Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Plzeň na soustředění podruhé remizovala, Sparta padla. Hradec i Teplice slavily výhru

I ve druhém utkání na soustředění ve Španělsku fotbalisté Plzně remizovali. Úřadující mistr a lídr české ligy se po pátečním nerozhodném výsledku 1:1 s Heidenheimem rozešel smírně i s maďarským šampionem Ferencvárosem Budapešť, tentokrát bez branek. Hradec Králové porazil v Turecku Kisvárdu 3:0. Teplice tamtéž vyhrály nad ázerbájdžánskou Gabalou 2:1 a Bohemians Praha 1905 remizovali s Lubinem 1:1. Sparta ve Španělsku prohrála se Salcburkem 1:2.

V základní sestavě Plzně dostala šanci zimní posila, útočník Durosinmi, v brance pak nastoupil Tvrdoň místo jedničky Staňka. Souboj mistrů svých zemí a aktuálních lídrů ligové tabulky byl vyrovnaný.

Za Viktorii se v první půli neprosadili Pilař, Kalvach ani ve dvou šancích Jirka, na opačné straně dvakrát dobře zasáhl Tvrdoň. Po přestávce zápas stále výrazněji ovlivňoval silný vítr a ani jeden ze soupeřů už si vyloženou příležitost nevypracoval.

"Hrálo se ve velkém větru, který ovlivnil průběh obou poločasů. První půli jsme hráli po větru my, proto jsme měli více šancí než ve druhé. Hráli jsme proti kvalitnímu soupeři, který v Evropské lize postoupil z prvního místa ve skupině. Šance jsme měli, vzadu jsme udrželi nulu, takže spokojenost," řekl klubovému webu asistent trenéra Viktorie Pavel Horváth.

Je nám líto, video expirovalo.
Plzeň v přípravě remizovala s Ferencvarosem

"Velká pozitiva jsou, že se po zranění vrátili Vlčák (Adam Vlkanova), Syky (Jan Sýkora) a Mosqi (Jhon Mosquera). Také jsme si vyzkoušeli dvě různá rozestavení. To je taky plus," dodal bývalý plzeňský kapitán.

Západočeši proti soupeři, který předloni v kvalifikaci Ligy mistrů vyřadil pražskou Slavii, udrželi neporazitelnost v zimní přípravě. Závěrečný duel na soustředění a zároveň generálka na jarní část sezony čeká Viktorii v pátek proti norskému Molde.

Sparta na soustředění poprvé neuspěla

Sparta v druhém a závěrečném utkání na soustředění ve Španělsku podlehla Salcburku 1:2 a ve třetím duelu zimní přípravy utrpěla první porážku. Rakouský šampion rozhodl dvěma góly v úvodu poločasů, za Pražany těsně před přestávkou skóroval Lukáš Haraslín.

Sparta na úvod soustředění překvapivě porazila bundesligový Stuttgart 2:0, tentokrát ale inkasovala hned v první minutě. Po 51 sekundách hry potrestal chybu v rozehrávce Pražanů Koita. Letenští pak trefili břevno a v nastavení první půle vyrovnali poté, co se po centru od Wiesnera prosadil Haraslín. Slovenský záložník navázal na gól z prvního duelu na kempu.

Po přestávce se poprvé po zranění dostal do hry sparťanský kapitán Ladislav Krejčí mladší. Pražanům nevyšel ani vstup do druhého dějství a ve 49. minutě poslal Salcburk znovu do vedení Adamu. Letenští pak rakouského suveréna posledních sezon místy přehrávali, ale z několika šancí už podruhé vyrovnat nedokázali.

Sparťané, kteří jsou v české nejvyšší soutěži po podzimu třetí, si konfrontaci s účastníkem skupiny Ligy mistrů pochvalovali. "Byl to opravdu velmi dobrý zápas. Vyzkoušeli jsme si, co jsme chtěli, hlavně v obraně. Byl to těžký soupeř, zejména přechod do útoku po zisku balonu mají opravdu velmi dobrý po celou sezonu, a to i v Lize mistrů," řekl klubové televizi asistent trenéra Lars Friis.

"Celkově šlo o velmi dobrý test, to jsme potřebovali. Hráli jsme proti týmu, který byl v Lize mistrů. Je to fantastická zkušenost, protože se na tuhle úroveň potřebujeme dostat. Nejsme spokojeni s tím, kde jsme. Takže musíme jít nahoru nejen v české lize, ale i při těchto evropských výzvách," doplnil nový spolupracovník dánského hlavního kouče Pražanů Briana Priskeho.

Sparťany po návratu ze soustředění čeká v sobotu doma ještě proti Norimberku generálka na jarní část sezony. "Byl to dobrý kemp. Pracujeme takticky v ofenzivě i defenzivě na malých detailech a zatím nejsme tam, kde chceme být. Ale ještě máme dva týdny do prvního soutěžního zápasu," uvedl Friis.

Hradec i Teplice vítězily

Hradec v lednové fázi přípravy zvítězil po předchozích dvou porážkách. Pátý tým české ligy rozhodl o výhře nad třetím celkem maďarské nejvyšší soutěže třemi góly už v úvodním dějství, ve kterém se postupně trefili Matěj Koubek, Filip Novotný a Jakub Kučera.

Tepličtí po páteční úvodní porážce v Turecku poprvé zvítězili. I v zápase Severočechů padly všechny branky do přestávky, oba góly za vítězný tým zaznamenal proti pátému celku ázerbájdžánské ligy útočník Abdallah Gning.

