Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Plzeň si spravila chuť po debaklu v Barceloně, tři body veze z Olomouce

Šestého ligového vítězství v řadě dosáhli fotbalisté Plzně a vrátili se na úspěšnou vlnu po středeční porážce 1:5 v Barceloně v rámci skupinové fáze Ligy mistrů. V 8. kole nejvyšší soutěže loupili v Olomouci výsledkem 3:2. Dvěma brankami se blýskli domácí Mojmír Chytil a hostující Tomáš Chorý. Rozhodující gól vstřelil v 68. minutě Milan Havel.

Milan Havel z Plzně se raduje z gólu v Olomouci
zdroj: ČTK autor: Peřina Luděk

Obhájci titulu proto vedou neúplnou tabulku o tři body před Slavií, která v neděli přivítá České Budějovice. Viktoria má navíc k dobru odložený domácí zápas s Brnem. Plzeň mimo jiné opět vylepšila klubovou rekordní sérii v neporazitelnosti na 29 duelů nejvyšší soutěže. V příštím kole přivítá ve šlágru Slavii. Olomouc je dvanáctá.

Hosté udělali v základní sestavě tři změny oproti středečnímu zápasu na barcelonském stadionu Camp Nou. Od začátku dostali šanci obránci Holík s Tijanim a záložník Jirka.

Plzeňští z první větší šance v 10. minutě otevřeli skóre. Po závaru v šestnáctce Havel předložil míč Chorému, který snadno trefil odkrytou branku. Olomoucký odchovanec se gestem omluvil domácím fanouškům.

Hanáci už za tři minuty odpověděli. Zmrzlého nepovedenou střelu zachytil v pokutovém území spoluhráč Chytil a přesným pokusem k zadní tyči překonal Staňka. Plzeňský brankář v lize inkasoval po třech čistých kontech a 329 minutách. Poté mohl favoritovi vrátit vedení Chorý, ale Trefil jeho střelu vykopl. Gólman Sigmy si o chvíli později poradil i s Havlovým pokusem.

Ve 34. minutě už Viktoria znovu vedla. Sudí Radina po zásahu videorozhodčího a přezkoumání situace u monitoru odhalil, že Pokorný v šestnáctce stáhnul za dres Chorého a ten z penalty nezaváhal. Sedmadvacetiletý útočník si v sezoně nejvyšší soutěže polepšil na tři góly, čímž dotáhl nejlepšího týmového střelce Mosqueru. Chorý poprvé v ligové kariéře v jednom utkání skóroval dvakrát.

"Dostal jsem brutální kopačku a pak se dozvěděl, že penalta je za zatáhnutí," podotkl Chorý. Hanáci se ale hodně rozčilovali. "Předcházel tomu evidentně otočený aut, žádná malá teč. Možná to nevidí pomezní, ale čtvrtý to vidí a není schopný to nahlásit," zlobil se Jílek.

"Jestli jsme to otočili, jde to za námi. Myslím, že jsme za zápas otočili jeden aut a zrovna přišlo tohle. Je to smůla, nešťastné. Ale protokol systému VAR neumožňuje, abychom přezkoumávali aut na půlce. Ve vápně to bylo jasné držení za dres," řekl sudí Radina.

Olomoučtí před pauzou marně požadovali pokutový kop za ruku Jirky. V nastavení první půle ještě Staněk zneškodnil Spáčilův přímý kop. Ofenzivní utkání na Andrově stadionu pokračovalo i po změně stran. Krátce po pauze mohl Chorý zkompletovat hattrick, ale po úniku Vlkanovy zakončil o kousek vedle.

V 65. minutě naopak srovnal Chytil zblízka po ideální přihrávce od střídajícího Matouška a v ligovém ročníku si polepšil na čtyři branky. "Skvělá přihrávka od Matyho, takže gól jde z 90 procent za ním," ocenil Chytil spoluhráče.

Na druhé straně Vlkanova trefil tyč a zblízka selhal dorážející Havel. Reprezentační bek si spravil náladu v 68. minutě, kdy po několika odrazech v šestnáctce napálil míč sítě. 

Hanáci si v závěru vytvořili místy silný tlak. Pernica tečoval Růskovu ránu na tyč a Chytilovi nedovolil završit hattrick Staněk dalším výtečným zákrokem.

V 87. minutě rozhodčí Radina nenařídil penaltu za zákrok hostujícího Hejdy na Chytila. "To, že má někdo položené ruce na hráči, ještě není samo o sobě přestupkem. Musí ho buď držet, nebo strčit. Já tam neviděl ani jedno. Pro mě to nebylo na odpískání pokutového kopu a to samé jsem dostal potvrzeno i od VARu," řekl Radina.

V závěru už Viktoria těsný náskok udržela a s Olomoucí neprohrála v 17. ligovém utkání po sobě.

Sigma Olomouc – Viktoria Plzeň 2:3 (1:2)

Branky: 13. a 65. Chytil - 10. a 34. z pen. Chorý, 68. Havel. Rozhodčí: Radina - Kříž, Machač - Petřík (video). ŽK: Pokorný - Pernica, Kalvach, Tijani, Mosquera. Diváci: 4079.

Olomouc: Trefil - Chvátal (73. Poulolo), Pokorný, Beneš, Zmrzlý - Breite (63. Greššák), Spáčil (63. Ventúra) - Navrátil (83. Šíp), Růsek, Vodháněl (46. Matoušek) - Chytil. Trenér: Jílek.

Plzeň: Staněk - Holík, Pernica, Tijani, Havel (74. Jemelka) - Bucha, Kalvach - Jirka (46. Mosquera), Vlkanova (83. Hejda), Sýkora (61. Pilař) - Chorý (61. Bassey). Trenér: Bílek.

Václav Jílek (trenér Olomouce): "Bylo to divácky atraktivní utkání, pro nás s nešťastným koncem v podobě výsledku. Jsem zklamaný z několika věcí. Jsem zklamaný z naprosto zásadních rozhodnutí rozhodčích, která ovlivňují průběh utkání. Jsem zklamaný naším vstupem do utkání a třicetiminutovkou, kdy jsem měl pocit, že jsme ještě někde na výletě a vůbec nejsme na hřišti. Jsem zklamaný výsledkem, kluci hlavně ve druhém poločase ukázali charakter a mentální sílu. Vrátili jsme se do zápasu, ale bohužel děláme triviální chyby, které soupeř jako Plzeň nemilosrdně trestá. Asi zasloužené vítězství Plzně, ale u mě s velkou pachutí."

Michal Bílek (trenér Plzně): "Čekal jsem, že to bude bitva, protože tady je to vždy složitý zápas, a zase se to potvrdilo. První půli jsme zvládli velmi dobře. Úvod jsme měli výborný, dobře jsme kombinovali, soupeře k ničemu nepustili a dali jsme branku. Škoda takové pro nás nešťastné branky na 1:1. Myslím, že do 60. minuty jsme hráli velmi dobře. Dali jsme v zápase tři góly a měli další šance, které jsme neproměnili. Pak to soupeř dal na jednu kartu, přišly nakopávané míče do pokutového území. I tak jsme jejich tlaku odolali a myslím, že si zaslouženě domů vezeme tři body."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články