Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Plzeň nadvakrát neproměnila penaltu, i tak porazila Jihlavu 2:0

Plzeň - Fotbalisté Plzně ve 23. ligovém kole využili zaváhání svého rivala v boji o titul Sparty a po výhře 2:0 nad Jihlavou vedou tabulku už o devět bodů. Pražané však mají zápas k dobru. Skóre rychle otevřel Jan Kovařík, ve druhé půli zvýšil Daniel Kolář, jenž navíc neproměnil penaltu. Viktoria, která vyhrála dvanácté ligové utkání za sebou, však zároveň zřejmě na delší dobu přišla o nejlepšího střelce Michala Ďuriše, jenž s poraněným kotníkem musel do nemocnice.

Utkání Plzeň - Jihlava
zdroj: ČT24

Plzeň do utkání nastoupila s vědomím, že Sparta prohrála na Slovácku, a od začátku si šla za výhrou. Tomu pomohla i brzká branka. Už po šesti minutách se domácí hnali do brejku, který sice nevyužili, ale zůstali na míči. Limberský pak našel Kovaříka, kterého se Jihlavě nepovedlo vystavit do ofsajdu, a domácí záložník se trefil přesně ke vzdálenější tyči.

Jihlava favoritovi vzdorovala statečně a brzy mohl odpovědět Kryštůfek, který však po standardní situaci trefil hlavou jen břevno. Jinak měla více ze hry Plzeň a nejlepší ligový kanonýr Ďuriš ve velké šanci mířil jen těsně vedle. Svůj jubilejní 150. zápas v české lize tak gólem neoslavil.

Ve 35. minutě však byla Jihlava znovu blízko vyrovnání, když se za obranu dostal Hronek, ještě se snažil vylepšit pozici pro Bazala, toho však před prázdnou brankou zablokoval Matějů.

I po změně stran byla Plzeň aktivnější, ale nedařilo se jí vzdor Jihlavy utnout druhou brankou, protože většinu akcí stačili hosté zastavovat. A když se Petržela dostal do dobré palebné pozice, z voleje přestřelil.

V 65. minutě přišla pro Plzeň velká komplikace. Kanonýr Ďuriš si zřejmě vážně poranil kotník a musel být odnesen ze hřiště. Následně ho sanitka vezla do nemocnice. Jeho náhradník Holenda sice hned vzápětí skóroval, ale gól nemohl být pro ofsajd uznán.

O čtyři minuty později právě Holenda prodloužil přímý kop Kovaříka a Kolář hlavou definitivně rozhodl. Vstřelil tak svůj 70. ligový gól. Holendu pak ofsajd připravil o další trefu.

Plzeň pak mohla skóre navýšit z penalty po faulu na Kovaříka, jenže Kolář ani nadvakrát neuspěl, když ho vychytal brankář Hanuš i při opakovaném pokusu. Na výhře domácích to ale nic nezměnilo, Jihlava si ve druhé půli větší šanci nevytvořila. Plzeň tak v lize neinkasovala už 572 minut.

Viktoria Plzeň - Vysočina Jihlava 2:0 (1:0)

Branky: 7. Kovařík, 72. Kolář. Rozhodčí: Jech - Urban, Kubr. ŽK: Baránek - Urdinov. Diváci: 10 792. 

Plzeň: Kozáčik - Matějů, Baránek, Hubník, Limberský - Hrošovský, Hořava - Petržela (79. Krmenčík), Kolář (90. Vaněk), Kovařík - Ďuriš (66. Holenda). Trenér: Krejčí.

Jihlava: Hanuš - Kryštůfek, Krejčí, Tlustý, Urdinov (81. Mišůn) - Nerad (75. Jungr), Šulek - Bazal, Hronek, Vaculík (75. Kukol) - Voltr. Trenér: Hipp.

Karel Krejčí (trenér Plzně): "Jsem rád, že jsme to zvládli, protože po reprezentační pauze mám ze zápasů vždy obavy. Vyšel nám vstup do utkání, kdy jsme dali rychlý gól a měli i dobré akce po křídlech, ale hráčům chyběl lepší výběr místa. Měli jsme také štěstí při standardce Jihlavy, kdy tam bylo břevno. Ve druhé půli jsme to chtěli rychle zklidnit druhou brankou, to se povedlo až později. Ale už jsme si to pohlídali. Po zaváhání Sparty je pohled na tabulku příjemný, to nezastírám, ale ve hře je ještě hodně bodů. My se vždy soustředíme jen na náš další zápas. Konkurenty sledujeme, ale je to jen o nás. Máme sen, za kterým si jdeme a nehodláme létat někde v oblacích. Výsledek Sparty se ke mě před zápasem dostal, i kluci asi nějaké informace měli, ale nabádal jsem je, ať se soustředí jen sami na sebe. Co se týká Michala Ďuriše, tak samozřejmě nadšený nejsem. Informace ještě nemám, jestli je to natržené, nebo jen něco lehčího. Uvidíme, na jak dlouho to bude. Věřím, že naši doktoři ho dají co nejrychleji dohromady. Máme však Honzu Holendu, který čeká na svou šanci. Je to zkušený hráč, takže obavy nemám. Když si penaltu stavěl Dan, nebyl jsem z toho nadšený, protože šanci by měli dostat další hráči. Útočné standardky má ale na starosti Pavel Horváth. Při té opakované jsem tam chtěl poslat Davida Limberského, ale Dan už tam nikoho nepustil. Mrzí mě to, protože už mě nebaví odpovídat, proč neproměňujeme penalty, ale víc by mě to mrzelo, kdyby to bylo za nerozhodného stavu a stálo nás to body. Jsem teď hlavně rád, že jsme prodloužili sérii výher a že jsme to zas uhráli s nulou."

Michal Hipp (trenér Jihlavy): "Hráli jsme s aktuálním mistrem a lídrem a byli jsme si vědomi síly soupeře. Nešli jsme do toho však se strachem. Chtěli jsme být disciplinovaní a využít každou šanci na brejk. Brzy jsme ale udělali chybu při výkopu a byl z toho gól. Pak jsme nastřelili břevno a měli jsme i velkou šanci, ale tu Hronek ještě řešil přihrávkou. Napadání se nám poměrně dařilo, měli jsme tam však dost zbytečných ztrát, rychle jsme se zbavovali míče, a to byla voda na mlýn domácích. Soupeře jsme do ničeho moc nepouštěli, než jsme mu dovolili několik zbytečných standardních situací, a po jedné z nich jsme neubránili osobně hráče. Domácí už si výhru ustrážili. Navíc nás ještě podržel Hanuš při penaltách. Prohra mrzí, ale stále je záchrana v našich rukou. V posledních sedmi zápasech si to musíme uhrát a vyhnout se tomu druhému černému Petrovi."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články