"Potkali jsme se s dobrým soupeřem na skvěle připraveném hřišti. Vážíme si výhry. Až na úvod, kdy jsme dostali hloupý gól, to bylo od nás docela slušné," řekl klubové televizi teplický trenér Jiří Jarošík.

Bohemians zachránil remízu Kadlec

Bohemians 1905 na soustředění v Beleku i ve třetím duelu remizovali. Pražané se tentokrát rozešli smírně s Lubinem, kterému patří v polské lize 15. místo. Také v utkání "klokanů" padly všechny góly už do pauzy, za Bohemians vyrovnal přízemní střelou Adam Kadlec.

"Na začátku jsme mohli jít do vedení, ale šance se nám nepovedlo proměnit. Soupeř pak také zahrozil, byl agresivní a hodně si dovolil. Vyústilo to nakonec ve vedoucí branku, ale nám se povedlo hezkou střelou srovnat. Ve druhém poločase už na některých hráčích byla znát únava, neboť za ty dva dny měli v nohách opravdu velké množství minut," uvedl asistent trenéra Bohemians Ivan Hašek.

Olomouc poprvé padla, Jablonec poprvé vyhrál

Olomouc poprvé v lednové části přípravy prohrála. Po podzimu čtvrtý tým české ligy nestačil na soustředění v Turecku na Cracovii Krakov, oba góly dal za osmý celek polské nejvyšší soutěže Knap.

"Šlo o bojovné, agresivní a intenzivní utkání. Zápas byl postupem času hodně vyhrocený. I za nepříznivého stavu 1:2 ukázali kluci charakter a tlačili se do zakončení. Soupeř měl dvě střely na bránu a dal dva nádherné góly. Byl hodně produktivní," řekl klubovému webu trenér Sigmy Václav Jílek.

Jablonec ve Španělsku gólem Daniela Součka z 19. minuty porazil vedoucí tým druhé maďarské ligy a v lednovém bloku zimní přípravy poprvé zvítězil.

Přípravná utkání:

Viktoria Plzeň - Ferencváros Budapešť 0:0

Sestava Plzně: Tvrdoň - Havel (59. Pernica), Hejda, Kaša, Sýkora (46. Holík) - Ndiaye, Kalvach - Jirka (46. Mosquera), Květ (46. Chorý), Pilař (46. Kopic) - Durosinmi (59. Vlkanova). Trenér: Bílek.

Sparta Praha - Salcburk 1:2 (1:1)

Branky: 45.+1 Haraslín - 1. Koita, 49. Adamu.

Sestava Sparty: Kovář - Vitík (60. Jankto), Panák (46. Vydra), Sörensen - Wiesner (60. Mejdr), Kairinen (60. Laci), Sadílek (46. Ladislav Krejčí II), Zelený (60. Goljan) - Mabil (60. Minčev), Čvančara (60. Kuchta), Haraslín. Trenér: Priske.

Sigma Olomouc - Cracovia Krakov 1:2 (1:1)

Branky: 25. Ventúra z pen. - 10. a 57. Knap.

Sestava Olomouce: Digaňa - Zifčák (46. Hadaš), Vraštil, Poulolo, Sláma (63. Zmrzlý) - Ventúra (46. Spáčil), Fortelný (63. Sedlák, 82. Pokorný) - Matoušek (46. Přichystal), Zorvan (63. Růsek), Vodháněl (63. Zlatohlávek) - Vaněček (46. Chytil). Trenér: Jílek.

Bohemians Praha 1905 - Zaglebie Lubin 1:1 (1:1)

Branky: 41. Kadlec - 34. Bohar.

Sestava Bohemians: Valeš - Kadlec, Křapka (60. Vondra), Vilotič - Hála (46. Kovařík), Jánoš (46. Jindřišek), Nový, Novák - Drchal, Mužík (60. Matoušek) - Prekop (46. Puškáč). Trenér: Veselý.

FK Jablonec - Diósgyöri (Maď.) 1:0 (1:0)

Branka: 19. Souček.

Sestava Jablonce: Hanuš - Surzyn, Martinec, Heidenreich, Souček (83. Štěpánek) - Šulc (46. Jovovič), Kratochvíl (83. Kubín), Houska, Hübschman (65. Považanec), Polidar (46. Pleštil) - Ikaunieks (46. Chramosta). Trenér: Horejš.

FC Hradec Králové - Kisvárda 3:0 (3:0)

Branky: 12. Koubek, 22. Novotný, 37. Kučera.

Sestava Hradce: Bajza (46. Reichl) - Klíma (60. Gabriel), Čech (60. Čihák), Leibl (60. Smrž) - Harazim, Kodeš, Kučera (60. Trusa), Rada (46. Pudhorocký), Novotný - Matěj Koubek (60. Jurčenko), Ryneš (70. Dvořák). Trenér: Miroslav Koubek.

FK Teplice - Gabala 2:1 (2:1)

Branky: 9. a 30. z pen. Gning - 13. Ramon.

Sestava Teplic: Grigar - Chaloupek (80. Hušek), Knapík, Hybš - Radosta (60. Hyčka), Kučera (60. Jukl), Mareček, Kodad - Trubač (71. Čičovský), Sy (46. Žák) - Gning (60. Urbanec). Trenér: Jarošík.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články