Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Plzeň v deseti vyhrála v Liberci, Sparta vydřela tři body

Praha – Plzeň dokázala v deseti lidech otočit utkání v Liberci a zvítězit 2:1. K dobrému výsledku však Západočechům pomohlo několik chybných rozhodnutí rozhodčích. Zatímco první plzeňský gól padl z viditelného osfajdu, na druhé straně naopak sudí opakovaně zastavili libereckou šanci špatně odmávaným ofsajdem. Sparta se hodně nadřela na domácí vítězství s předposledními Teplicemi. Výhru 1:0 jí zajistil gólem až v 84. minutě Bekim Balaj. V dalším utkání ostravský Baník zvítězil nad Slováckem 2:1.

Plzeňští otočili v deseti

Západočeši se Slovanu částečně pomstili za poslední duel minulé sezony, ve kterém po remíze 0:0 přišli o titul, a zároveň pokazili domácímu Janu Nezmarovi rozlučku s domácím publikem.  

Nezmar, který po podzimu ukončí kariéru, opět po čtyřech kolech nastoupil v základní sestavě, v první půli ale na stoperu moc práce neměl. Plzni se na začátku nedařilo a domácí i bez režiséra hry Štajnera působili přímočařejším dojmem a rychleji kombinovali. Jejich aktivita po devatenácti minutách přinesla vedoucí gól. Bosančič si pohrál s dvěma protihráči a sám před Kozáčikem nezaváhal. Plzeňská obrana inkasovala v soutěžním utkání po 450 minutách a dál nezvykle chybovala.

Viktoria poprvé zahrozila až v 41. minutě, po Ďurišově centru ale pálil Zeman nad. Dvě minuty srazil Procházka v pozici posledního hráče unikajícího Delargeho a rozhodčí Kocourek mu musel udělit červenou kartu. A to mohl dostat jít ze hřiště vzápětí i plzeňský Bakoš, když ve strkanici šáhl do obličeje Polákovi.

Jaroslav šilhavý, trenér Liberce: "Plzeň (po vyloučení Procházky) dobře bránila, hrála z bloku a čekala na brejky, které umí. My jsme dvě šance nedali, naopak soupeř je proměnil. Celý druhý poločas byli hráči nervózní, pasivní a uspěchaní. Jako by se báli výsledku a vyústěním toho byl druhý gól." 

Pavel Vrba, trenér Plzně: "Po vyloučení se zápas pro nás nevyvíjel vůbec dobře. Musím smeknout před hráči za druhý poločas, mužstvo ukázalo charakter. Otočit to tady v deseti je obrovský úspěch a strašně si toho vážíme." 

Zpočátku druhého poločasu se zdálo, že bude jen otázkou času, kdy Slovan pojistí vedení. Jenže Liberečtí ale postupně přestali být aktivní a Plzeň je ztrestala. Střídající Štípek byl na hřišti dvě minuty, když po přihrávce od Ďuriše srovnal a radoval se z premiérového ligového gólu. Opakované záběry však plzeňského hráče usvědčily, že v době přihrávky byl v ofsajdu. Přitom na druhé straně sudí několikrát neprávem zastavili unikajícího libereckého hráče zdvižením praporku.

Utkaní Liberec - Plzeň
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

U Nisy v tu chvíli nebylo nijak patrné, že domácí hrají přesilovku. V 69. minutě sice mohl vrátit vedení Severočechům střídající Hadaščok, kterého vychytal Kozáčik, ale jinak Plzeň v oslabení nijak nebránila a snažila se rozhodnout.

To se jí nakonec povedlo. Bakošovi ještě zkazil radost praporek asistenta signalizující ofsajd, v 79. minutě ale Darida po zmatcích v domácí obraně zamířil přesně pod břevno. Zoufalý nápor Liberce pak utnul v 89. minutě svou třetí červenou kartou v sezoně Vácha. Vyloučení to bylo ale dosti přísné.

Slovan Liberec - Viktoria Plzeň 1:2 (1:0)Branky: 19. Bosančič - 62. Štípek, 79. Darida. Rozhodčí: Kocourek - Mencl, Nádvorník. ŽK: Vácha, Blažek, Šural, Kušnír, Bosančič - Limberský, Darida, Bakoš. ČK: 89. Vácha - 43. Procházka. Diváci: 4180.

Liberec: Bičík - Kušnír, Nezmar (72. Tóth), Kelič, Fleišman - Šural (68. Hadaščok), Vácha, Janů (81. Rabušic), Bosančič, Blažek - Delarge. Trenér: Šilhavý.

Plzeň: Kozáčik - Řezník, Čišovský, Procházka, Limberský - Darida (83. Hejda), Horváth - Ďuriš, Hora (60. Štípek), Zeman (46. Ševinský) - Bakoš. Trenér: Vrba. 

