Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Plzeň ve slavnostním zápase po obratu zdolala Budějovice 2:1

Plzeň oslavila vítězně zápas ke 110. výročí založení klubu. Západočeši porazili České Budějovice po obratu 2:1 a upevnili si vedení v tabulce. Viktoria v sezoně nejvyšší soutěže vyhrála sedmé utkání. Na začátku druhého poločasu hosty poslal do vedení Nigerijec Fortune Bassey, mezi 69. a 79. minutou otočili skóre obránci Radim Řezník s kapitánem Lukášem Hejdou.

Radost fotbalistů Plzně
zdroj: ČTK autor: Miroslav Chaloupka

"Je to šťastné vítězství, dneska jsme nesehráli dobrý zápas. O to víc si cením, že jsme nepříznivý stav otočili," řekl plzeňský trenér Michal Bílek.

"Mě mrzí, že nevezeme žádný bod, protože výkon byl velice slušný. Jedině to mě těší," přidal českobudějovický kouč David Horejš.

V základní sestavě plzeňského týmu nastoupil poprvé v sezoně uzdravený záložník Kalvach. Domácí oblékli speciální retro dresy, fanoušci na tribunách symbolicky v 11. minutě předvedli oslavné choreo.

Krátce předtím plzeňský Pernica po rohu hlavičkoval do tyče. V další fázi ale převzaly iniciativu České Budějovice. Domácí hodně chybovali a velké problémy jim dělal především útočník Bassey.

Blízko vedoucímu gólu byl Čavoš, který ve 20. minutě trefil tyčku. Poté Bassey v dobré pozici těsně přestřelil. Viktoria si do konce poločasu nevytvořila větší šanci.

"V prvním poločase jsme byli jednoznačně lepší než Plzeň. Bohužel ty možnosti, které jsme měli, jsme využít nedokázali. Bylo jich tam poměrně dost, abychom si s tím trošku líp poradili," upozornil Horejš.

Jihočeši vstoupili lépe i do druhého dějství a v 53. minutě otevřeli skóre. Rychlou akci Hory a Van Burena zakončil Bassey výstavní ranou z voleje, která po odrazu o tyč zapadla za bývalého budějovického brankáře Staňka.

"Od začátku zápasu jsme soupeři nechali hodně prostoru, líp kombinoval. Nám se nedařilo. O branku jsme si koledovali a pak jsme ji dostali," konstatoval Bílek.

Plzeňští se pokusili o rychlé vyrovnání, po hlavičce náhradníka Chorého vyrazil Mosquerovu dorážku Vorel. Hostující gólman poprvé inkasoval v 69. minutě, kdy ho Řezník zblízka překonal přízemní střelou.

Viktoria pak budějovické mužstvo dostala pod velký tlak. Po několika šancích v 79. minutě dokonal obrat Hejda, jenž hlavou využil Sýkorův centr po rohu.

Dynamo málem vyrovnalo, ale Talověrovu hlavičku na brankové čáře zlikvidoval fantastickým zákrokem Staněk. Plzeňský brankář v nastavení vyrazil i ránu střídajícího Škody.

"Byla to přirozená reakce, prostě jsem reagoval na střelu. Od toho tam jsem, abych se pokusil šance zneškodnit. Jsem rád, že to vyšlo," prohlásil Staněk.

Západočeši podvacáté za sebou s Budějovicemi v lize neprohráli a zvítězili v devátém z posledních 10 vzájemných zápasů.

Viktoria Plzeň - Dynamo České Budějovice 2:1 (0:0)

Branky: 69. Řezník, 79. Hejda - 53. Bassey. Rozhodčí: Petřík - Kotík, Pochylý - Kocourek (video). ŽK: M. Havel, Beauguel, Pernica, Staněk - Čavoš. Diváci: 9312.

Plzeň: Staněk - Řezník, Pernica, Hejda, M. Havel - Bucha, Kalvach (56. Chorý) - Kopic (56. Janošek), Sýkora (90.+2 Čermák), Mosquera (80. Šulc) - Beauguel. Trenér: Bílek.

Č. Budějovice: Vorel - Sladký, Králik, Talověrov, Novák - Čavoš, Hellebrand (83. Škoda) - Van Buren, Hora (70. Javorek), Mršič (74. L. Havel) - Bassey. Trenér: Horejš.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články