Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Plzeň v Budějovicích vypadala na remízu, ale závěrečný tlak jí přinesl výhru

Čerstvý účastník Ligy mistrů na jihu Čech nastoupil v pozměněné sestavě a dlouho hrál s domácím celkem vyrovnaný zápas. Zhruba po hodině hry poslal trenér Bílek na trávník Chorého, Kopice i Mosqueru a později i Havla. A to se nakonec vyplatilo, když si Mosquera v 94. minutě naskočil na centr z rohu a dal vítězný gól. Pro Plzeň je to třetí výhra za sebou. 

Západočeši protáhli soutěžní neporazitelnost už na 32 zápasů. Viktoria, která má k dobru odložený duel s Brnem, se tak dostala do čela neúplné tabulky. Dynamo naopak po dvou remízách prohrálo a čtyři kola čeká na vítězství. Jihočeši nad Plzní v nejvyšší soutěži nevyhráli už 22 utkání po sobě.

Trenér Viktorie Bílek udělal hned pět změn v základní sestavě oproti úterní vítězné odvetě 4. předkola Ligy mistrů s Karabachem. Podruhé v sestavě dostal na stoperu šanci Tijani, na hrotu útoku nastoupil bývalý hráč Dynama Bassey a pozici ofenzivního středního záložníka zaujal Jirka. Kouč Jihočechů Weber vyměnil brankáře a mezi tyčemi se poprvé v lize představil Janáček.

V úvodní půli ale příliš práce neměl. Západočeši sice působili aktivnějším dojmem, ale v improvizované sestavě se často dopouštěli nepřesností. Hned v úvodu pálil nad hostující Pilař, další šance ale měli hosté až v závěru úvodního dějství.

Kliment bude chybět až šest týdnů

Plzni bude čtyři až šest týdnů chybět útočník Jan Kliment, který se zranil v úterní odvetě 4. předkola Ligy mistrů s Karabachem.

Nejprve Basseyho pokus v poslední chvíli zblokoval Havel, o chvíli později pak domácí v rozehrávce lehkovážně ztratili míč, ovšem Bucha v úniku tísněn Broukalem vůbec nevystřelil a Janáček sebral balon.

Do druhé půle vstoupili Jihočeši aktivněji a v 55. minutě byli kousek od vedení. Čoličův dlouhý aut se dostal skrz vápno až ke Sladkému a ten hlavou zblízka trefil tyč. Kouč Viktorie Bílek následně hned třikrát střídal a na trávník poslal čerstvé Kopice, Mosqueru a Chorého.

Favorit měl vzápětí dvě velké šance k vedení. Jemelkovu ránu pod břevno ale vytáhl Janáček a po následném rohu hlavičkoval Chorý těsně vedle. Plzeňští stupňovali tlak, neprosadili se však ani v 75. minutě, kdy Buchovu ránu vyrazil Janáček a po centru hlavičkoval nad Mosquera.

O čtyři minuty později už Západočeši dotlačili míč do sítě, gól přesto nakonec neplatil. Po Mosquerově centru totiž Chorý poslal balon do branky rukou a sudí Hocek po zásahu videorozhodčího trefu neuznal.

Plzeňští se ale nakonec vítězného gólu přece jen dočkali. Ve čtvrté z pěti nastavených minut nacentroval z rohového kopu Čermák a další střídající hráč Mosquera hlavičkou k tyči nedal Janáčkovi šanci. Viktoria vyhrála 1:0 stejně jako v posledním vzájemném duelu na půdě Dynama.

"Byl to nastavený čas, Plzeň dala do té situace vše. Šli tam skoro všichni hráči. Takže je to těžké bránit. Ale Mosquera měl nějakou osobku. Šlo to i do mého prostoru, já tam ten souboj prohrál, jde to zčásti i za mnou. Když ten hráč dobře naběhne a vyskočí, je to velmi těžké bránit," dodal kapitán Dynama Martin Králik.

Dynamo České Budějovice - Viktoria Plzeň 0:1 (0:0)

Branka: 90.+4 Mosquera. Rozhodčí: Hocek - Nádvorník, Machač - Kocourek (video). ŽK: Hellebrand, Králik, Zajíc - Tijani, Bucha, Mosquera. Diváci: 4893.

Č. Budějovice: Janáček - Čolič, L. Havel, Králik, Sladký - Broukal - Čmelík (83. Matoušek), Hellebrand (62. Čavoš), Hora, Penner (46. Zajíc) - Potočný (68. Grič). Trenér: Weber.

Plzeň: Staněk - Holík (68. Havel), Hejda, Tijani, Jemelka - Kalvach, Bucha - Sýkora (85. Čermák), Jirka (56. Kopic), Pilař (56. Mosquera) - Bassey (56. Chorý). Trenér: Bílek.

Jozef Weber (trenér Č. Budějovic): "Takový je fotbal. Minulý týden v Liberci jsme měli štěstí, dnes jsme ho neměli. Odehráli jsme z taktického pohledu to, co jsme chtěli. Do nějaké 65. minuty to bylo na naše možnosti i nadstandardní. Drželi jsme dobrý výsledek, v úvodu druhé půle jsme byli i nebezpeční. I když jsme si představovali, že budeme mít více ofenzivních akcí. Ale proti Plzni si soupeři moc možností nevytváří, věděli jsme, že to bude o dvou třech šancích, které musíme proměnit. To se nám nepovedlo, Slaďas (Sladký) trefil tyč. Problémy nám nastaly od nějaké 60. minuty, když tam Míša Bílek poslal najednou Kopice, Mosqueru a Chorého. I tak jsme byli koncentrovaní, až na ten neuznaný gól tam toho moc nebylo. Utkání směřovalo k remíze, ale bohužel jsme nezvládli situaci z 94. minuty. Bolí to. S Plzní musíme mít štěstí a nemůžete propadnout v závěru ze standardky."

Michal Bílek (trenér Plzně): "Když dáte gól skoro v poslední minutě, potěší to. Musím ale říct, že jsme po tom vítězství šli. Byli jsme fotbalově lepší. Bylo vidět, že chceme utkání vyhrát. I v první půli jsme poměrně dobře kombinovali, ale nevytvářeli jsme si moc situací, které by zaváněly gólem. V druhé půli se to zlepšilo. Chtěli jsme ještě trochu víc zkvalitnit ofenzivu, proto do hry šli Kopic, Mosquera a Chorý. Tlak byl o něco větší, dali jsme gól, o kterém jsme si mysleli, že je regulérní. Ale byla to ruka, takže z euforie zase do napětí. Na hráčích bylo vidět, že jim je remíza málo. Nakonec se nám podařilo dát z rohového kopu vítěznou branku. Jsme strašně rádi, protože není jednoduché tady v Budějovicích vyhrávat. Pro domácí je samozřejmě hrozné dostat gól v poslední minutě."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články