Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Plzeň konečně zvítězila, v Budějovicích vydřela výhru 1:0

České Budějovice - Plzeň konečně dokázala zvítězit v ligovém utkání – prodleva mezi výhrou nad Spartou a Českými Budějovicemi však trvala 46 dní a za tu dobu teplota stačila klesnout o 14°C. A ani předvedený výkon proti Českým Budějovicím zdaleka nebyl ideální – tři body za výhru 1:0 však pro tým Pavla Vrby asi těžko mohly přijít v příhodnější dobu. Viktoria se tak posunula na čtvrté místo v lize a na vedoucí trojici složenou z Jablonce, Sparty a Sigmy tak ztrácí jediný bod.

Plzeň se raduje z gólu
zdroj: ČTK autor: David Veis

Plzeň hned ze začátku ukázala, že jí v sebevědomí hodně pomohla výhra v Tel Avivu – Řezník ve třetí minutě prověřil dobrou ranou Daňka. Svěřenci Pavla Vrby se pak ale těžko prosazovali přes dobře organizovanou obranu Českých Budějovic. I přes slušný pohyb hráčů Viktorie bez balonu si Budějovice zvládaly pozičně ohlídat útočné prostory a ve správných chvílích presovaly, z čehož pro ně poté vznikaly náznaky šancí. Dynamo je však nedokázalo zužitkovat.

Fotbalisté Viktorie se nakonec prosadili v 17. minutě nečekaně jednoduše – Horváthův přímý kop prodloužil na vzdálenější tyč Štípek a zde už čekal zcela nehlídaný a nezpozorovaný Čišovský, který lehce zavěsil na 1:0. Po gólu již Plzeň zlepšila kombinační hru, na Budějovicích bylo ale stejně tak patrné, že ztratili důvěru alespoň v zisk kýžené remízy. Každopádně ani jeden z týmů ve velké zimě zdaleka nebyl v optimálním rozpoložení, což se do konce poločasu projevovalo i v předvedené hře.

Do druhé půle nastoupili fotbalisté Budějovic s mnohem větší snahou vydolovat gól, trenér Soukup proto také vystřídal neefektivního Sandra za Klesu. Aktivnější napadání Budějovic sice občas překvapilo plzeňské obránce v rozehrávce, jakmile se však dokázali dostat z vyvíjeného tlaku, snažili se vyrážet do protiútoků; ty ale většinu času končily nepovedenou finální přihrávkou. Jedinou povedenou akcí v první fázi druhého poločasu tak byla dlouhá diagonální přihrávka Limberského na Rajtorala, který si na hranici pokutového území skvěle zasekl, jeho střela však Daňka nijak zvlášť neohrozila.

Dynamo vykazovalo náznaky zlepšení, i slibně se projevující práci v záloze však kazila zbrklost. Na druhé straně ale Plzni viditelně docházely síly a čím dál více se zatahovala do defenzivy – pakliže již chtěla míč podržet, nevěděla, jak překonat kompaktní defenzivu Dynama. Krajní záložníci se často zbytečně snažili individuálně prosadit i přes výraznou přesilu domácích, jediný průnik se podařil Štípkovi z levého křídla, jeho střela ale šla hodně mimo bránu.

Dynamo České Budějovice - Viktoria Plzeň 0:1 (0:1)

Branka: 16. Čišovský. Rozhodčí: Hrubeš - Filípek, Ubias. ŽK: Darida, Čišovský, Ďuriš, Kozáčik (všichni Plzeň). Diváci: 1 987.

Č. Budějovice: Daněk - Novák, Halama, Lenygel, Machovec - Sandro (46. Klesa), Benát, Javorek (73. Markovič), Rýdel, Táborský - Řezníček (87. Petráň). Trenér: Soukup.
Plzeň: Kozáčik - Řezník, Čišovský, Ševinský, Limberský - Rajtoral (87. Zeman), Horváth, Darida, Kolář (88. Hejda), Štípek (68. Bakoš) - Ďuriš. Trenér: Vrba.

Jedna z mála povedených akcí přišla po typu šance, která chyběla po celý zápas. Rychlou kombinaci a průnik Plzeňských do pokutového území zakončil povedenou střelou Darida, svého bývalého spoluhráče Daňka však nepřekonal. Nepovedlo se to ani o několik minut později Pavlu Horváthovi z přímého kopu.

Budějovicím se v posledních dvaceti minutách dlouho nedařilo vymyslet kloudnou šanci, až pět minut před koncem přišel centr z pravé strany od Táborského, který si Čišovský málem srazil do vlastní sitě. Zbytek zápasu už si však Plzeň pohlídala poměrně s přehledem. Viktoria tak tři body za výhru získala zaslouženě, byť zdaleka ne ve stylu, jaký se od ní vzhledem k nastavené laťce výkonů z Evropské ligy očekává.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články