Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Plzeň otevřela ligovou sezonu těsnou výhrou nad Slavií

Plzeň - Nový ročník první fotbalové ligy začal výhrou mistrovské Plzně nad Slavií 2:1. Skóre úvodního duelu 1. kola otevřel v 19. minutě Daniel Kolář a pojistku přidal střídající Bosňan Aidin Mahmutovič. V závěru už jen snížil Milan Škoda. Viktoria se vítězně naladila na úterní první zápas 3. předkola Ligy mistrů na půdě Maccabi Tel Aviv.

Radost fotbalistů Plzně
zdroj: ČTK autor: Slavomír Kubeš

Zatímco Plzeň nastoupila ve stejné sestavě jako v sobotním vítězném duelu Superpoháru s Libercem, slávistický kouč Uhrin překvapil a nasadil dvacetiletého Součka, pro kterého to byla premiéra v nejvyšší soutěži. Pražané začali aktivně a v páté minutě po Zmrhalově úniku napálil odražený balon kousek vedle Škoda.

Poté už ale převzala iniciativu Viktoria. V desáté minutě jí sudí Franěk upřel penaltu poté, co Procházkovu hlavičku zastavil ve vápně rukou debutant Souček. Vzápětí měl na hlavě vedoucí gól Hubník, ale hostující brankář Berkovec výborně zasáhl.

Plzeňští postupem času stále víc diktovali tempo a v devatenácté minutě se dočkali vedoucí trefy. Rajtoral si na pravé straně vyměnil míč s Kopicem, zacentroval do vápna a nabíhající Kolář hlavou s pomocí břevna otevřel skóre. Navázal tak na svůj gól ze Superpoháru. Ve zbytku první půle domácí kontrovali hru, ale gólovou šanci už neměli.

Po změně stran Slavia přidala, vytvořila si několik nadějných brejků i závarů a v 58. minutě měla blízko k vyrovnání. Zmrhal ale napálil z plného běhu z voleje míč jen do břevna. Stejný hráč se chytal za hlavu i v 65. minutě, kdy jeho střelu z úhlu vyrazil Kozáčik na roh.

Pražané byli chvílemi v druhé půli lepší než mistr a dokazovali, že povedená příprava nebyla náhodná. V 76. minutě Viktorii znovu zachránil Kozáčik, který vyrazil Pitákovu střelu. Když se zdálo, že se hosté nadechují k náporu, udeřila v 80. minutě Plzeň. Limberský se zbavil beka a jeho přesný centr uklidil do sítě střídající Mahmutovič. Viktoria dala i čtvrtý gól v této sezoně hlavou.

Třetí branku měl na noze střídající Vaněk, ale Berkovec zasáhl. Místo toho ještě snížil druhý nejlepší střelec minulé sezony Škoda, jenže na vyrovnání už hosté během minutového nastavení nedosáhli. Soutěžní premiéra na lavičce Slavie tak nevyšla kouči Dušanu Uhrinovi mladšímu, který byl před necelým rokem odvolán v Plzni.

Viktoria Plzeň - Slavia Praha 2:1 (1:0)

Branky: 19. D. Kolář, 80. Mahmutovič - 90. Milan Škoda. Rozhodčí: Franěk - Blažej, Vlasjuk - Hrubeš, Jech. ŽK: Kopic - Latka, R. Hrubý, Souček, Milan Škoda. Diváci: 11 233.

Plzeň: Kozáčik - Rajtoral, Hubník, Procházka, Limberský - Hořava, Hrošovský (54. Vaněk) - Kopic (75. Petržela), D. Kolář, Kovařík - Holenda (62. Mahmutovič). Trenér: M. Koubek.

Slavia: Berkovec - Švec, Latka, Deli, T. Jablonský - Souček, R. Hrubý - Mikula (84. Černý), Piták (84. Voltr), Zmrhal - Milan Škoda. Trenér: Uhrin ml.

Miroslav Koubek (trenér Plzně): "Jsme spokojeni se vstupním vítězstvím do ligy, ale druhý poločas jsme spíš museli vydřít. První půle byla v pořádku, ale v druhé jsme nehráli dobře. Ztratili jsme klid, začali jsme chybovat. Prohráli jsme pár soubojů, soupeř se dostal do hry a ztratil ostych. Vytvořil si tlak, my znervózněli, utkání jsme neměli pod kontrolou. Když jsme dali na 2:0, myslel jsem, že už máme klid. Ale přišla možná závěrečná bohorovnost a dovolili jsme soupeři skórovat. Slavia nám dělala potíže, prosazovali jsme se spíš po standardkách. Dlouhodobě se snažíme hrát hodně po stranách. Létají tam centry, potom je hodně blízko ke gólům hlavou. V Izraeli musíme být lepší, tohle by v Tel Avivu nestačilo, to by bylo málo. Čeká nás kvalitní soupeř s výborným pohybem, musíme být výkonnostně lepší než dneska druhý poločas."

Dušan Uhrin ml. (trenér Slavie): "Už před utkáním jsem říkal, že jsme tu chtěli vyhrát. První půli jsme hráli hrozně ustrašeně. Začali jsme dobře, měli jsme dvě šance, ale pak jsme se zalekli soupeře, který dobře kombinoval a byl v první půli jasně lepší. V kabině jsme hráčům trochu vyčinili, že nejsou tak agresivní, že se bojí hrát. Těch 35 minut druhé půle jsme hráli velmi dobře, vytvořili jsme si šance, mohli jsme vstřelit branky. Ale soupeř je kvalitní, potrestal nás druhým gólem. Pak měl ještě dvě obrovské šance. K závěru bych se nechtěl moc vyjadřovat, je to svobodná vůle rozhodčího, kolik nastaví. My to musíme respektovat. Nezlobím se na něj. Musím svůj tým pochválit, nespokojený jsem jen s výsledkem. Pro diváky to bylo zajímavé utkání. Reakce domácích fanoušků mě potěšila. Chtěl bych jim poděkovat, protože na hřišti jsem to nestihl."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články