Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Plzeň zničila Duklu, Liberec znovu klopýtl

Praha - Sparta doma udolala hradecké votroky 1:0 a dál vede tabulku o tři body před Jabloncem. O jediný gól se postaral v závěru poločasu albánský útočník Bekim Balaj. Sparta si připsala pátou ligovou výhru za sebou. Naopak mistr z Liberce se nepřestává trápit, znovu doma jen remizoval, tentokrát se Slavií 0:0. Zato Plzeň řádila, rozstřílela Duklu na Julisce 4:1.

Útočník Sparty Kadlec doráží na brankáře Hradce
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Před zápasem se Letná bouřlivým potleskem rozloučila s dlouholetou oporou Liborem Sionkem, který se rozhodl ukončit aktivní kariéru. Jeho nástupci ve sparťanském dresu dlouho nedokázali potěšit své fanoušky, kteří poprvé v sezoně mohli do ochozů po vypršení disciplinárního trestu za jarní výtržnosti.

Sparta bez Kweukeho v sestavě sice měla převahu, ale kvůli nepřesnostem její kombinace většinou končily maximálně u vápna. Až s blížícím se poločasem začala Sparta přidávat na obrátkách a v 39. minutě již udeřilo. Po nevydařeném rohu zůstala Sparta v útoku, na levém křídle se objevil stoper Jarošík, který nacentroval na zadní tyč, kde Balaj v pádu usměrnil hlavičkou míč do sítě.

Trenér Sparty Lavička po zápase:

"Jsme rádi, že jsme v tom náročném programu zápas zvládli, i když jsme si představovali, že to bude po přesvědčivějším výkonu. Hradec byl houževnatý a čekal na šanci. Nám chyběl oproti zápasu s Feyenoordem lepší pohyb. Ty tři body jsou urvané."

Sparta pak přišla o kapitána a tvůrce hry Matějovského, který si zřejmě znovu poranil kotník, s nímž má od úvodu sezony problémy, a byl ze hřiště odnesen na nosítkách. Oběma týmům se v druhém poločase příliš nedařila přechodová fáze, a tak se do nadějnějšího zakončení dostal jen střídající Krejčí, který po rohu hlavičkoval vedle. Hradec bojoval o vyrovnání, jenže ze série rohů a centrů do vápna vytěžil jen nebezpečnou střelu Zeleného, kterou sparťanští obránci zablokovali.

Sparta Praha - FC Hradec Králové 1:0 (1:0)

Branka: 39. Balaj. Rozhodčí: Jílek - Marek, Štěrba. ŽK: Šisler, Fukal (oba Hradec). Diváci: 9631.

Sparta: Vaclík - Vidlička, Švejdík, Jarošík, Pamič - Skalák (60. Krejčí), Matějovský (45.+1 Holek), Pavelka, Přikryl - Kadlec, Balaj (77. Kweuke). Trenér: Lavička.

Hradec Králové: Koubek - Plašil, Hochmeister, Fukal, Poděbradský - Strnad (70. Janoušek), Šisler - Holeš (74. P. Dvořák), Harba, Zelený (89. Voltr) - Uškovič. Trenér: Plíšek.

Liberec znovu klopýtl, Slavia již 11 zápasů venku nevyhrála

Fotbalisté pražské Slavie remizovali v 6. ligovém kole na hřišti Liberce bez branek a na výhru zvenku čekají už jedenáct zápasů. Pražané si proti mistrovi vytvořili víc šancí, brankáře Bičíka ale nedokázali překonat ani v krátké přesilovce po vyloučení Fleišmana. Slovan na vedoucí Spartu ztrácí už pět bodů.

Liberecký kouč Šilhavý, který dlouhá léta hrával za Slavii, udělal po čtvrtečním vyřazení z pohárové Evropy od Dněpropetrovsku několik změn v sestavě. Od začátku poslal na hřiště Karišika, Blažka a poprvé i Senegalce Mustaphu. Stále ale postrádal zraněného Šurala, a tak k souboji nejlepších ligových střelců s hostujícím Kiselem nedošlo.

