Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Plzeň s přehledem porazila Spartu, rozhodla však diskutabilní penalta

Plzeň - Duel Plzně se Spartou sliboval velkou událost. Jediní dva zástupci Česka v Evropské lize hrají ve výborné formě, Sparťané zvítězili hned pětkrát po sobě. Ve Štruncových sadech však úspěšná letenská šňůra skončila. Plzeň loňského vicemistra s přehledem rozebrala, v individuálních schopnostech a kreativitě se oba týmy nemohly měřit. Přes skvělý výkon domácích však utkání poznamenal vítězný gól. Limberský ho totiž pro Pavla Horvátha ve vápně opravdu "vybojoval", a Sparťané možná po právu protestovali. Skvělé utkání ukončil hvizd v druhé minutě nastavení za stavu 1:0 pro Plzeň, která se tak posunula do vedení v lize.

David Limberský
zdroj: ČTK autor: Petr Eret

Do utkání vstoupili lépe domácí. Už v druhé minutě propadl na levém okraji obrany Krejčí a Řezník zpětnou přihrávkou nabídl vyloženou střeleckou pozici Daridovi. Tomu však míč uskočil a mladý záložník jej poslal vysoko nad bránu. Ani další minuty nepatřily Letenským. Když na míči, směrem k plzeňské brance se pohybovali především nakopávanými centry na Kweukeho, který si sice zvládl udělat prostor mezi obránci soupeře, do větší šance se však nedostal. Plzenští přehrávali Sparťany v technice a rychlosti, kreativnější byli i v přechodu do útoku. Obzvláště vynikal Rajtoral, který byl v devatenácté minutě velmi blízko úvodnímu gólu.

Jen o pár minut později se po rychlé narážeče s Bakošem ocitl před brankářem Darida, jeho střela však šla těsně vedle. Jasná plzeňská převaha ale posléze otevřela sparťanské oči. Letenští zpřesnili hru a sérií kombinací zatopili bezchybné plzeňské obraně. Gólovou šanci si však vytvořili zase až domácí. Po Horváthově centru z levé strany prošel v 35. minutě míč až na úplně volného Bakoše, který ve 100procentní šanci minul.

Vedení Sparty dokonce zvažovalo, že fotbalisty nepošle do druhého poločasu. Chtělo tak reagovat na údajně tendenční výroky rozhodčích.

Protrhnout bezbrankový stav se podařilo kapitánu domácích Pavlu Horváthovi. Po diskutabilním faulu Hušbauera na pronikajícího Limberského v pohodě proměnil nařízenou penaltu a poslal Plzeň do jednobrankového vedení. "Jasný kontakt, jasná penalta," obhájil rozhodnutí rozhodčího Limberský. Autor penaltového faulu Josef Hušbauer však situaci viděl jinak. "Limberský šel naplno, já jsem mu uhýbal, on mě trefil. Bylo to úplně stejné jak jejich fauly na nás," uvedl.

Druhý poločas pokračoval ve stylu první půle. Plzeň tlačila, dostávala se do akcí, které Sparta jen s obtížemi mírnila. Hostům příliš nepomohli ani vlastní fanoušci, kteří v 57. minutě začali házet pyrotechniku k nohám Daridy a vynutili si tak nejen ustarané pohledy sparťanského pokladníka, ale i několikaminutového přerušení hry.

Statistiky utkání Plzeň - Sparta
zdroj: ČT24

Trenér Sparty Lavička poslal místo Krejčího do hry Kadeřábka, Balaj nahradil Kadlece a na plzeňské straně vyměnil značně poničeného Bakoše Martin Fillo. Na průběh zápasu však střídání příliš vlivu neměla. Sparta sice lépe než v první půli držela míč, šance se ale tvořily výhradně na plzeňské straně. Utkání Plzeň s přehledem dovedla do vítězného konce a přeskočila soupeře na první pozici tabulky.

Viktoria Plzeň - Sparta Praha 1:0 (1:0)

Branka: 40. Horváth z pen. Rozhodčí: Matějek - J. Paták, Košec. ŽK: Řezník, Fillo - Pamič, Kadlec, Pavelka, Hušbauer, Kweuke. Diváci: 11 722.

Plzeň: Kozáčik - Řezník, Čišovský, Procházka, Limberský - Horváth, Darida (87. Ševinský) - Rajtoral, Hanousek, Hora (90. Hejda) - Bakoš (70. Fillo). Trenér: Vrba.

Sparta: Vaclík - Vidlička, Švejdík, Jarošík, Pamič - Přikryl (82. Grajciar), Hušbauer, Pavelka, Krejčí (56. Kadeřábek) - Kadlec (75. Balaj), Kweuke. Trenér: Lavička.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články