Sparta vydřela vítězství

Do první šance se na Letné dostali v osmé minutě sparťané, kterým chyběli zraněný Kadlec i jeho potrestaný kolega z útoku Kweuke. Krejčí našel centrem z levé strany Kadeřábka, ale jeho hlavička z dobré pozice minula branku. Po průniku teplickou obranou pak Hušbauer mířil křížnou střelou jen těsně vedle. Ještě blíže úvodnímu gólu byla Sparta v 19. minutě, kdy Pamič po narážečce s Balajem trefil přízemní ranou tyč.

Balaj po skrumáži míč do branky nakonec dotlačil
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Domácí si krátce po přestávce vypracovali další dvě solidní šance. Krejčího střelu z úhlu však chytil jistý Grigar a Kadeřábkova dorážka se mezi tyče nevešla. Sparta s přibývajícími minutami stupňovala tlak, ale v koncovce se jí nedařilo. Střelu Hušbauera pod břevno vytáhl konečky prstů teplický brankář, z dobrých pozic pak přestřelili Balaj, Matějovský i střídající Přikryl.  

Hráči Teplic sice v posledních dvou zápasech vstřelili na Letné vždy dva góly, ale dnes především bránili. Jejich šance na bodový zisk držel Grigar, který v 73. minutě na brankové čáře zneškodnil i velkou příležitost Balaje. V závěrečné čtvrthodině se osmělili i Severočeši. Rychlý brejk zakončil Ljevakovič, ale Vaclík si s jeho střelou ve skluzu poradil. Reprezentační brankář se poté blýskl i při tvrdé ráně Chovance.

V 84. minutě se domácí přeci jen dočkali. Jarošíkova hlavička z rohového kopu se od břevna odrazila na brankovou čáru, odkud ji ze skrumáže dorazil za Grigarova záda Balaj. Sparta tak poprvé od šestého kola vyhrála dvě ligová utkání za sebou. Letenský celek doma vyhrál sedmé z osmi utkání a pojistil si druhé místo v tabulce, na vedoucí Plzeň ztrácí bod. Severočeši, kteří venku prohráli sedmý z osmi zápasů, jsou předposlední. 

Sparta Praha - FK Teplice 1:0 (0:0)Branka: 84. Balaj. Rozhodčí: Jílek - Filípek, Urban. ŽK: Hušbauer - Ježdík. Diváci: 6031.

Sparta: Vaclík - Zápotočný, Švejdík, Jarošík, Pamič - Hušbauer, Holek - Kadeřábek (61. Přikryl), Matějovský (90. Jirásek), Krejčí (89. Skalák) - Balaj. Trenér: Lavička.

Teplice: Grigar - Vondrášek, Lukáš, Lüftner, Rosa - Ljevakovič (88. Melunovič), Jursa (69. Dolejš) - Vůch (57. Ježdík), Jarolím, Chovanec - Mahmutovič. Trenér: Ščasný. 

Baník pod Pulpitem válí

Žádná strhující podívaná na Bazalech nebyla v prvním poločase k vidění. Díky rychlejšímu přechodu do útoku mělo Slovácko v první půli více fotbalových momentů, ale jedinou šanci si vytvořilo po standardní situaci. Míč po rohovém kopu doputoval ve 20. minutě až k nekrytému Kovářovi, který však mířil těsně nad břevno.

FC Baník Ostrava - 1. FC Slovácko 2:1 (0:0)

Branky: 70. Majtán, 82. Kraut - 80. Košút. Rozhodčí: Bílek - Peřina, Pochylý. ŽK: Majtán, Svěrkoš, Zawada, Droppa, Kraut, Milosavljev - Trousil, Valenta, Kuzma. Diváci: 5569.

I bez svého nejlepšího střelce Doška měla ofenziva Slovácka v úvodu druhé půle znovu lehce navrch. Větší šance se však nabízely domácím, Kraut však po brejku do otevřené obrany v 54. minutě v dobré pozici nepřihrál ani nevystřelil. Baník zvedl hlavu až po hodině. Během chvilkového tlaku stihl Kaprálik hlavou trefit břevno, pak se po zblokované střele Krauta dostal míč k Majtánovi, který ho v 70. minutě uklidil do odkryté branky.

Jestli 60 minut byla nuda, závěr stál za to. Hosté rozpoutali poslední nápor. Valenta střelou bez přípravy ke štěstí Ostravy mířil přímo doprostřed branky, ale v 80. minutě si střídající Košút naběhl na rohový kop a po pár sekundách na hřišti hlavou vyrovnal. Už o dvě minuty později ale Baník znovu vedl. Milosavljev krásně zatočil trestný kop z 22 metrů přes zeď k levé tyči. Slovácko tlačilo, Kovář o centimetry přestřelil, ale vyrovnat se už hostům nepovedlo ani z několika skrumáží.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články