Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Plzeň uzavřela podzim skalpem Karviné a zatlačila na Slavii

Po slavném vítězství nad AS Řím a postupu do play-off Evropské ligy uspěli fotbalisté Plzně i v domácí soutěži. V 19. kole zvítězili nad Karvinou 2:1 a snížili manko na vedoucí Slavii, která v pondělní dohrávce nastoupí v Jablonci, na jeden bod. Slezané vstoupí do jarní části z předposlední pozice. Ve Štruncových sadech otevřel skóre Jan Kopic a náskok favorita zdvojnásobil Roman Procházka. Hostující Adriel D'Avila Ba Loua už stačil pouze snížit.

Roman Procházka z Plzně (vpravo) se raduje z gólu proti Karviné
zdroj: ČTK autor: Kubeš Slavomír

Viktoria začala očekávaným náporem a už v sedmé minutě šla do vedení. Kovařík z levé strany nacentroval do pokutového území a Kopic zblízka překonal brankáře Berkovce. "Dali jsme brzo první gól, ten nám pomohl. Karviná bránila na vápně, i tak jsme se tam první poločas dostávali a mohli dát čtyři pět branek," konstatoval Kopic.

Domácí měli hodně prostoru a vytvářeli si další šance. Berkovec zastavil střelu Chorého, ještě lepší zákrok předvedl zblízka proti Čermákovi.

Ve 33. minutě však inkasoval podruhé. Procházka se postavil k přímému kopu a precizní střelou přes zeď k tyči nedal karvinskému gólmanovi sebemenší šanci. Nabuzený slovenský záložník chvíli poté napálil z voleje břevno a přiležitost Limberského lapil Berkovec. Karviná mohla z ojedinělé akce před pauzou snížit, ale Hruška pohotově vyškrábnul pokus Guby.

Plzeňský tým i po změně stran za sílícího sněžení kontroloval hru. Kopic si naskočil na Čermákův centr, ale hlavička se mu nepovedla a minul branku.

Následně však obhájci titulu začali být pasivní a v 68. minutě je Karviná potrestala. Guba povedeným míčem za obranu vyslal do úniku Ba Louu a útočník z Pobřeží slonoviny sám před Hruškou nezaváhal.

Další šanci už nicméně Slezané neměli. Západočeši v závěru těsný náskok udrželi a celkově vyhráli pátý soutěžní duel za sebou.

19. kolo první fotbalové ligy:

Viktoria Plzeň - MFK Karviná 2:1 (2:0)

Branky: 7. Kopic, 33. Procházka - 68. Ba Loua. Rozhodčí: Pechanec - Melichar, Hock - Franěk (video). ŽK: Hubník (Plzeň). Diváci: 5521.

Plzeň: Hruška - Havel, Pernica, Hubník, Limberský - Hrošovský, Procházka (66. Hořava) - Kopic (90.+1 Ekpai), Čermák, Kovařík - Chorý (84. Řezníček). Trenér: Vrba.

Karviná: Berkovec - Čolič, Krivák, Janečka, Moravec - Budínský, Smrž (65. Mertelj), Ba Loua - Galuška, Ramírez (77. Dramé), Guba (86. Lingr). Trenér: Hrnčár.

Pavel Vrba (trenér Plzně): "Po prvním poločase bych řekl, že nejsem rád, že končí podzim. Protože myslím, že ten první poločas z naší strany byl možná jeden z nejlepších, který jsme tady odvedli. Když potom beru závěr utkání, tak jsem rád, že podzim končí. Protože zase ten druhý poločas z naší strany nebyl dobrý. Většinou jsme měli první poločasy špatné a druhé poločasy dobré. Tentokrát to bylo naopak. Nevím, proč to tak je, sám tomu nerozumím. Na začátku druhého poločasu to byla jedna hrůza, protože jsme v prvních deseti minutách ztratili asi osm zbytečných balonů. To, že jsme hráli tak špatně, jsme zapříčinili nějakou nepřesností. V situacích, které vůbec nebyly složité. Když soupeř dostane takový jednoduchý balon, tak se i jednodušeji zakládá protiútok. Vy se najednou musíte vracet ve větším počtů hráčů dozadu, což pro nás bylo hodně náročné, ale udělali jsme si to sami."

Norbert Hrnčár (trenér Karviné): "První poločas jsme byli ustrašení, příliš hluboko stáhnutí, malá aktivita. Plzeň si svou kvalitou dokázala vytvořit gólové šance. Chyběla mi větší odvaha směrem dopředu. Když jsme se tam i dostali, tak jsme v soupeřově šestnáctce nevyřešili tři čtyři situace na nějaký kontaktní gól, který by Plzeňáky možná znervóznil. Druhý poločas jsme hráče nabádali k větší aktivitě, zkvalitnění defenzivní činnosti, zároveň větší odvaze směrem do ofenzivy. Podařilo se nám dát kontaktní gól, ale na ten vyrovnávací gól jsme už neměli dostatek sil, možná ani kvalitu. Plzni gratuluju. Nás čeká kopec tvrdé práce po čas zimy. Věřím, že se nám ta práce vyplatí a na konci sezony se budeme usmívat."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články