Trenér Slavie Rada po zápase

"Co se týče předvedené hry, hlavně s prvním poločasem jsem spokojen. Hráli jsme aktivně, domácí jsme prakticky nepustili do šance. Jsem nespokojený s výsledkem, myslím, že jsme tady měli šance na to, abychom to dotáhli do vítězného konce."

Severočeši v úvodu drželi míč, mnohem nebezpečněji a přímočařeji ale hrála Slavia. Mistr kazil přechodovou fázi a Čontofalského tak lehce postrašil jen centr ze 40. minuty, který proletěl malým vápnem. Domácí kouč Šilhavý zkusil o přestávce probudit tým dvěma změnami, Keliče s Blažkem nahradili Nezmar a Souza.

Oba týmy toužily strhnout tři body na svou stranu. Blízko k rozhodnutí měl Kisel, který po Bičíkově vyběhnutí vracel míč z dálky do prázdné branky, ale radost z šestého gólu v sezoně mu zkazil dobře stojící Nezmar. Na opačné straně Slovan neproměnil dva závary a stejně jako Slavia tak podruhé v ligové sezoně vyšel střelecky naprázdno.

Slovan Liberec - Slavia Praha 0:0

Rozhodčí: Příhoda - Košec, Kovařík. ŽK: Janů - Juhar, Vošahlík, Mičola, Cicman. ČK: 87. Fleišman (Liberec). Diváci: 4848.

Liberec: Bičík - Ljulka, Karišik, Kelič (46. Nezmar), Fleišman - Janů - Kušnír, Vácha, Blažek (46. Souza), Breznaník - Mustapha (77. Rabušic). Trenér: Šilhavý.

Slavia: Čontofalský - Nitrianský, Latka, Hubáček, Juhar - Petrák - Vošahlík (72. Mičola), Kisel (88. Cicman), Zmrhal, Tusjak - Škoda. Trenér: Rada.

Nováček z Jihlavy po sérii sympatických výkonů konečně vyhrál v Mladé Boleslavi

Fotbalisté Jihlavy poprvé od postupu do první ligy vyhráli. Po pěti remízách za sebou se dnes radovali z tříbodového zisku v Mladé Boleslavi. Základ k němu položil v prvním poločase jejich nejlepší střelec Tecl. Pak sice Magera z penalty snížil, ale zkušený Koloušek v závěru výhru pojistil třetím gólem. Domácí hráli celý druhý poločas bez vyloučeného Opiely.

Domácí se snažili o aktivní vstup do zápasu, ale Jihlavě vyšel hned první protiútok. Jungr v sedmé minutě z levé strany poslal přízemní centr do pokutového území a Tecl snadno usměrnil míč do sítě. Jihlavský útočník se podepsal i pod druhou branku svého týmu, ve 23. minutě ho v pokutovém území stáhl boleslavský Zbrožek a sám faulovaný proměnil nařízenou penaltu ve svůj už pátý ligový gól.

Trenér Jihlavy Komňacký po zápase:

"Asi není náhoda, že jsme ještě neprohráli. Jdeme do každého zápasu s poctivým a skromným plánem. Pro naše hráče je výhra na půdě pohárového zástupce velkým povzbuzením do další práce."

Také domácí dostali k dispozici pokutový kop, o devět minut později Tlustý fauloval Sivriče a Magera střelou doprostřed branky snížil na 1:2. Svěřenci trenéra Miroslava Koubka chtěli vyrovnat ještě do přestávky, ale v předposlední minutě prvního poločasu si zkomplikovali situaci. Opiela s Janíčkem si laxně přihrávali poblíž půlící čáry, míče se zmocnil jihlavský Vaculík, v úniku ho Opiela fauloval a rozhodčí ho vyloučil.

Jihlavský útočník Tecl při svém desátém ligovém startu mohl završit první hattrick, v 79. minutě běžel sám na branku, ale gólman Šeda ho vychytal. U třetí branky tak Tecl nakonec "jen" asistoval. V 86. minutě přihrál Kolouškovi a ten z levé strany lehkým lobem přehodil Šedu.

