Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Plzeň si chce pojistit vedení. Teplice ale mají všechny předpoklady Viktorii zaskočit

Praha – První krok k tomu, aby si Plzeň udržela náskok v čele ligy, je tady. Svůj výsledkový i herní vzestup musí Viktoria potvrdit doma proti Teplicím, které letos zažívají pod trenérem Danielem Šmejkalem malou renesanci. Obzvlášť se jim daří venku, což v posledních letech nezažily, a značně potrápily i Slavii. Zdali se Plzni proti Teplicím podaří vybojovat tři body, sledujte v přímém přenosu na ČT sport od 20:05.

Utkání Plzeň - Teplice
zdroj: ČTK autor: Pavel Němeček

Ve stínu nedělního derby se odehraje utkání, které by nemělo zapadnout. Jednak půjde o zápas, který napoví, jestli by se Slavia mohla posunout zpět do čela ligy, anebo jestli tam i po víkendu zůstane Plzeň.

Druhak ale slibuje také výbornou podívanou. Teplice totiž letos pod novým trenérem Danielem Šmejkalem předvedly velký výkonnostní posun. Nejdříve se zaměřily především na defenzivu, a i proto měly po třech kolech pozoruhodné skóre 1:0 a pět bodů. Na výbornou obranu se mohou Severočeši spolehnout i dnes – v 21 kolech inkasovaly jen devatenáctkrát a v tomto ohledu jsou čtvrté v lize.

Parádní výkony vykazoval Michael Lüftner, kterého si proto v zimě do svého kádru vytáhla Slavia. Od té doby nechyběl bývalý stoper Teplic ani jednou v základní sestavě sešívaných.

I utkání Plzně s Teplicemi se věnuje nový díl Fotbal fokus podcastu

Vypjatý přestup ale nemusí Severočechy až tolik mrzet, v Teplicích totiž zůstal letos vynikající Michal Jeřábek. Třiadvacetiletý stoper, který na sever Čech přišel před rokem z Dukly, má skvělá čísla – prokazuje vynikající čtení hry, když vládne lize v počtu odebraných míčů. Je ale také nebojácný a především velmi silný i v osobních soubojích – momentálně je druhý v počtu vyhraných duelů v lize.

Ve vynikajícím světle se proti Slavii ukázal i defenzivní záložník Soune Soungole z Pobřeží slonoviny. Letos zatím nedostával mnoho prostoru, ale po výborném představení v Edenu dostal šanci i proti Příbrami. Dvaadvacetiletý mladíček podal znovu výborný výkon a Severočeši tak i díky němu zvítězili vysoko 3:0. 

Právě herní projev v Edenu bude Teplicím sloužit za vzor, jak se prezentovat i ve Štruncových sadech. Bylo to pouhý týden poté, co do Edenu přijela Plzeň, trenér Slavie Jaroslav Šilhavý se ale nezdráhal tvrdit, že Teplice byly nejlepším a nejlépe připraveným protivníkem, kterému musel jeho soubor čelit.

A opravdu – Severočeši výborně a precizně bránili a slávisté se jen těžko prosazovali. Naopak nebýt dvou neuvěřitelných minel útočníka Vaněčka, mohli slávisté prohrávat už rozhodným způsobem. Teplice ke všemu vyrážely do nebezpečných a dobře secvičených protiútoků, jenže nic naplat. Sešívaní v závěru svého soupeře přetlačili při standardních situacích a nakonec, paradoxně po vlastním gólu smolaře Vaněčka, rozhodli o vítězství 2:1.

Pro Plzeň, která na jaře jen těžko střílela góly, tak může jít o velkou zkoušku. Jednu už ale za sebou má v Karviné a právě tam ukázala, že titul neobhajuje náhodou. Právě ve Slezsku otevřela svá ofenzivní stavidla, notně zariskovala a dokázala zaslouženě otočit zápas na konečných 3:2.

Svůj vzestup tak Viktoriáni chtějí potvrdit i počtvrté v řadě. Možná to ale pro ně nyní bude nejtěžší soupeř, kterému po porážce v Edenu čelili. "Teplice se také dostaly do určité herní pohody, je to mužstvo, které preferuje kombinační fotbal. Bude to nesmírně těžký soupeř, ale věřím, že svou kvalitou se dokážeme ve finální fázi prosadit," je si vědom Roman Pivarník.

Víkendové okénko

- Poslední Příbram ztrácí na záchranu šest bodů, a tak by velmi potřebovala vítězství proti dvanáctým Bohemians. Klokané devětkrát v řadě nezvítězili, proti Příbrami ale drží výbornou bilanci. V posledních pěti měřeních sil neodešli z hřiště se Středočechy poraženi. 

- Úděsnou obranu Jihlavy potřeboval vylepšit během reprezentační přestávky před důležitým utkáním proti Slovácku trenér Michal Bílek. Soupeř Vysočiny ale sedm kol neprohrál.

- O první vítězství po sedmi kolech naopak usiluje Zlín, který k tomu má na domácím hřišti ideálního soupeře – čtrnáctý Hradec. Východočeský klub momentálně není v dobrém rozpoložení po všech stránkách, a i proto by se mu hodil jakýkoliv bodový zisk.

- Výbornou jarní formu chce potvrdit Dukla, která se představí na půdě remízového krále z Brna. Malý velký test čeká Liberec – tým Jindřicha Trpišovského má na víc, ale potřeboval by to ukazovat častěji, než jen v souboji s favority. Ideální příležitost k tomu má v sobotu doma proti Karviné.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články