Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Plzeň je k nezastavení. V Ostravě se vítězně naladila před šlágrem v Edenu

Třetí suverénní výkon po koronavirové pauze, třetí skalp soupeře. Fotbalisté Plzně vyhráli ve 27. kole v Ostravě 2:0, pod trenérem Adriánem Gulou slavili posedmé v řadě a náskok vedoucí Slavie stáhli před nedělním vzájemným duelem na osm bodů. Do střelecké listiny se tentokrát zapsali Pavel Bucha, který ve 33. minutě proměnil penaltu, a střídající Jan Kovařík. Baník doma popáté za sebou nezískal plný počet bodů a klesl na šesté místo.

Fotbalisté Plzně se radují z gólu v Ostravě
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

Plzeň navzdory kanonádě proti Mladé Boleslavi (7:1) změnila úspěšnou sestavu na třech postech, ostravský kouč Kozel udělal v základní sestavě ještě o změnu více.

Viktoria si po úvodním oťukávání vynutila územní převahu, ze které se postupně začaly rodit i šance. "Do každého zápasu jdeme s tím, že chceme napadat a nutit soupeře ke ztrátám. Byla jen škoda, že jsme některý z těch protiútoků nevyužili, měli jsme to vyřešit lépe," řekl Bucha.

Do té první vyložené jí však v 18. minutě nahrál ostravský Potočný, jehož pas zachytil Kalvach, ale po jeho přistrčení vychytal Chorého pozorný Laštůvka a dorážku Kopice odhlavičkoval na brankové čáře Jánoš.

Hosté si od tohoto momentu udržovali jednoznačnou územní převahu. K dalšímu zakončení se znovu po nepřesnosti v ostravské rozehrávce dostal Kayamba, ale i jeho pokus Laštůvka kryl.

Baník ovšem dokázal odolávat jen do 33. minuty. Pak Fillo v šestnáctce fauloval pronikajícího Čermáka a Bucha z penalty vystřelil přesně k tyči - 0:1. "Penalta nám pomohla hodně. Uklidnili jsme se a potom jsme se dost nadřeli," prohlásil Bucha.

Plzeň měla více ze hry i ve druhé půli, ale na půlce Baníku dlouho kombinovala neúčinně bez potřebné přesnosti ve finální fázi.

A Ostrava soupeře málem vytrestala. V 64. minutě jí totiž vyšla kolmá akce přes Hrubého, Šašinkovu střelu vyrazil Hruška do Kuzmanovičova stehna, od nějž se balon odrazil těsně vedle tyče. "To byla strašná smůla. Balon mi skočil na stehno a v té rychlosti se s tím nedalo moc dělat. Ale mohlo se to aspoň odrazit do brány," smutnil Nemanja Kuzmanovič.

To byla největší příležitost Slezanů v utkání. Plzeň si mohla oddechnout až dvanáct minut před koncem. Bucha potáhl akci po pravé straně a jeho prudký centr zblízka usměrnil pod břevno střídající Kovařík. Ostravští i proto čekají na výhru proti Západočechům už dvacet utkání za sebou od srpna 2009.

Baník Ostrava - Viktoria Plzeň 0:2 (0:1)

Branky: 33. Bucha z pen., 78. Kovařík. Rozhodčí: Hrubeš - Vaňkát, Koval - Zelinka (video). ŽK: Pokorný.

Ostrava: Laštůvka - Fillo (74. Holzer), Pokorný, Stronati, Fleišman - Jánoš, Hrubý (80. Buchta) - Reiter (56. Jirásek), Kuzmanovič, Potočný - O. Šašinka (80. Smola). Trenér: Kozel.

Plzeň: Hruška - Řezník, Hejda, Brabec, Limberský - Bucha, Kalvach, Čermák (87. Hořava) - Kayamba (87. Mihálik), Chorý (75. Beaugel), Kopic (63. Kovařík). Trenér: Gula.

Luboš Kozel (trenér Ostravy): "Bylo vidět, že se hráči snažili, nicméně v prvních dvaceti minutách jsme soupeři nabídli velké šance, které jsme ještě sice přežili, ale bohužel pak jsme na naší pravé straně zaspali a rezultovala z toho penalta a vedení. Pak už byl soupeř v klidu a do poločasu jasně lepší. Po změně stran jsme se zlepšili, nepustili Plzeň do žádné velké šance a sami jsme tam měli dvě situace, kdy jsme to mohli zdramatizovat. Šašinka ani Kuzmanovič bohužel neproměnili, a když jsme přemýšleli nad ofenzivním střídáním, dostali jsme úplně zbytečný a laciný gól po naší standardce. Špatně jsme založili útok, soupeř nás potrestal a bylo po zápase."

Adrián Gula (trenér Plzně): "Po takovém utkání jako proti Mladé Boleslavi jsem rád, že do toho hráči zase dali plné srdce. Bylo podstatné, abychom se soustředili, pár věcí jsme si pověděli a cítil jsem, že hráči jsou dobře připravení. Jsem rád, že to i potvrdili. V úvodu to byl hlavně Kayamba, který to tahal a zaměstnával obranu, vytvářel možnosti. Posílal finální přihrávky do pokutového území. Jsem rád, že se zlepšuje - takových hráčů tady v lize moc není. Baník byl velmi nepříjemný soupeř, je velmi dobře organizovaný a cením si vítězství, protože se zde nevyhrává snadno."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články