julisce přivítá dalšího nováčka České Budějovice.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články