Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

Plzeň jde před Slavii. Na Střeleckém ostrově ji rozjásala Buchova hlavička

Měří jen 177 centimetrů, ale v Českých Budějovicích rozhodl gólem hlavou. Pavel Bucha spasil Plzeň na stadionu Dynama a poslal ji na první místo v neúplné tabulce s tříbodovým náskokem před Slavií, která má nedělní utkání s Bohemians 1905 k dobru. Z posledních sedmi kol vyhrála Viktoria pošesté, soupeř z jihu Čech po čtyřech ligových zápasech nebodoval a je sedmý.

Utkání České Budějovice - Plzeň
zdroj: ČTK autor: Pancer Václav

Dynamo, jemuž v základní sestavě chyběl Mihálik, který je v klubu na hostování z Plzně, bylo v prvním poločase nebezpečnější. Dvě nadějné příležitosti ke skórování měl Škoda. Nejprve v 10. minutě po přihrávce Brandnera neprostřelil plzeňského brankáře Staňka. Ještě blíže ke gólu byl ve 26. minutě, když se z 25 metrů opřel do míče a orazítkoval břevno.

Zatímco v první části byla Viktoria takřka neviditelná směrem dopředu, po přestávce v ofenzivě výrazně přidala. V 64. minutě měl velkou příležitost Sýkora, ale v koncovce si nepočínal ideálně.

Plzeň mohla slavit až v 75. minutě. Mosquera z levé strany přesně odcentroval na Buchu, jehož hlavička se od tyče odrazila za záda českobudějovického brankáře Vorla. Záložník Viktorie skóroval podruhé v ligové sezoně.

"Byla to pro mě celkem těžká a taková šťastná situace. Snažil jsem se co nejlíp udeřit, aby to šlo na bránu. Zapadlo to asi nejlíp, jak mohlo. Nevzpomínám si, že bych někdy dal gól hlavou - možná v přípravce," popsal s úsměvem Bucha.

Pojistku mohl v 83. minutě přidat Kopic, ale dlouho s koncovkou čekal a ideální moment pro střelu prováhal. V nastaveném čase pak mohl vyrovnat domácí Tolno, ale Staněk proti jeho pokusu předvedl pohotový zákrok. "Dynamo si vytvořilo spoustu standarek. Jsem od toho, abych balony zastavoval. Snažím se to dělat a jsem rád, že se daří," uvedl Staněk.

Dynamo České Budějovice - Viktoria Plzeň 0:1 (0:0)

Branka: 75. Bucha. Rozhodčí: Klíma - Váňa, Slavíček - Julínek (video). ŽK: Novák, Hellebrand - Kalvach, Holík. Diváci: 3287 (omezený počet). 

České Budějovice: Vorel - Novák (88. Hais), L. Havel, Králik, Skovajsa - Čavoš (80. Vais), Valenta - Van Buren, Škoda, Mršič (80. Tolno) - Brandner (66. Hellebrand). Trenér: Horejš.

Plzeň: Staněk - M. Havel, Kaša, Hejda, Sýkora (90. Káčer) - Bucha, Kalvach - Kopic (90. Potočný), Čermák (46. Holík), Mosquera - Chorý (75. Beauguel). Trenér: Bílek.

David Horejš (trenér Českých Budějovic): "Z výsledku jsem zklamaný, ale výkonem jsme přispěli k dobrému fotbalu. Nedokázali jsme v prvním poločase proměnit šance, jednou nám to padlo na břevno. Ve druhé půle byla Plzeň lepší a opět prokázala, proč vede ligu. Měla jednu šanci a dokázala ji proměnit. Podržel ji i brankář Jindřich Staněk. Mám ho rád, hodně nám tady před časem pomohl a musím říct, že udělal velký progres. Nechci se vymlouvat, ale chyběli nám tři hráči - Mihálik, Hora, Čolič, kteří by jinak byli v základní sestavě. Mrzí mě, že jsme před jediným gólem špatně řešili situaci, která tomu předcházela. Pak už to Bucha pěkně trefil hlavou."

Michal Bílek (trenér Plzně): "Cesta ke třem bodům byla nesmírně náročná. Věděli jsme, že domácí jsou na svém hřišti nepříjemní, což se potvrdilo. Hlavně v prvním poločase byli lepší, měli lepší pohyb a my jsme navíc měli několik laciných ztrát ve středu pole. Po přestávce se to z naší strany zlepšilo a hodně nás v závěru při velké šanci domácích podržel brankář Jindřich Staněk. Nedařilo se nám, jak bychom si představovali. Byl to těžký zápas, není jednoduché tady uhrát tři body."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články