Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Plzeň vydřela důležitou výhru ve Zlíně i díky kontroverzním výrokům sudích

Zlín - Plzeň si zajistila povinné, ale cenné tři body z těžké zlínské půdy, kde vyhrála 2:1. Vítězství Plzeň vydřela až v druhé půli a musela otáčet skóre, když v prvním poločase skóroval Poznar. Zlín mohl vést dokonce o dva góly, ale samostatný únik Poznara zastavil nesprávně sudí Paták kvůli domnělému ofsajdu. Plzeň pak v poslední půlhodině vstřelila dvě branky. Nejdříve se trefil Petržela, který si před vstřeleným gólem zpracoval míč rukou, a po protestech byl vyloučen domácí Matejov, na 2:1 skóroval Vaněk po chybě brankáře Dostála.

Utkání Zlín - Plzeň
zdroj: ČTK autor: Dalibor Glück

Na mokrém terénu se Zlín zaměřil na opatrnou hru s důrazem na defenzivu a rychlé protiútoky, z nichž hned ten první se dokonale povedl. Holík našel na hranici trestného území Poznara, který přes stopera Hubníka přesnou přízemní střelou otevřel skóre utkání. Tímto gólem ukončil po 581 minutách plzeňskou ligovou neprůstřelnost.

Po inkasované brance se Zlín zatáhl ještě více do defenzivy. Fotbalisté Viktorie se snažili křídelní hrou protivníka překvapit. Na pravé straně vynikal úniky technicky vybavený Petržela, zleva hrozil Kovařík. Jejich centrované míče ale většinou stačili stopeři Zlína Jugas s Hájkem odvracet.

V úvodním poločase lídr tabulky zahrozil pouze dvakrát. V 17. minutě centr Hrošovského s námahou Dostál vyrazil. O sedm minut později zlínský brankář pohotovým zákrokem chytil hlavičku Vaňka. Další akce Plzně navzdory výrazné územní převaze narážely na zformované zadní soupeře.

Po změně stran se hra oboustranně zrychlila. Plzeň zvýšila tlak, Zlín odpovídal stejnou zbraní. Střely Kovaříka a Petržely brankář Dostál vyrazil, na druhé straně dělovku obránce Hájka zlikvidoval Kozáčik. V 59. minutě po pravé straně zaútočil Petržela. Při zpracování míče si pomohl rukou, protáhl se kolem Matejova i Hájka a vyrovnal. Matejov po vehementních protestech uviděl druhou žlutou kartu a utkání pro něj skončilo.

O patnáct minut později Vaněk střelou z dvaceti metrů překvapil brankáře Dostála. Zlín i v početním oslabení bojoval, ale vyrovnat se mu nepodařilo. 

Fastav Zlín - Viktoria Plzeň 1:2 (1:0)

Branky: 9. Poznar - 59. Petržela, 74. Vaněk. Rozhodčí: Paták - Wilczek, Kotík. ŽK: Matejov - Hejda, Hubník. ČK: 59. Matejov. Diváci: 4162.

Zlín: Dostál - Pazdera, Jugas, Hájek, Matejov - Bartolomeu (46. Vukadinovič), Holík (82. Benčík) - Janíček (70. Živulič), Motal, Koreš - Poznar. Trenér: Páník.
Plzeň: Kozáčik - Matějů, Hubník, Hejda, Limberský - Vaněk, Hrošovský - Petržela (72. Kopic), Kolář, Kovařík (90. Rajtoral) - Holenda (89. Fořt). Trenér: Krejčí. 

Bohumil Páník (trenér Zlína): "Plzeň má velice kvalitní tým a způsob hry, kterým přečísluje soupeře po křídlech. Rychlá vedoucí branka nám dodala sílu. Spoustu míčů pochytal Dostál, na tom jsme měli postavenou hru, bohužel jsme kazili hodně míčů v přechodové fázi. Do druhé půle jsme poslali brejkové hráče, bohužel jsme dostali branku. Viděl jsem po zápase v televizi akci, brance předcházela ruka, Matejov to nevydržel. Tento klíčový okamžik s týmem zatřásl. Tím vyháníme diváky ze stadionu. Dnešní utkání bylo i pro otce a děti, které vidí reakci rodičů a dědečků. Tato akce měla být demonstrací fotbalu, ale otočila se proti němu."
Karel Krejčí (trenér Plzně): "Jsem rád, že jsme zvládli další těžké utkání. Nevyšel nám vstup do zápasu, kdy jsme dostali branku. Od tohoto momentu se zápas odvíjel. Dostávali jsme se přes Petrželu do šanci, které jsme neproměňovali, Měli jsme i soustu standardních situací. O poločase byla v šatně trochu bouřlivá atmosféra. Jsem rád, že naši hráči ve druhém poločase ukázali charakter. Jen mě mrzí, že jsme měli po vyloučení Matejova více šancí, které jsme neproměnili. Proto jsme se strachovali o výsledek až do konce." 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články