Mladá Boleslav - Jihlava 1:3 (1:2)

Branky: 32. z pen. Magera - 7. a 23. z pen. Tecl, 86. Koloušek. ŽK: Zbrožek, Kulič, Kysela - Šourek, Tlustý, Rada. ČK: 44. Opiela (M. Boleslav). Rozhodčí: L. Kovařík - Ubias, Blažej. Diváci: 3732.

Mladá Boleslav: Šeda - Kysela, Johana (32. Janíček), Zbrožek - Bořil (46. Mareš), Opiela, Kúdela, Šírl - Kulič (58. Štohanzl), Magera, Sivrič. Trenér: Koubek.

Jihlava: Blažek - Karlík, Tlustý, Šourek (46. Kučera), Josl - Masopust (77. Mešanovič), Jungr (65. Sedláček), Rada, Koloušek, Vaculík - Tecl. Trenér: Komňacký.

Plzeň zničila Duklu na jejím hřišti 4:1

Fotbalisté Plzně si odvezli jednoznačnou výhru 4:1 z hřiště pražské Dukly a v tabulce nejvyšší soutěže se dotáhli na druhý Jablonec. Na třetím ligovém vítězství Plzně za sebou měl klíčový podíl útočník Bakoš, autor dvou branek. Jednou se trefili i Darida s Hanouskem. Plzeň si stihla dát i vlastní branku, když se do ní nechtěně trefil střídající Fillo. Plzeň ztrácí tři body na vedoucí Spartu, Dukla je jedenáctá.

Plzeň na Julisce dokázala, že po čtvrtečním postupu přes Lokeren do základní skupiny Evropské ligy vládne velkým sebevědomím. První dvacetiminutovka se změnila ve hru na jednu bránu a hráči Dukly měli myšlenky jen na to, aby odvraceli řadu nebezpečných akcí hostí.

Plzeň na hřišti díky vyspělé kombinaci vládla, zatímco domácí o míče přicházeli hned po jejich získání. Západočeši šli do vedení po půlhodině hry: Útočník Bakoš se blýskl precizní trefou z trestného kopu. V 58. minutě pak Rada znovu neměl nárok proti umístěné střele reprezentačního záložníka Daridy, který skvěle zužitkoval centr Rajtorala.

Ten měl klíčový podíl i na třetí brance, která jen dokonala dnešní zmar Dukly. Gólman Rada hrubkou v rozehrávce nechal vzpomenout na podobný kiks z loňského vzájemného utkání na Julisce, Rajtoral míč rychle posunul k Bakošovi, který mohl slavit svůj druhý dnešní zásah. Plzeň s Duklou neměla žádné slitování a dál se hnala za zvýšením náskoku.

Spící obranu domácích Západočeši vyšachovali i v 77. minutě a Hanousek tvrdou ranou pokořil svůj bývalý tým a radoval se z gólu ve třetím zápase za sebou. Plzeň Dukle nakonec pomohla k čestnému úspěchu. Střídající Fillo zazmatkoval při standardní situaci domácích a omylem překonal brankáře Kozáčika.

Dukla Praha - Viktoria Plzeň 1:4 (0:1)

Branky: 86. Fillo vlastní - 31. a 66. Bakoš, 58. Darida, 77. Hanousek. Rozhodčí: Adámek - Gallo, Dobrovolný. ŽK: Malý - Limberský. Hanousek. Diváci: 3258.

Dukla: Rada - Hašek, Božič, Vorel, Vrzal - Borek (83. Podrazký), Gedeon - Pázler (65. Svatonský), Malý, Berger - Přeučil (61. Pospěch). Trenér: Kozel.

Plzeň: Kozáčik - Řezník, Ševinský, Procházka, Limberský (82. Fillo) - Horváth, Darida - Rajtoral, Hanousek, Ďuriš (89. Končal) - Bakoš (79. Malakjan). Trenér: Vrba.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články